Skocz do zawartości
damilele

[UPGRADE] 3000zł - Hobbystyczne montowanie filmików, obróbka zdjęć Photoshop, sporadyczne granie

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie:
dysk: SSD m2 500GB

grafika: GeForece Nvidia GTX 1060 6GB

RAM: 8GB 2667 MT/s

CPU: i5 10400F 2,9Ghz

Co by się dało w miarę rozsądnego zrobić z tego ?  Budżet +/- 3000zł. Do Premiere Pro, Photoshop, sporadyczne granie w CS itp. Jest sens upgradować to czy odkładać i nowego składać ? Aktualne komponenty mogę spróbować sprzedać (możecie podać +/- cenę. ) Juz komputer nie domaga - zaczyna lagować itp. 

Dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, saalataa napisał(a):

Mac Mini M4 z dodatkowym dyskiem. W CS2 w 1440p, powinienes miec 60 fps. W obrobce grafiki i renderowania filmow to petarda. 

mam Macbooka Pro M1, to jest sens dodatkowo ładować kase w Mini M4 ? Potrzebuje jednak coś z Windowsem stacjonarnego chyba... 

Duża przepaść będzie pomiedzy Bookiem Pro z M1 a Mini M4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

stanąłeś jak wielu użytkowników przed dylematem upgrade czy nowy PC

nie będę robił kopiuj wklej , można tez coś poczarować na Intelu  

tylko u Ciebie jest ten problemik że za sprzedaż PC otrzymasz sporo mniej , no nie wim , 750PLN tak jak stoi ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.09.2025 o 13:07, damilele napisał(a):

mam Macbooka Pro M1, to jest sens dodatkowo ładować kase w Mini M4 ? Potrzebuje jednak coś z Windowsem stacjonarnego chyba... 

Duża przepaść będzie pomiedzy Bookiem Pro z M1 a Mini M4 ?

M4 jest 2 do 3 razy szybszy podczas renderingu filmow. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 9/5/2025 at 1:07 PM, damilele said:

Potrzebuje jednak coś z Windowsem stacjonarnego chyba... 

Premiere Pro i Photoshop oba są dostępne na Macu, ale raczej o tym wiesz. CS niestety nie jest (Valve ma wielką nienawiść do Apple'a), więc PC by ci się tu przydał. (może działa z Crossover?)

M4 jest o wiele szybszy od M1, a w domyślnej konfiguracji Mac mini z M4 nie jest nawet tak drogi według mnie.

image.png.bf14ba5fdb0ba2ee52d835ead81b4124.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zadecydowałem że sprzedaje stare CPU, RAM, płyte główną i grafikę.

Trochę dołożyłem, kupiłem używany procek Ryzen 7700, płytkę b650m pro używkę, nowy ram 32gb ddr5 i do tego nową grafikę GTX 5070.

Po sprzedaży komponentów, trochę przekroczyłem budżet, ale teraz komputer śmiga jak siemasz.

Co do renderingu, to nie jestem jakims montażystą, sklejam "vlogi" wakacyjne i wyjazdowe, a na nowym kompie premier pro na podglądzie nie laguje obrazu jak miało to wcześniej miejsce. 
Przeskok duży, dięki za chęci pomocy 🙂🤝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi