Skocz do zawartości
Dalton

Aparat na ząbki :) ????

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś z was może aparat na ząbki bo chciałbym sobie dac założyć ale taki co jest na stałe przez chyba 2 lata ze nie trzeba go sciagac i potrzebuje jakis informacji jesli chodzi o wygode noszenia tego nonstop i szczególnie o cene :) bo słyszałem ze jest to bardzo droga sprawa :) dzieki za info ;) Pa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*ERQ> Też zakładałem tylko na noc 8) Jak widze u niektórych te na stałe to jakoś mnie to odstrasza ;)

*|Dalton|>Co prawda to było 6 lat temu, ale wtedy taki na stałe kosztował 600 PLN na jedną stronę :!: Ale nie wiem jak teraz jest :? A poza tym mój kumpel nosi taki aparacik, którego nie widać chyba, że z bardzo bliska 8) (albo jak mu mięsko wejdzie mędzy śróby :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga- całe moje dzieciństwo to jedno wielkie siedzenie u ortodonty :? :x No ale mam proste zęby :)

PS- wlicz w koszty urywanie się tych płytek o zębów i czasem potrafi się coś wblić w żywe mięso. O bólu wszystkich zębów tylko wpomnę- jeden wielki ból. Dłubanie w aparacie ( resztki jedzenia), czasem nieprzyjemny zapach-smak gdzieś ukrytego kawałka rozkładającego się mięsa (szczotka nie usunie wszystkiego), zanim założą aparat poytafią wyrwać i 4 zdrowe zęby ( u mnie nic-siostrze tyle właśnie wyrwali), pocharatane dziąsła -czasem się zaczepisz o aparat. O niechęci całowania się dziewczyn nie ma co wspominać.

MIałem też zakładany na noc- g. dał. Jak już coś, to tylko stały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel ma taki aparat i mowił cos o 1200 zł!! :/ Oraz to ze jak bedzie mu sie za czesto odlejać od zebów to za którac juzz kolei naprawe bedzie musiał płacić nei małe pieniadze.. :/ A wiec trzeba ostrozni jest itp :/ DO bani! No chyba ze masz niezbyt proste zeby to nei ma wyjscia pocierpisz i juz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeehh, mnie próbowali założyć ;) wiele razy ;), ale nie dałem :lol:

Jak byłem mały to miałem mieć aparacik, ale jakoś się nie udało, a kilka lat temu też miałem mieć taki na noc, i nawet miałem, ale ponosiłem z 1-2 miechy i w końcu wylądował gdzieś w jakiejś szafce i nie noszę :). Heh, z okularami było podobnie.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIałem też zakładany na noc- g. dał. Jak już coś, to tylko stały.

To zależy w jakim jesteś wieku i jak trudno formują się zęby... Ja miałem wtedy 12 lat i mi pomógł 8) Kumpel zaczął nosić, gdy miał 14 latek i niebardzo pomogło :? Teraz kończy noszenie tego na stałe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał ktoś z was może aparat na ząbki bo chciałbym sobie dac założyć ale taki co jest na stałe przez chyba 2 lata ze nie trzeba go sciagac i potrzebuje jakis informacji jesli chodzi o wygode noszenia tego nonstop i szczególnie o cene :) bo słyszałem ze jest to bardzo droga sprawa :) dzieki za info ;) Pa

Moja starsza jest dentysta ... jak wroci z pracy to ja zapytam ...

Nosilem kiedys aparat ale ten nocny ... chyba pomoglo ... nie wiem nie znam sie :P A ile masz lat bo metoda leczenia wady zgryzu zelezy glownie od tego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten na noc jest <font color="#FF0000">[ciach!]</font> warty (jak ktoś już słusznie zauważył)

No jest gorszy od stalego ... ale jest duzo tanszy ... nie kazdego stac na wydanie kilku stowek na aparat na zeby ... ja ten moj nosilem nie tylko w nocy ale takze w dzien jak bylem w domu i nikt nie widzial :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja starsza jest dentysta ... jak wroci z pracy to ja zapytam ...

Nosilem kiedys aparat ale ten nocny ... chyba pomoglo ... nie wiem nie znam sie :P A ile masz lat bo metoda leczenia wady zgryzu zelezy glownie od tego ...

Hmm ja miec 22 latka nie wiem czy mi pomoże chociaz nie mam krzywego zgryzu nie widac tego jak sie ze mną rozmawia :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja miec 22 latka nie wiem czy mi pomoże chociaz nie mam krzywego zgryzu nie widac tego jak sie ze mną rozmawia :)))

HYH !!

