Patinsonka Opublikowano wczoraj o 10:15 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:15 Dzień dobry, Mam już częściowo gotowy zestaw do Ryzen 7 9800X3D, ale ciężko mi wybrać odpowiednią płytę główną, pamięci i zasilacz. Zestaw jest przygotowywany pod nieistniejące jeszcze RTX 5080Ti/Super lub RTX 5090 (jak całkowicie opuści mnie zdrowy rozsądek :|) Zestaw na czarno, bez zbędnych światełek, PSU będzie schowane z tyłu, więc kolor obojętny. Bez zabaw w ekstremalne OC, głównie granie w gry w 4k, multitasking tj. odpalona gra, przeglądarka z 20 kartami, czasami włączony do tego serial, jakiś Discord, Steam itd. Jak jest sens to mogę zejść z 64GB RAM'u na 48GB, ale blaszak ma być wystarczający na kolejne 4-5 lat. Jeżeli coś można kupić taniej bez wyraźnej utraty na jakości/wydajności, oprócz tego co już mam to jestem otwarta na propozycje. Przed zakupem docelowego GPU chętnie wsadzę do budy leciwe GTX1080Ti (jestem świadoma throttling'u). Tutaj moje rozkminy na podstawie innych tematów i internetu: KOSZYK MORELE (MOBO, RAM, PSU) Kupowane będzie gdzie taniej, na "owocku" po prostu lepiej mi się przegląda. Posiadam: Monitor: Samsung Odyssey G7 NEO 32" (4k) CPU: Ryzen 7 9800X3D AIO: Thermaltake Toughliquid Ultra 420 Dyski: M.2 Kingston KC3000 4TB + WD SN850 1TB, śmieciowy SATA i 2.5" SSD - ogólnie fajnie byłoby tak zostawić Buda: HAVN HS 420 VGPU Wentylatory: 3x SilentWings 3 140mm Komputera nie składałam od 7/8 lat, coś jeszcze jest MUST HAVE w skrzynce? 🤔 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 15:05 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:05 Witam tak patrzę w listę to chyba PC nie wymaga jeszcze dwóch zasilaczy ? , chyba że RTX 60xx będą takowego zestawu wymagały xD ale raczej był bym za zasilaczem 1200W+ Asus TUF GAMING X870-PLUS WIFI, z całkiem nie najgorsza sekcja zasilania 16+2+1 albo z dopiskiem E Asus TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 https://www.hwcooling.net/en/asus-tuf-gaming-x870-plus-wifi-usb4-for-reasonable-money-review/34/ pamięci też ok , są nisko profilowe i CL28 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano wczoraj o 16:15 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 16:15 Mam gigabyte x870e elite i flare u siebie ale cl30. Mogę śmialo polecić. Rozważ też patrioty. wszystkie ramy cl 30, 6000mhz to praktycznie to samo. Na tych samych kościach. pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patinsonka Opublikowano wczoraj o 20:00 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 20:00 4 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Witam tak patrzę w listę to chyba PC nie wymaga jeszcze dwóch zasilaczy ? , chyba że RTX 60xx będą takowego zestawu wymagały xD ale raczej był bym za zasilaczem 1200W+ Asus TUF GAMING X870-PLUS WIFI, z całkiem nie najgorsza sekcja zasilania 16+2+1 albo z dopiskiem E Asus TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 https://www.hwcooling.net/en/asus-tuf-gaming-x870-plus-wifi-usb4-for-reasonable-money-review/34/ pamięci też ok , są nisko profilowe i CL28 Zapisałam dwa, które mi się rzuciły w oczy, imprezy z dwóch nie będę kręcić, bez tego mam ciepło w pokoju XD Zostawię w takim razie Montecha i RAM, nad MOBO jeszcze pomyślę - Asus też spoko, do Aorusów mam zaufanie, choć tu zadecyduje pewnie jakaś promka. Cieszę się, że pomimo bycia kilka generacji do tyłu, udało mi się praktycznie samodzielnie sklepać coś sensownego. Jak coś się zmieni to jeszcze się odezwę. Dziękuję bardzo za poświęcony czas! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu 19 godzin temu, Patinsonka napisał(a): Buda: HAVN HS 420 VGPU Ja naprawdę podziwiam za te, bardzo modne w dzisiejszych czasach obudowy. Czy na prawdę zamierzasz trzymać takiego wielkoluda na biurku? Ma prawie 55 cm wysokości i głębokości i jest szeroki na 27 cm i waży 19kg! Pytam szczerze bo mój stoi pod biurkiem i jak sobie pomyślę, że miałby ciągnąć powietrze od dołu do góry to po tygodniu byłby cały zaj...y kurzem. Regularnie sprzątając i odkurzając nie ma szans, żeby się w niej nie kurzyło. Dlatego dla mnie taka obudowa się nie sprawdza, chyba, że trzymasz kompa na biurku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu Mobo i b860 wystarczy, przykładowo Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, laidman napisał(a): Ja naprawdę podziwiam za te, bardzo modne w dzisiejszych czasach obudowy. Czy na prawdę zamierzasz trzymać takiego wielkoluda na biurku? Ma prawie 55 cm wysokości i głębokości i jest szeroki na 27 cm i waży 19kg! Pytam szczerze bo mój stoi pod biurkiem i jak sobie pomyślę, że miałby ciągnąć powietrze od dołu do góry to po tygodniu byłby cały zaj...y