joorva Opublikowano Sobota o 13:09 Zgłoś Opublikowano Sobota o 13:09 Bry. Kupiłem dziecku laptopa MSI Modern 14 (wersja C7M, z ryzenem 7430u). Laptop ma problem z wyłączeniem się. W sensie po wyłączeniu go (nieważne czy z systemu operacyjnego czy "z hebla") natychmiast się włącza z powrotem. Oczywiście hiberancja i uśpienie nie działają też. Jedynym sposobem żeby go wyłączyć jest przytrzymanie przycisku power przez 10+ sekund, wtedy gaśnie po 5-6 sekundach, próbuje się włączyć ze 3-4 razy i gaśnie na dobre. Problem występuje nawet na gołym laptopie (ze zresetowanym windowsem). Co ciekawe skrypt MSI do updejtowania firmware był w stanie wyłączyć laptopa "na głucho" więc nie wydaje mi się żeby winowajcą był hardware. Strzelam na coś między BIOSem a firmware'em. Pstrykałem trochę w Biosie (powyłączałem np fast start, który często jest winowajcą, poprzełączałem profile energetyczne) ale dużo się z tego BIOSu nie wyklika. Aktualizowałem też firmware, próbowałem też "na rozpaczliwca" różnych ustawień windowsa typu wyłączyć reset po crashu, pomachać ustawieniami sterowników odpowiedzialnych za zasilanie, wywalić software MSI, zupdejtować sterowniki... Logi windowsa nic mądrego nie piszą. Trochę dojrzewam do akcji serwisowej, natomiast może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł zanim się rozstanę z lapkiem na dłużej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Sobota o 15:20 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:20 Laptop nowy czy używany ? 1. Sprawdzić rezystancję na przycisku power 2. Sprawdzić czujnik Hall ( może być uszkodzony ) można w bios wyłączyć opcję lid open Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorva Opublikowano Sobota o 15:24 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:24 (edytowane) Laptop jest nowy, przedwczoraj kupiony w jednej z popularnych sieciówek. ad 1 -może być trudno, przycisk power jest zintegrowany z klawiaturą... Raczej tego bym nie robił, zwłaszcza że to nowy lapek na gwarancji. Kombinuję sam tylko dlatego że laptop będzie potrzebny dziecku w szkole a wysyłanie do do serwisu (2-3 tygodnie w plecy) tylko po to żeby się dowiedzieć że trzeba było przestawić opcję XYZ było by słabe... ad2 - bios w tych laptopach jest mega poobcinany, nie mam tam takich opcji. wirtualizacja, bootowanie, kilka ustawień dla I/O i koniec. Edytowane Sobota o 15:26 przez joorva Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Niedziela o 08:13 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:13 Witam trzeba by określić czy problem jest sprzętowy , czy programowy a czy próbowałeś w opcjach zasilania odznaczyć np. Panel Sterowania - opcje zasilania -wybierz działanie przycisków zasilania - zmień ustawienia które obecnie są nie dostępne - odznaczyć - włącz szybkie uruchomienie (zalecane) jeśli to nie da efektu to np. inny system ściągnij np. Linux Minta nie trzeba go instalować uruchomi sie z pendrajwa a szata graficzna , pulpit niemal jak w Windowsie https://www.linuxmint.com/edition.php?id=322 jak zjedziesz na liście w dół to jest - ICM - University of Warsaw , szybko idzie do utworzenia pendrajwa ściągnij program Rufus https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/ i zobacz czy Linux zamyka system + wyłącza Laptopa czy tak jak na Windowsie że Laptok włącza sie ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...