Skocz do zawartości
jarkell

Podłączenie 3 monitorów do laptopa z RTX2060

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Do laptopa Lenovo Legion 5i-15 i7/32GB/1TB/Win10X RTX2060 144Hz z 2020 roku chciałbym podłączyć 3 monitory (23-24 cale), tak aby móc pracować na 4 ekranach (ekran laptopa + 3 ekrany podłączonych monitorów). Chcę na nich wyświetlać oddzielne wykresy z aplikacji, które aktualizowane są w czasie rzeczywistym, dlatego zależy mi, aby sposób podłączenia nie powodował obciążenia laptopa i jakichś opóźnień w aktualizacji wykresów (sekunda to już za dużo). Sama aplikacja nie jest jakoś bardzo wymagająca, co widać na poniższym zrzucie ekranu z Menadżera zadań, gdzie pracuję na ekranie laptopa z podłączonym monitorem/tv przez HDMI, na którym wyświetlam osobny wykres: 

image.png.76642313309276f2d118d5a1a5d0311e.thumb.png.a188ff5f64a7c40153acc7b2725fbe2c.png

W związku z tym mam kilka pytań:

1. W jaki sposób najlepiej podłączyć te dodatkowe ekrany, aby laptop nadal płynnie działał? Zakładam, że potrzebuję stacji dokującej. Jeśli tak, to jakiej?

2. Jakie monitory o przekątnej 23-24 cale polecacie w przedziale 400-600 zł? 2 z tych monitorów chcę zamocować na uchwycie, aby były w pionie jeden nad drugim. Na uchwyt też potrzebuję rekomendacji.

3. Mam już jeden monitor z funkcją tv, jest stary ale działa, więc korzystam z niego przez HDMI. Jest to Samsung LT24A350EW/EN. Czy jest możliwość jednoczesnego podłączenia tego starego monitora i np. dwóch nowych, poleconych przez Was?

Monitorów nie będę używał do gier. Wystarczy mi też, że dźwięk będzie szedł z laptopa, więc nie musi mieć głośników, ale ważne, aby dźwięk nigdzie nie zginął, bo w aplikacji są powiadomienia dźwiękowe, bardzo mi potrzebne.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 hours ago, jarkell said:

1. W jaki sposób najlepiej podłączyć te dodatkowe ekrany, aby laptop nadal płynnie działał? Zakładam, że potrzebuję stacji dokującej. Jeśli tak, to jakiej?

Z tego co widzę to podłączysz tylko 2 monitory (no chyba że użyjesz kabla DisplayLink, ale błagam, nie używaj DisplayLink).

Laptop ma jedno wejście HDMI, i jedno wejście DisplayPort pod USB-C. Raczej są podłączone oddzielnie do karty graficznej, więc masz maks 2 monitory i jeden wbudowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, BlackWhite46 napisał(a):

Z tego co widzę to podłączysz tylko 2 monitory (no chyba że użyjesz kabla DisplayLink, ale błagam, nie używaj DisplayLink).

Laptop ma jedno wejście HDMI, i jedno wejście DisplayPort pod USB-C. Raczej są podłączone oddzielnie do karty graficznej, więc masz maks 2 monitory i jeden wbudowany.

Czy mógłbyś rozwinąć, dlaczego tak odradzasz Display Link? Zależy mi na płynności działania, ale jeśli to jest aż taki problem, to rozważyłbym też monitor szerokokątny o rozdzielczości 3440 x 1440 i dał na nim 2 wykresy. Wolałbym mieć oddzielny do każdego, ale jak mi to ma się zawieszać albo działać z jakimiś opóźnieniami... 

43 minuty temu, KacperU napisał(a):

Do Legiona podłączysz max 2 monitory (HDMI + USB-C/DP), trzeci tylko przez stację z DisplayLink – do wykresów wystarczy. W budżecie spoko są Dell P2422H albo LG 24MP400, a do ustawienia pion/poziom weź jakiś dual arm np. Arctic Z2

Tak, obecnie mogę podłączyć 2 monitory, jeden przez, HDMI, a drugi przez USB-C z Display Port. Myślałem jednak, że da się mieć ten stary podłączony przez HDMI tak jak teraz, a żeby podpiąć kolejne 2, to planowałem podłączyć stację dokującą do USB-C, która ma 2 wejścia HDMI i tak połączyć te pozostałe ekrany, np. przez taką stację. Czy w takim razie polecilibyście jakąś niedrogą stację z DisplayLink i czy te monitory muszą mieć jakieś specjalne wejście, żeby to zadziałało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 hours ago, jarkell said:

Czy mógłbyś rozwinąć, dlaczego tak odradzasz Display Link? Zależy mi na płynności działania

Z DisplayLinkiem nie pójdzie tak ładnie. DisplayLink wysyła wszystkie dane przez prosty USB (więc nie potrzebujesz USB-C z DisplayPortem), ale też wymaga specjalnego oprogramowania które emuluje dodatkowy ekran, i ten dodatkowy ekran jest renderowany na CPU, nie na żadnym GPU, więc będziesz miał dodatkowe obciążenie CPU.

19 hours ago, jarkell said:

planowałem podłączyć stację dokującą do USB-C, która ma 2 wejścia HDMI i tak połączyć te pozostałe ekrany, np. przez taką stację.

Ciekawe, trochę pogooglowałem i dowiedziałem się że DisplayPort ma funkcję rozdzielania jednego źródła na parę ekranów (Multi Stream Transport). Myślę że raczej ten hub właśnie używa MST, więc pod jednym USB-C mógłby pociągnąć dwa ekrany.

Szkoda że właśnie nie łatwo jest dowiedzieć się czy używa DisplayPort czy DisplayLink, bo urządzenia DisplayLink nie muszą reklamować tego, że używają DisplayLink, i mogą w tym samym czasie używać DisplayPort.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi