Skocz do zawartości
CyriC

Ecs k7s5a Vs. Epox 8rda

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko o ile byłby szybszy komputer:

AXP2000+

Epox 8rda

2x256MB DDR333

Gf4 4200 128MB

od:

AXP2000+

K7s5a

2x256MB SDRAM133

GF4 4200 128MB

(czy ten zestaw będzie wogóle stabilnie działał?)

W grę nie wchodzi żadne podkręcanie!

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno mi ocenić czy jset to kpina czy nie, na wszelki wypadek napiszę, że chodzi o stosunek prędkości tych dwóch komputerów np.

3dmark 2001

komp z epoxem 12000

komp z ecs 10000

wniosek: róznica 20%

mam nadzieję, że nie strępiłem języka po próżnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AXP2000+ 

Epox 8rda 

2x256MB DDR333 

Gf4 4200 128MB 

od: 

AXP2000+ 

K7s5a 

2x256MB SDRAM133

GF4 4200 128MB 

Z góry dzięki za pomoc

Czemu 2x256 a nie 1x512? Przecież nie ma dual sdr :P . Co do róznicy to tez myślę że będze jakieś 20 - 30% czasem zadnej (w zastosowaniach które mało zalezą od przepustowości mem). Poszukaj ma xbit labs tam chyba były takie porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

AXP2000+ 

K7s5a 

2x256MB SDRAM133 

GF4 4200 128MB 

Z góry dzięki za pomoc

Mogą być problemy z współpracą tego GF4 4200 z pamięciami SDR (szczególnie dwoma)

Miałem taki właśnie problem na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AXP2000+ 

Epox 8rda 

2x256MB DDR333 

Gf4 4200 128MB 

od: 

AXP2000+ 

K7s5a 

2x256MB SDRAM133 

GF4 4200 128MB 

Z góry dzięki za pomoc

A wogule to po co 2x256 sdram ?? k7s5a obsluguje tez ddry ... jak masz kupowac to oczywiscie bierz epoxa :)

a roznica miedzy sis735 a nforce2 to okolo 20% do tego dochodzi ze na ecs mialbys sdry to tez Ci dodatkowo obnizy wydajnosc ... POzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje pytanie jest poprostu z gatunku tych na które tu sie zwykło dawać odpowiedź: szukaj było; wystarczy poszukac w necie jakiegokolwiek porownania plyt opartych na tych chipsetach i juz bedziesz mniejwiecej wiedzial jak jest roznica; wiadomo ze epox bedzie szybszy, aczkolwiek roznica ta w znacznym stopniu bedzie zalezec od danego testu; tak wiec nie mozna jednoznacznie odpowiedziec na nie; komputer to nie jest samochod: nie wiadomo ile pojedzie maksymalnie; tak wiec nastepnym razem najpier poszukaj, a po tem zadawaj konkretne pytania, a uzyskasz konkretne odpowiedzi;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A goofno prawda !

Ja miałem 10067 ptk z K7S5A i 256 MB DDR, a po

zmianie na Abita nForce2 i 2x512 DDR mam 10700.

To ma być te 20% ??? Dziwne. Oczywiscie mowa o 3Dmarku.

Może w innych benchmarkach jest inaczej, ale tu bezsens.

Powiedz mi jakim cudem przy 1700+@2800+ i GF4Ti@300/600 masz TYLKO 10700 w 3DM2k1SE.. chyba ze to wynik na niekreconym sprzecie - ale na standardowym taktowaniu nie wyciagnalbys 10700 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A goofno prawda !

Ja miałem 10067 ptk z K7S5A i 256 MB DDR, a po

zmianie na Abita nForce2 i 2x512 DDR mam 10700.

To ma być te 20% ??? Dziwne. Oczywiscie mowa o 3Dmarku.

Może w innych benchmarkach jest inaczej, ale tu bezsens.

To w takim razie cos kiepsko system pokonfigurowales, bo te 10700 to "troche" za malo jak na taki sprzet...

Zobacz moj podpis - ile i przy jakich ustawieniach wyciaga moj sprzet (choc to stare testy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszą sprawą jest to, że głupio porównywać płyty dając jednej starusieńkie SDR'y (mimo że obsługuje DDR'y) a drugiej pamięci 2.5 raza szybsze.

tu masz porównanie kilku platform dla AMD, i jest SIS 735 oraz nForce2 : http://tomshardware.com.pl/motherboard/200..._athlon-05.html

oczywiście nowszy nF2 i jest szybszy od SIS 735 ale za różnicę w cenie możesz dołożyć do GF4 i kupić R9500 (pro) lub lepszych pamięci i uzyskać lepszą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam się o to ponieważ upgradując komp do wariantu Epox + DDR muszę wydać 550zł więcej niż zostawiając stare pamięci i kupując tylko taniutką płytę, kartę + proc. Jak widzę różnicę u 'Lumperatora' to okazuje się ten wydatek bezzasadny. Jeżeli Epox i DDR nie dają mi praktycznie żadnej różnicy to po co dopłacać. Mam tylko obawy co do stabilności, jak widzę uzasadnione.

Mimo powszechnych apeli o przeglądanie starych topiców na ten temat nie rozumiem zarzutu o to że zapodałem istniejący już temat. Od ostatniej dyskusji ludzie mają napewno nowe doświadczenia z tym sprzętem, tym samym mogę się dowiedzieć jak płyta działa ze sprzętem którego wtedy niebyło itp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...