Skocz do zawartości
exen

Upgrade PC - co poprawić by było lepiej - POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam PC już dobre 6/7 lat i czas chyba już coś w nim wymienić, ale nie jestem specem od tego i w sumie nie wiem co można wymienić żeby komp chodził lepiej, płynniej - jeśli ktoś byłby na tyle miły to byłbym mega wdzięczny za pomoc bo ja aż tak nie ogarniam tematu jak wielu znawców tu z forum

Aktualnie komp posiada: 

Procesor Intel(R) Core(TM) i7-10700KF CPU @ 3.80GHz, 3792 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16

Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. 2.E0, 09.06.2022

Płyty główna Z490-A PRO (MS-7C75)

Kości ram: G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V
Zasilacz: Cooler Master MWE v2 750 W 80 PLUS Gold
Karta graficzna: Gigabyte GEFORCE GTX 1660 SUPER
Chłodzenie: Wodne SILENTIUMPC Navis Evo ARGB 240

Czas na jakieś zmiany, ale nie ogarniam jak pisałem wyżej co by można było poprawić żeby chodził lepiej i grało się przyjemniej. (Aktualnie 80% to praca na kompie typu wystawianie aukcji na jednym monitorze, a na drugim oglądanie yt, 20% gry typu LOL,  Lineage2, CS, ale teraz chciałbym też pograć w nowsze tytuły np. Black Myth:Wukong.

IMG_20250907_130220.jpg

zzz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie podałeś kwoty, którą chcesz zainwestować. 

Jakiś czas temu stałem przed tym samym dylematem i ostatecznie przesiałem się z i7 10700K na AM5 i nie żałuję. 

Na starej karcie, a miałem 4070Ti, różnica w fps'ach była już na początku po zmianie platformy była potężna (około 40%) w niektórych grach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi