luko Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Witam, od 2 lat zbieram się z wymianą karty graficznej z mojej leciwej już MSI GTX 1070 GamingX 8GB. Pozostałe komponenty to R5 5600X, zasilacz Seasonic Focus Gx-650 +Gold. Monitor 1440p 60Hz (sporadycznie podłączam pod TV, 4K, 144Hz) Gram głównie w symulatory (MSFS), coś pokroju SnowRunner/RoadCraft, zdarzają się przygodówki (np. Tomb Raider), no i chciałbym wypróbować tego Indianę Jonesa 🙂 Celuję w AMD 9070/9070XT albo 5070Ti (chciałbym jednak już te 16 GB VRAM). Pytanie, czy do 5600X te karty się nadadzą? Rozważałem też przesiadkę na 5700X3D, ale lepiej gdyby udało się bez. Jeszcze kwestia zasilacza... obliczałem z ciekawości zapotrzebowanie dla 5070Ti na różnych kalkulatorach PSU i co ciekawe raz wychodzi, że 700W to minimum, ale na większości jednak, że ok. 520W wystarczy. Jakie jest Wasze zdanie? Edytowane 6 godzin temu przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Do 3000 np 5070 Asus prime. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) No tak, ale wspominałem, że celuję raczej w 16GB VRAM 🙂 Poza tym może być około 3k (nie do 3k) +/- kilka stówek może być Edytowane 4 godziny temu przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu MSI GeForce RTX 5070 Ti Ventus 3X OC 16GB GDDR7 za 3499zł na Morele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) A te Ventusy nie głośne? Kiedyś chyba czytałem o tym problemie w przypadku tych kart... A Gigabyte Windforce? Pytanie pomocnicze - co lepiej: a. zostawić 5600X i dokupić 5070Ti b. kupić tańszego Radeona 9070, ale też zmienić CPU na 5700X3D Edytowane 3 godziny temu przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...