Szybko zes sie obudzil :D 22 lata :) to chyba beda ci te zeby prostowac mlotkiem i kowadlem ;) pytalem sie starszej to mowila ze w tym wieku to juz troche pozno ... dentysta jednak to nie ortodonta ... idz do jakiegos pokaz mu zabki a on prawde Ci powie :) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie jest prawdą ze w tym wieku jest za późno- ja mam 26 lat i sam nosze

2. boli tylko na początku zaraz po założeniu- 1 moze 2 dni- ale nie jakos nieziemsko

3. trzeba sie do niego przyzwewyczaic, bo to jednak obce ciało w gebie :)

4. cena niemała 1500 pln na jedną stronę plus 100 pln za comiesieczna wizyte

5. duuuuuzo higieny niestety wymaga - nitka, plyn do plukania, spec szczotka

pozdrp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. boli tylko na początku zaraz po założeniu- 1 moze 2 dni- ale nie jakos nieziemsko

pozdrp

Na jedną strone !!! tzn góra albo dół czyli komplet 3000 zł chyba ich pojebałoo i jeszcze 100 co miech to tak jakbym sobie coś na raty kupił , he oszaleli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrp

Na jedną strone !!! tzn góra albo dół czyli komplet 3000 zł chyba ich <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i jeszcze 100 co miech to tak jakbym sobie coś na raty kupił , he oszaleli.

a no piekno niestety kosztuje :) - a tak serio to warto ze wzgledu na zdrowie zebow, fakt ze te 2 lata minimum trzeba sie pomeczyc...

jak usłyszałem; "paradontoza" to sie nie zastanawiałem

z kaska jest problem, bo nie jest to tani interes, ja sam nie mogłem sobie na to wczesniej pozwolic, dopiero teraz gdy skonczyłem studia i zaczałem prace

a wyglad... no cóż, dzis tego ze ma sie aparat nik juz nie ukrywa, wrecz cprzeciwnie, niektorzy zakładaja sobie kolorowe gumki, aby to jeszcze bardziej podkreslic!!! a laski spoglądaja z zainteresowaniem

no a co wazne dla niektórych w całowaniu nie przeszkadza w ogole- tego mozesz byc pewien :) hehe

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 20 lat i zakladam w przyszlym miesiacu ale tylko na gorne zeby; cena sie zgadza: ~1500pln za kazda szczeke; do tego comiesieczne wizyty ale nie wszedzie biora po 100pln; oczywiscie przed zalozeniem aparatu trzeba miec wszystkie zeby zdrowe/wyleczone; no dochodzi jeszcze rentgen czyli tzw panorama zebow/szczek - koszt jakies 30pln

ja sie zajebiscie ciesze ze zakladam bo zawsze mialem kompleks na tym punkcie; nic mnie nie odstraszy, jedynie wyrywanie zdrowych zebow zeby zrobic miejsce w szczece ale to mi chyba nie grozi; najgorsza w tym wszystkim jest kasa bo jak za kawalek drutu to w.p.i.z.d.u pieniedzy choc i tak warto. ach, no i dobrze ktos powiedzial: w tej chwili wiek nie gra takiej roli jak dawniej - aparaty stale mozna zakladac w dojrzalym wieku wiec nie ma tragedii ze jest sie za duzym; wystarczy chciec i pieniadz miec;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem

fajny bajer

taki maly mod zebow =]

1300pln w wwa tylko gora ale mnie to w <span style="color:red;">[ciach!]</span> jeszcze te wizyty operacja 350 / 350 taki bajer wczesniej co miecha do wwa 300km w dwie strony 100dla lekaza bym se samochod kupil za moje zeby ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeehh, mnie próbowali założyć ;) wiele razy ;), ale nie dałem :lol:

Jak byłem mały to miałem mieć aparacik, ale jakoś się nie udało, a kilka lat temu też miałem mieć taki na noc, i nawet miałem, ale ponosiłem z 1-2 miechy i w końcu wylądował gdzieś w jakiejś szafce i nie noszę :). Heh, z okularami było podobnie.... :)

True, true..... wa...... :lol:

U mnie bodajze 2-3 lata temu i nosiłem ~1,5 roku a reszta jak wyzej (bez okularków). "Tera" bardzo żałuje :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

:lol: :lol: A STAEGO TEŻ SE NIE DAM ZAŁOŻYĆ :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mielem taki na noc tak samo jak kilku kolegow powyzej i powiem szczerze w zyciu nie zgodzilbym sie nosic takiego na stale, efekt ten sam (moze dluzszy okres czasu-noszenia go) ale za to w dzien moglem sie normalnie usmiechnac a tym bardziej "zblizyc sie troche do dziewczyny" A zaplacilem za niego hmmm nie pamietam bylo to kilka latek temu. Minus tego ze zamiast nosic 2 lata "bryloczek" na zeby nosilem ok 3-4,5 roku ten na noc.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem dwa krzywe zeby - w gornej szczece - po prawej i lewej:) Po lewej to mi usuneli jeden zab zdrowy tak ze ten krzywy sie naprostowal bo podono nie mial miejsca dosc (niezle musialem w dziecinstwie katowac szczeke:) a po prawej sie naprostpowal ale nie calkiem - tez ma troche za malo miejsca zeby ulozyc sie w linii prostej w stosunku do pozostalych zebow. Ale nie chce kupowac i nosisc aparatu dla jednego zeba, moze sie sam jeszcze ulozy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysiekać se wszystkie - porcelanki wstawic :]]]]]

Albo jak krzywe to malą szpachlową...

Ja bym musial nosic bez dwoch zdan... Ale bym se nie dal - zreszta kto by chcial zeby po nim jechali np. w budzie :/ Chyba ze jakis masochista czy cuś :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi