Skocz do zawartości
tommiyacht

Ocena zestawu 9800X3D + 5070ti [~11k]

Rekomendowane odpowiedzi

Heja.  Od kilku dni robie research przy dobraniu gratów do nowej jednostki. Wkleje swoje wybory, potem konkluzje ich selekcji itd. Bede wdzieczny na opinie, ewentualne za przeciw i propozycje "zamienników"

CPU:    9800X3D

GPU:    Zotac Gaming GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme Infinity

MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard

MOBO: MSI B850 Tomahawk  MAX WIFI

PSU:    MSI MAG A850GL PCIE5 II

Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W

ENDORFY Supremo FM6 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

Phanteks AMP GH 850W Gold PCIe 5.1 ATX 3.1

RAM:   Lexar 32GB (2x16GB) 6000 CL30 Ares

G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

CORSAIR DDR5 Vengeance 32GB/6000 (2*16GB) CL30 AMD

Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO

Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom

GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

M2:     Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Patriot SSD Viper VP4300 Lite 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4

CASE: Lianli Lancool 207

Phanteks XT Pro Ultra TG ARGB Black

Antec P20C RGB
           ZENPC Z9 Mesh Black 4x Fander P12 PWM PST

AIO:   Montech Hyper Flow Silent 360 Black zestaw AIO

ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360

Endorfy Navis F360

MONITOR: Dell Alienware AW3423DWF OLED

CPU: Tu w zasadzie nie bylo problemu z wyborem. Początkowo był 7800X3D ale 1) niewielka roznica w cenie 2) nizsze temp i lepsza kultura pracy 

GPU: No jest tego troche. Zotac z opini forumowych, MSI z wykresów z techpowera. Pozostawiam otwartą furtke - zależy na kulturze pracy, niepiszczących cewkach (tak wiem, loteria), dobrej sekcji zasilania, w miare niskim TDP.

MOBO: No tu miałem zagwozdke. B850 chciałem ze wzgledu na to ze to w miare swiezy chip w stosunku do 650tki choc wiem ze tak druga by starczyła. Jak to wpłycie, dobra sekcja zasilania, gniazda chyba sie zgadzają czyli przynajmniej PCI-E gen4 na grafe, minimalnie 2xM2 w razie czego,  dobre Wifi i dzwiek (to bedzie z płyty). CHłodzenie dysków M2 tez w.g. techa nie wygląda najgorzej. Aczkolwiek tu mam przy okazji pytanie - widze ze ludziska dokupują jakies radiatory z Ali za pare dych do M2, i chyba wyprowadzone przedłużką dyski z gniazda plyty  -> byle gdzie z zamocowanym radiatorem. Mozna prosic o przyblizenie tej praktyki ?. PLusem będa jakies gotowce-biosy ala QUIET itp. 

PSU: 850W mysle rozsądnie, 80Gold, a reszta w.g. opini

RAM: Tu chyba moża rzucać kostką z tych co napisałem. Przeczytałem ze pot tego procka optymalnie to CL30 na 6000mhz. Wiec i takich szukałem w polecajkach. 2x16 oczywiscie norma, ni mniej ni wiecej. Aha, no te profile EXPO zeby były ale powyzsze chyba wszystkie mają

M2: 2TB i polecajki które sie najczesciej przewijają. Pros i cons ?

CASE: był bół głowy. Estetyka owszem, bez kosmicznych kształtów, szybka spoko - zawsze miło dla oka. RGB - jesli nie ryje oczu to ujdzie. Wymagania stricte technicznie to AiO360 na TOP (o czym zaraz). Tutaj bardzo chętnie poczytam wasze opinie o tych budach, przewiewnosci, wyposazeniu, cablingu itd, generalnie praktycznego montażu. Aha, omijałem cleowo budy gdzie nie ma forntowego nawiewu (najczesciej przeszklony) a jest on na prawym boku. CHolera nie czuje tego ze to dobrze wentyluje, wyprowadzicie mnie z błędu ? Czy moze mam troche racji.

Lancool 207 bardzo mi sie podoba mimo ze juz ma troche od premiery, nie wiem tylko czy nie za mała (niska) ale na techu wyniki ma topka jesli chodzi o temp. Pod ocene. 

AIO: no wlasnie, powiecie ze na cholere mi AIO do tego procka, spokojnie wyda powietrze. Zgadza sie ale kurcze nie chce montowac juz zadnych klocków, chce miec lepszą cyrkulacje powietrza w srodku, i w końcu chce tego spróbowac bo nigdy nie miałem. Troche kaprys ale to must-have bo tak 🙂

MONITOR: wymarzył mi sie w koncu jakis WIDE, padło na niego i na technologie OLED. Topka to nie jest ale chyba ujdzie. Nowszy czytałem nie warty dopłaty. Wady to podobno kiepski tekst na biały tle ale to bodajze bolączka wszystkich oledów. 

Dzieki z góry. 

Edytowane przez tommiyacht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ale masz rozstrzał , budujesz dwa PC ? , xD 

GPU - jak nie ma dostępnego np. Palit GeForce RTX 5070 Ti GameRock 16GB GDDR7 DLSS4 to MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard SOC Launch Edition 16GB GDDR7  tez dobra opcja  

Mobo- alternatywa np. Asus TUF GAMING B850-PLUS WIFI  

PSU - jeden wystarczy , Zasilacz SeaSonic Focus GX ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4) 

Ram - jak nie preferujesz podświetlenia to np. Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC) 

M.2 - Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H)

Obudowa -  co sie komu podoba 

AIO - Montech i ARCTIC gwarancja 72 miesiące , co byś nie wybrał przy obciążeniu będzie je słychać  

Monitor - Dell Alienware AW3423DWF OLED tekstu to sobie na nim nie poczytasz komfortowo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E nie. To po prostu inne propozycje zamiast. Uznalem ze to dosyc jasne

Co do Gpu to juz wstepnie nagrałem sobie ASUSa TUF OC po dobrych piniondzach. Aczkolwiek wspomniany MSI byl moim drugim wyborem. 

Co do monitora, zdawałem sobie  tego sprawe (tekst) ale czy faktycznie problem jest az taki nie do acceptable ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi