Skocz do zawartości
darkstar181

SSD ex400u corsair 2tb - zaskakująco niska wydajność.

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem niedawno dysk ex400u zachęcony testami w sieci.
Podpiąłem go na usb4.0 z dołączonym kablem i po testach w crystal disk okazuje się że ma dwukrotnie/trzykrotnie gorsze wyniki niż deklarowane (!).

Zastanawiam się czy to nie błąd oprogramowania bądź coś jest nie tak z moim systemem - laptop Asus tuf dash f15, windows 11. Ekspertem nie jestem ale na moje to daleko gorsze wyniki od tych np. na pure pc i paru innych.
Coś przegapiłem, czy po prostu mam trafny dysk ? A może wyniki z jakiegoś powodu są zaniżone ? Świeży, na razie bez danych.crystaldiskinfoex400.png.1b3ce8628da7d6384a3917ff5b59311b.png

crystal info ex400u.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jedyne co udało mi się ustalić, to to że BYC MOŻE kontroler dysku z jakiegoś powodu ustawia się na standard PCIe 1.0 zamiast 4.0 :P

Dopiero co sprawdzałem bios, i sterowniki dla thunderbolt 4.

W menadzerze urzadzen thunderbolt miał zaznaczoną opcje oszczedzania energii, ale to raczej nie to XD Wtedy pewnie w ogóle nie wykryło by dysku.

Mam wrażenie że interfejs dysku (kontroler) po prostu nie rozpoznaje (nie widzi) że mam złącze thunderbolt i wraca do najmniejszej możliwej prędkości.

Chyba że tak jak Karro twierdzi - powinienem go testować przy jakimś zapełnieniu. No ale myślę że to raczej nie to. Ogólnie widzę ze ludzie w internetach skarżą się że dysk ma problemy, głownie na macach, gdzie w ogóle nie jest rozpoznawany.
Na windowsie nie powinno być problemu, no ale prędkości są jakie są.

Tak, to na pewno złącze thunderbolt. Ma symbol błyskawicy, zresztą innego laptop nie ma dla tego kabelka. Nie jest możliwe żebym się pomylił, bo nie mam dodatkowych wolniejszych złącz usb-c.

Edytowane przez darkstar181

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi