Skocz do zawartości
paton99

[Zestaw pod montaż video] U9 285K + RTX 5070 Ti – dobór płyty, RAM i dysków

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

po kilku latach pracy na obecnym zestawie przyszedł czas na zmianę. Udało mi się kupić procesor Intel Ultra 9 285K oraz kartę RTX 5070 Ti Prime OC. Teraz szukam do tego odpowiedniej płyty głównej, RAM-u oraz dysków M.2.

Obecna konfiguracja:

• CPU: AMD 3900X
  • RAM: 64 GB DDR4 RapidJavs
  • MOBO: Aorus Extreme Master
  • SSD: 2 × ADATA XPG8200 2 TB + Corsair MP600 2 TB
  • PSU: Seasonic Focus GX850
  • Chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 4
  • Obudowa: be quiet! Pure Base 500 Window

Co chciałbym zostawić:

• Obudowę, zasilacz i chłodzenie – chyba że okaże się, że nie mają sensu przy nowej platformie.

Co muszę wymienić:

• Dyski M.2 – dotychczasowe mocno już przeorałem zapisem TB danych (projekty video). Chcę kupić co najmniej 2 nowe (system + materiały).
  • RAM – 64 GB, ewentualnie 96 GB.
  • Płyta główna – ważne, żeby miała:
  • LAN minimum 5 Gb/s (najlepiej 2 porty ethernet),
  • co najmniej 3 gniazda M.2,
  • sporo USB (obecnie używam ~5 portów z tyłu).

Kilka założeń:

• Dlaczego Intel? Ze względu na wsparcie Quick Sync w programach (DaVinci Resolve, pakiet Adobe) i pliki H.264/H.265 10-bit 4:2:0, które mocno dławiły 3900X.
  • Podstawka 1851 – wiem, że martwa, ale kolejny zestaw i tak będę modernizował za ok. 5 lat.
  • Chłodzenie – czy Dark Rock Pro 4 da się przełożyć na 1851? I czy uciągnie U9 285K? Chciałbym zostać przy powietrzu, nie AIO.
  • Zasilacz – czy Seasonic Focus GX850 wystarczy pod U9 285K + RTX 5070 Ti?

Budżet:

• Nie mam sztywnego limitu – komputer ma zarabiać na siebie, więc wolę dopłacić do jakości. Wstępnie myślałem:
  • RAM – ok. 1000 zł,
  • płyta gł. – ok. 1500 zł
  • dyski m2 - 1x 2tb, 1x 4tb
  • ale jeśli trzeba, dołożę.

Będę wdzięczny za sugestie sprawdzonych płyt, pamięci i dysków do takiej konfiguracji.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, MegaLordGier14 napisał(a):

procesor ma niby 125w TDP więc to chłodzenie które masz powinno dać sobie radę 

Intel jak zwykle miesza w specyfikacji, ale przy najdelikatniejszym zaleceniu jest PL2=250W, więc z taką mocą chłodzenie musiałby sobie poradzić, gdybyśmy chcieli jechać full stock ... bo oczywiście w razie czego można zawsze ustawić limit mocy niżej w UEFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, MegaLordGier14 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/lista/j857dd6mn masz tam ram i płyte główną dałem 2 opcje , ty wybierzesz sobie 1. I dyski też

A chłodzenie ma max 250w tpd, a procesor ma niby 125w TDP więc to chłodzenie które masz powinno dać sobie radę .

Chociaż w trybie Turbo core ultra 9 285k dobija do 250w tdp

Najpierw kup resztę a jak procesor dojedzie to zrobisz se stres testa (obciążysz procesor na maxa) i zobaczysz czy chłodzenie wyrabia 

Nie mogę znaleźć pod dark rock pro 4 backplate pod 1851, chyba ze pod innym hasłem szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, MegaLordGier14 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/lista/j857dd6mn masz tam ram i płyte główną dałem 2 opcje , ty wybierzesz sobie 1. I dyski też

Dyski na QLC bez DRAM do montażu wideo, brawo.

12 godzin temu, paton99 napisał(a):

PSU: Seasonic Focus GX850

Wystarczy do 5070TI ale będziesz musiał użyć adaptera.

Dark Rock 4 Pro nie wspiera LGA 1851.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Pure Base 500 nie wsadzisz AIO 360, także obudowa do zmiany. W parze z 5070TI będzie tam gorąco.

https://proline.pl/koszyk/b4e6c4b5

Dyski na TLC z DRAM, pamięci na liście QVL, wydajne AIO z długą gwarancją, pojemna i przewiewna obudowa. Płyta ma cztery sloty M.2, do droższych modeli nie ma sensu dopłacać.

Chyba że dostaniesz gdzieś zestaw montażowy od LGA 1700 to wtedy powinno dać zamontować się to na Z890.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi