Skocz do zawartości
yar68

nie mogę wejść do sieci - help (już mogę :-))

Rekomendowane odpowiedzi

Na świeżym WME (W98 jest to samo) instaluje drivery do płyty gł (Abit NF7-S) nvidii (próbowałem kilku: 2.00 2.03 2.41) i resztę potrzebnych sterowników (UBS, Serial ATA, DX 8.1, Omegi) i za Chiny Ludowe nie mogę wejść do internetu

albo instaluje mi jakąś windosowską kartę sieciową o nazwie

NDIS 1393 (w menadżerze urządzeń nie pokazuje problemów)

albo gdy wymuszam:

nVidia nForce MCP Networking Adapter to wywala mi:

"Nie można załadować sterownika urządzenia za pomocą programu(ów) ładującego(ych) NDIS.VXD NTKERN.VXD (Code 2)"

- dotyczy zintegrowanej karty sieciowej (reszta działa OK)

Poradźcie coś, bo próbowałem już wszystkiego (konfig w sigu aktualny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dostales CDka do plyty, a przypuszczam ze dostales i troche kumasz angielski to poszukaj jakiegos readme. Moze bedzie napisane jak to zrobic. Jesli juz czytales readme i nic tam nie ma to... przyznaje sie nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na świeżym WME (W98 jest to samo) instaluje drivery do płyty gł (Abit NF7-S) nvidii (próbowałem kilku: 2.00 2.03 2.41) i resztę potrzebnych sterowników (UBS, Serial ATA, DX 8.1, Omegi) i za Chiny Ludowe nie mogę wejść do internetu

albo instaluje mi jakąś windosowską kartę sieciową o nazwie

NDIS 1393 (w menadżerze urządzeń nie pokazuje problemów)

albo gdy wymuszam:

nVidia nForce MCP Networking Adapter to wywala mi: 

"Nie można załadować sterownika urządzenia za pomocą programu(ów) ładującego(ych) NDIS.VXD NTKERN.VXD (Code 2)" 

- dotyczy zintegrowanej karty sieciowej (reszta działa OK) 

Poradźcie coś, bo próbowałem już wszystkiego (konfig w sigu aktualny)

Mozesz tez sprobowac sterownikow z tej strony: http://mwarhead.motherboardfaqs.com/index.htm

ale uwazaj - u mnie na tych sterownikach karta graficzna chodzi w PCI Mode (po ich wyrzuceniu i zaisntalowaniu oficjalnych spowrotem mam AGPx4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to jest tak ze jak ktos kupuje płyte główną z najnowszym chipsetem (po opisie m.in ze jest napłycie serial ATA tak właśne wnioskuję) powinien zainstalowac WinXP i koniecznie SP1. wcześniejsze wersje windowsów po prostu nie obsługują prawidłowo, albo w ogóle najnowyszch sprzętowych wunalazków jak choćby USB 2.0.

Moim zdaniem instalacja WinXP SP1 rozwiaze wszystkie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaje rozwiązanie - może komuś się przyda

nikt mi nie pomógł więc w myśl zasady

DIY - zrobiłem to sam:

powód był prozaiczny - w ustawieniach biosu

funkcjia LAN była poprostu disabled - po włączeniu śmiga jak ta lala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to jest tak ze jak ktos kupuje płyte główną z najnowszym chipsetem (po opisie m.in ze jest napłycie serial ATA tak właśne wnioskuję) powinien zainstalowac WinXP i koniecznie SP1. wcześniejsze wersje windowsów po prostu nie obsługują prawidłowo, albo w ogóle najnowyszch sprzętowych wunalazków jak choćby USB 2.0.

na jakiej podstawie tak twierdzisz ?? 8O

IMHO glupoty piszesz i tyle.

Na nForsie2 jakos smigaja i 98SE i 2k bez problemu i obsluguja USB 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakiej podstawie tak twierdzisz ?? 8O

IMHO glupoty piszesz i tyle.

Na nForsie2 jakos smigaja i 98SE i 2k bez problemu i obsluguja USB 2.0

potwierdzam - sprawdziłem zarówno W98 jak i WME (trochę pracy trzeba włożyć na początku, żeby wszystko odpowiednio skonfigurować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...