KonradR44 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu Cześć, Jaką NOWĄ kartę najlepiej kupić do ryzena 5600 (nie x) żeby procesor nie był ograniczeniem? Płytę główną mam ze złączem pcie 3.0. budżet do 1700zl chociaż jeśli nie warto tyle płacić to może być też za 1000-1200:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu O procesor się nie martw, jest git, nie będzie bottleneckiem. Odnośnie z nowych kart to masz wybór między: - GeForce RTX 5060 Ti (8 GB) ~ 1500-1800 zł - AMD Radeon RX 9060 XT (8 GB) ~ 1300-1500 zł - AMD Radeon RX 9060 XT (16 GB) ~ 1600-1800 zł Prosta odpowiedź: AMD Radeon RX 9060 XT (16 GB) 1. Jak widzisz są dwie karty z 8 GB i jedna z 16 GB VRAM - jeśli grasz w FullHD i nie masz planów w najbliższym czasie zmiany monitora na 1440p lub więcej to teoretycznie wystarczy karta 8GB. 2. Jeśli masz monitor 1440p albo masz zamiar taki kupić to bym brał AMD Radeon RX 9060 XT (16 GB) - bezwzględnie. 3. Jeśli masz monitor FullHD i najbardziej zależy Ci na Ray Traycingu i DLSS (upłynniacze) to lepszy będzie RTX 5060 Ti 8GB, choć w bezpośredniej mocy rasteryzacji to AMD - także w wersji 8GB jest mocniejsze. Co do konkretnych producentów, to nie mam jasnych preferencji, jest ich sporo, ale: - MSI GeForce RTX 5060 Ti Ventus 2X OC Plus 8GB - jest za 1500 zł na morelach - Sapphire Pulse Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 za 1640 zł na morelach 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradR44 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Dzięki za konkretną odpowiedź. Zamówiłem jak poniżej:) PCIe 3.0 nie będzie jakoś znacząco spowalniać karty? Po podłączeniu powinna działać plug & play ? płytę główną mam ASRock B450 GAMING-ITX/AC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Nie musisz się martwić o PCIe 3.0, problem pojawiłby się dopiero w momencie gdy, braknie Ci VRAM, ale jak kupiłeś wersję z 16 to ten problem szybko Ci nie grozi. Dlatego właśnie do większych rozdzielczości zalecane jest więcej pamięci VRAM. Tu masz artykuł : LINK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu To żeś wybrał, taniej masz Sapphire Pulse czy Pure z lepszym chłodzeniem i przy tym znacznie cichsze blisko 90 stopni na pamięciach w Reaper to absurd w tak mało prądożernej karcie z TDP na poziomie 160W. Kilkanaście stopni więcej na rdzeniu i hot spocie. 4db więcej to bardzo dużo w kulturze pracy. Niżej z innego testu hot spot i pamięci pod 90 stopni, no nic dodać nic ująć, wybitny model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradR44 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Czy to nie jest tak, że te testy temperatur są średnio miarodajne? Tzn. 2 różne egzemplarze karty graficznej tego samego producenta tego samego modelu karty mogą mieć różne temperatury? A nawet jeśli, to nie zamierzam się tym przejmować - na wszystkie karty jest taka sama długość gwarancji. Powercolor jest znacznie mniejszy więc celowo go kupiłem. Mam płytę główną itx i małą obudowę, nie zamierzam się stresować:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...