Skocz do zawartości
paton99

[Zestaw pod montaż video] U9 285K + RTX 5070 Ti – dobór płyty, RAM i dysków

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

po kilku latach pracy na obecnym zestawie przyszedł czas na zmianę. Udało mi się kupić procesor Intel Ultra 9 285K oraz kartę RTX 5070 Ti Prime OC. Teraz szukam do tego odpowiedniej płyty głównej, RAM-u oraz dysków M.2.

Obecna konfiguracja:

• CPU: AMD 3900X
  • RAM: 64 GB DDR4 RapidJavs
  • MOBO: Aorus Extreme Master
  • SSD: 2 × ADATA XPG8200 2 TB + Corsair MP600 2 TB
  • PSU: Seasonic Focus GX850
  • Chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 4
  • Obudowa: be quiet! Pure Base 500 Window

Co chciałbym zostawić:

• Obudowę, zasilacz i chłodzenie – chyba że okaże się, że nie mają sensu przy nowej platformie.

Co muszę wymienić:

• Dyski M.2 – dotychczasowe mocno już przeorałem zapisem TB danych (projekty video). Chcę kupić co najmniej 2 nowe (system + materiały).
  • RAM – 64 GB, ewentualnie 96 GB.
  • Płyta główna – ważne, żeby miała:
  • LAN minimum 5 Gb/s (najlepiej 2 porty ethernet),
  • co najmniej 3 gniazda M.2,
  • sporo USB (obecnie używam ~5 portów z tyłu).

Kilka założeń:

• Dlaczego Intel? Ze względu na wsparcie Quick Sync w programach (DaVinci Resolve, pakiet Adobe) i pliki H.264/H.265 10-bit 4:2:0, które mocno dławiły 3900X.
  • Podstawka 1851 – wiem, że martwa, ale kolejny zestaw i tak będę modernizował za ok. 5 lat.
  • Chłodzenie – czy Dark Rock Pro 4 da się przełożyć na 1851? I czy uciągnie U9 285K? Chciałbym zostać przy powietrzu, nie AIO.
  • Zasilacz – czy Seasonic Focus GX850 wystarczy pod U9 285K + RTX 5070 Ti?

Budżet:

• Nie mam sztywnego limitu – komputer ma zarabiać na siebie, więc wolę dopłacić do jakości. Wstępnie myślałem:
  • RAM – ok. 1000 zł,
  • płyta gł. – ok. 1500 zł
  • dyski m2 - 1x 2tb, 1x 4tb
  • ale jeśli trzeba, dołożę.

Będę wdzięczny za sugestie sprawdzonych płyt, pamięci i dysków do takiej konfiguracji.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, paton99 napisał(a):

Tak jak w pierwszym zdaniu i w temacie pisałem: Udało mi się kupić procesor Intel Ultra 9 285K oraz kartę RTX 5070 Ti Prime OC. 

Biały czy czarny zestaw, bo to w sumie istotne , 64 GB ramu ok 1000zł , 96gb powyżej 1 tysiąca złotych 

Edytowane przez MegaLordGier14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, MegaLordGier14 napisał(a):

Biały czy czarny zestaw, bo to w sumie istotne , 64 GB ramu ok 1000zł , 96gb powyżej 1 tysiąca złotych 

Obudowe mam białą, więc raczej w biel. Niestety karte którą mam już jest czarna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, paton99 napisał(a):

Obudowe mam białą, więc raczej w biel. Niestety karte którą mam już jest czarna. 

https://www.x-kom.pl/lista/j857dd6mn masz tam ram i płyte główną dałem 2 opcje , ty wybierzesz sobie 1. I dyski też

A chłodzenie ma max 250w tpd, a procesor ma niby 125w TDP więc to chłodzenie które masz powinno dać sobie radę .

Chociaż w trybie Turbo core ultra 9 285k dobija do 250w tdp

Najpierw kup resztę a jak procesor dojedzie to zrobisz se stres testa (obciążysz procesor na maxa) i zobaczysz czy chłodzenie wyrabia 

Edytowane przez MegaLordGier14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, MegaLordGier14 napisał(a):

procesor ma niby 125w TDP więc to chłodzenie które masz powinno dać sobie radę 

Intel jak zwykle miesza w specyfikacji, ale przy najdelikatniejszym zaleceniu jest PL2=250W, więc z taką mocą chłodzenie musiałby sobie poradzić, gdybyśmy chcieli jechać full stock ... bo oczywiście w razie czego można zawsze ustawić limit mocy niżej w UEFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi