ketyow Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września Cześć, pytanie do osób korzystających od dłuższego czasu z ultrabooków 14". Z uwagi na przedział finansowy chodzi raczej o modele 2020-2021, które można całkiem dobrym stanie. Z jakich modeli jesteście zadowoleni/niezadowoleni i dlaczego? Na co dzień siedzę w gamingach, ale teraz jak patrzę na modele biznesowe, to widzę, że wybór odpowiedniego sprzętu jest chyba znacznie trudniejszy. Ile bym nie przeczytał recenzji i redditów, zawsze kończy się podsumowaniem, że się strasznie grzeje. Czy naprawdę jest tak źle? Mojego gaminga mogę śmiało trzymać na kolanach przy przeglądaniu neta a wentylatory wtedy ledwo słychać, czy naprawdę w lapkach z niskonapięciowymi prockami, które kosztowały pierwotnie 5000-8000 zł kultura pracy jest tak okropna, że nie można pracować na kolanach? Bo jaki wtedy sens małego lekkiego laptopa. ThinkPady niezbyt do mnie przejawiają wyglądem, ale rozważę, podobały się Dell 5420, 5421, 7420 ale podobno wszystkie to grzejniki. Chodzi głównie o przeglądarkę internetową, YouTube, może jakieś filmy. Druga kwestia oprócz kultury pracy to czas pracy na baterii, dobrze byłoby żeby trzymała (oryginalnie) chociaż te 4h, ale wolałbym celować w jakiś model, który pierwotnie osiągał 7-8h. Matryca nie może być byle jaka. Pastę mogę sobie sam zmienić, tak samo baterię jeśli będzie trzeba, więc powiedzmy, że co do stanu laptopa sam znajdę coś ciekawego, ale przydałaby się podpowiedź w jakie modele celować, a jakie omijać. Będę wdzięczny za info z czego byliście zadowoleni lub nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 5 Września Zgłoś Opublikowano 5 Września Hej jak dołożysz 2 stówki możesz już kupić NL57AU-15PL31 od dream machines, co prawda nie jest to 14 cali tylko 15,6', ale uważam, że lepiej kupić w podobnych pieniądzach coś nowego niż używkę, masz tam i3 12th, 16gb ram i ssd 1tb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 5 Września Zgłoś Opublikowano 5 Września (edytowane) 35 minut temu, Merqus4 napisał(a): Hej jak dołożysz 2 stówki możesz już kupić NL57AU-15PL31 od dream machines, co prawda nie jest to 14 cali tylko 15,6', ale uważam, że lepiej kupić w podobnych pieniądzach coś nowego niż używkę, masz tam i3 12th, 16gb ram i ssd 1tb. Dokładnie, starsze laptopy kiedy procesor był w normalnej podstawce można było brać używane w najgorszym wypadku wymienisz most, grafikę i laptop działa długie lata, dziś niestety w procesorze masz zintegrowane wsio ( hybryda ) zerwie się kula to np problem kontrolerem pamięci, wieszanie się lub np: nie poprawnie wykrywa pamięć RAM, problem z grafiką, wydajnością. Jeszcze jakbyś miał pewność że laptop nie był katowany to można zaryzykować bo kwota nie jest duża, a tak to dziś niestety używki na hybrydach to taka bomba ( nie wiadomo kiedy i gdzie ). Nie napisałem również że takiego układu hybrydowego nie da się wymienić lub zreballować ale to kosztowna sprawa ( nie da serwisu ) a nowych układów brak oczywiście jak już to same refurby. Edytowane 5 Września przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 9 Września Zgłoś Opublikowano 9 Września Lepiej faktycznie będzie kupić nowy laptop niż używany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...