RsNeo Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września (edytowane) Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. Procek, płyta i RAM idzie do komputera biurowego w mojej firmie tam z Excelem sobie raczej poradzi. Co do nowego zestawu wymyśliłem takie coś: link do koszyka https://www.morele.net/inventory/info/43dd6b7f/ Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) 1 186,21 zł Procesor Intel Core Ultra 9 285K, 3.2 GHz, 36 MB, BOX (BX80768285K) 2 491,98 zł Płyta główna Asus ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI 2 199 zł Chłodzenie wodne Corsair iCUE LINK Titan 360 RX RGB Czarny (CW-9061018-WW) 815 zł Pamięci dobrane po specyfikacji producenta płyty. Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat. Dzięki. Edytowane 4 Września przez RsNeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 2 godziny temu, RsNeo napisał(a): Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. Procek, płyta i RAM idzie do komputera biurowego w mojej firmie tam z Excelem sobie raczej poradzi. Co do nowego zestawu wymyśliłem takie coś: link do koszyka https://www.morele.net/inventory/info/43dd6b7f/ Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) 1 186,21 zł Procesor Intel Core Ultra 9 285K, 3.2 GHz, 36 MB, BOX (BX80768285K) 2 491,98 zł Płyta główna Asus ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI 2 199 zł Chłodzenie wodne Corsair iCUE LINK Titan 360 RX RGB Czarny (CW-9061018-WW) 815 zł Pamięci dobrane po specyfikacji producenta płyty. Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat. Dzięki. Wymienić procesor, tamten na gwarancje. Bo przecież skoku w wydajności aż tak nie odczujesz ?? Chyba ze w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września Dałbym sobie spokój szczerze z ultra, nie siedzą mi te cpu ale kto co lubi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września Dla mnie to bezsens składanie nowego kompa i inwestowanie pieniędzy w coś co będzie wolniejsze od tego co mam, bo nawet w niektórych aplikacjach jest Twój procesor szybszy. Kup tego samego i z głowy. To na pewno będzie najbardziej ekonomicznie. a jak masz wątpliwości co do tego co napisałem to poczytaj tu> https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-9-285k-test-recenzja-opinia-wydajnosc-premiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 6 godzin temu, RsNeo napisał(a): Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat Kasa utopiona w błoto. 2200 za płytę na platformie ktora już jest martwa. przepłacone AIO i pamięci. Przecież taniej ci wyjdzie dużo wydajniejszy 9950X 3D niż pakowanie się w tego intelowskiego gniota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września (edytowane) Wydajniej i taniej: https://www.morele.net/inventory/info/c5e873cc/ pastę masz w zestawie z chłodzeniem Edytowane 4 Września przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niktszczegolny Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 1 godzinę temu, falcoon84 napisał(a): Wydajniej i taniej: https://www.morele.net/inventory/info/c5e873cc/ pastę masz w zestawie z chłodzeniem Można to lepiej złożyć. Z wydajniejszymi pamięciami za mniejsze pieniądze. https://www.morele.net/inventory/info/dd25af42/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 9 godzin temu, RsNeo napisał(a): Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. Jak wyżej już napisał @P3ch procesor warto reklamować. Napisz proszę więcej o specyfice pracy tego procesora: od kiedy go użytkujesz? jakie wartości PL1, PL2 i TAU miałeś/masz ustawione? (można odczytać w HWinfo) jakie temperatury zwykle osiągał na biegu jałowym i w stresie? (do obciążenia można użyć Cinebench multicore) do jakiego poziomu dochodzi Vcore maksymalnie po paru godzinach pracy? (można w tle odpalić HWinfo i popatrzyć po dłuższym czasie na maksymalne osiągnięte w tym czasie Vcore) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 8 godzin temu, Niktszczegolny napisał(a): Można to lepiej złożyć. Z wydajniejszymi pamięciami za mniejsze pieniądze. https://www.morele.net/inventory/info/dd25af42/ Poprawiłem pamięci na 6000MT/s ale z RGB według tego co podał RsNeo, ale Twoja propozycja też spoko jak ktoś szuka bez świecidełek 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 12 godzin temu, Kyle napisał(a): od kiedy go użytkujesz? jakie wartości PL1, PL2 i TAU miałeś/masz ustawione? (można odczytać w HWinfo) jakie temperatury zwykle osiągał na biegu jałowym i w stresie? (do obciążenia można użyć Cinebench multicore) do jakiego poziomu dochodzi Vcore maksymalnie po paru godzinach pracy? (można w tle odpalić HWinfo i popatrzyć po dłuższym czasie na maksymalne osiągnięte w tym czasie Vcore) Już odpisuję, przepraszam za zwłokę. Ad.1: Kupiłem go razem z dyskiem i zamontowałem jednocześnie więc mogę podać bardzo dokładnie - CPU jest używany 14.341 godzin Ad.2: Limit mocy procesora 1 (długi czas trwania)/Podstawowa moc procesora (PBP): Moc = 184.88 W, Czas = 8.00 sec Limit mocy procesora 2 (krótki czas trwania)/Maksymalna moc turbo (MTP): Moc = 184.88 W, Czas = 2.44 ms Ad.3: Aktualnie teraz odpisują tu na forum. Bieg jałowy czyli procesy w tle pobór około 50wat to temperatura 43-45stC. Natomiast przy Cinebench multicore to max 74stC jakie udało mi się uzyskać (przetestowałem przed chwilą, na szczęście nie zrobił BSOD) . Średnia temperatura przy renderowaniu filmów i w grach nigdy nie przekraczała 65stC. Ad.4: 1.387v 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września No myśle że kupienie Ryzena tu będzie lepsze niż Intel Core Ultra. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września W czym ten montaż wideo? Korzystałeś w ogóle z akceleracji sprzętowej Quicksync? - jeśli nie to tym bardziej Core Ultra nie ma sensu. Jakie masz GPU, dyski i obudowę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...