kurzem. Regularnie sprzątając i odkurzając nie ma szans, żeby się w niej nie kurzyło. Dlatego dla mnie taka obudowa się nie sprawdza, chyba, że trzymasz kompa na biurku. Posiadam obudowę Corsair Crystal Series pod biurkiem która właśnie ma wlot powietrza od spodu i z boku. Na obu są magnetyczne filtry kurzowe, które czyszczę około raz na pół roku. Sprzątam normalnie w pokoju, czyli niezbyt często i nie mam problemów z kurzem. Edytowane 12 godzin temu przez silwerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patinsonka Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu 3 godziny temu, laidman napisał(a): Ja naprawdę podziwiam za te, bardzo modne w dzisiejszych czasach obudowy. Czy na prawdę zamierzasz trzymać takiego wielkoluda na biurku? Ma prawie 55 cm wysokości i głębokości i jest szeroki na 27 cm i waży 19kg! Pytam szczerze bo mój stoi pod biurkiem i jak sobie pomyślę, że miałby ciągnąć powietrze od dołu do góry to po tygodniu byłby cały zaj...y kurzem. Regularnie sprzątając i odkurzając nie ma szans, żeby się w niej nie kurzyło. Dlatego dla mnie taka obudowa się nie sprawdza, chyba, że trzymasz kompa na biurku. Mam już na biurku DARK BASE PRO 900 z Be Quiet, więc wyjdzie na to samo. Biurko według producenta powinno utrzymać spokojnie 3-4 większe budy z pełnym sprzętem. Biurko narożnikowe 145cm, komp stoi bokiem i w niczym mi nie przeszkadza. Na pewno mniej się kurzy niż jak stał na podłodze, ale postawiłam go na biurku głównie z powodu królików (kochają tzw. "spicy hay", czyli kable). Odkurzam, czyszczę filtry, szklany bok wycieram. Też podziwiam ludzi, którzy mają jeszcze modniejsze i jeszcze droższe budy, a ich custom loop kosztuje więcej niż najniższa krajowa 🙂 Rozumiem, że dla niektórych może to być niezrozumiałe, bo w końcu to po prostu komputer i ma działać, a nie wyglądać, ale dla mnie wygląd peceta w środku jest po prostu fascynujący. Jak z samochodami, możesz mieć zwykłe felgi, a możesz sobie kupić pokryte diamentami i okleić ledami, bo czemu nie xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu 5 godzin temu, silwerek napisał(a): Posiadam obudowę Corsair Crystal Series pod biurkiem która właśnie ma wlot powietrza od spodu i z boku. Na obu są magnetyczne filtry kurzowe, które czyszczę około raz na pół roku. Sprzątam normalnie w pokoju, czyli niezbyt często i nie mam problemów z kurzem. Twoja obudowa ma wentylatory z przodu. Co prawda niewiele powietrza wciąga przez tą szybę z przodu ale tu nie o to chodzi. HAVN HS 420 VGPU to typowa obudowa akwarium, tzn. nie ma możliwości założenia wentylatorów z przodu czyli wentylatory są na spodzie i na górze obudowy. Dół wciąga powietrze a górą wychodzi. Jako przepływ powietrza na 100% lepiej ale pod warunkiem, że stoi na biurku a nie na podłodze bo wtedy wciąga cały kurz z podłogi. I tylko o to mi chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patinsonka Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu 7 minut temu, laidman napisał(a): Twoja obudowa ma wentylatory z przodu. Co prawda niewiele powietrza wciąga przez tą szybę z przodu ale tu nie o to chodzi. HAVN HS 420 VGPU to typowa obudowa akwarium, tzn. nie ma możliwości założenia wentylatorów z przodu czyli wentylatory są na spodzie i na górze obudowy. Dół wciąga powietrze a górą wychodzi. Jako przepływ powietrza na 100% lepiej ale pod warunkiem, że stoi na biurku a nie na podłodze bo wtedy wciąga cały kurz z podłogi. I tylko o to mi chodzi. Oczywiście, takiej budy na podłogę bym nie wybrała. Ogólnie kurz i tak będzie z biurka osiadał na filtrze, bo niestety mieszkam przy jednej z głównych ulic we Wrocławiu, ale dlatego właśnie bardzo często sprzątam w domu i czyszczę filtry. Bardzo dziękuję za trafne spostrzeżenie 🙂 Mam nadzieję, że jednak będzie mniej kurzu do środka wciągać niż obecna buda z BQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 3 godziny temu, Patinsonka napisał(a): Oczywiście, takiej budy na podłogę bym nie wybrała. Ogólnie kurz i tak będzie z biurka osiadał na filtrze, bo niestety mieszkam przy jednej z głównych ulic we Wrocławiu, ale dlatego właśnie bardzo często sprzątam w domu i czyszczę filtry. Bardzo dziękuję za trafne spostrzeżenie 🙂 Mam nadzieję, że jednak będzie mniej kurzu do środka wciągać niż obecna buda z BQ. Jeśli o to chodzi we Wrocławiu jest raczej ciężko z kurzem, nie jestem pewien czy będzie lepiej. Sam komputer wytwarza duże pole magnetyczne i przyciąga na potęgę kurzu. Ja muszę raz w tygodniu czyścić filtry a i tak do środka zawsze coś się dostanie. Na początku to nie problem ale po jakimś czasie filtry trzeba dobrze myć a nie tylko odkurzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...