zibizibik Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Mój zestaw: Asus Z170 Pro Gaming i7 6700k 2x8GB G.Skill Ripjaws 3000 Płyta posiada najnowszy BIOS. Profil XMP ustawia się bardzo ładnie i stabilnie na 3000mhz jednak po ok 2 tygodniach podczas pierwszego uruchomienia (po nocy) pojawia się komunikat jak poniżej. Dodam tylko, że obecnie posiadam dwa dyski SSD 250, 1TB oraz DVD. Dysku 500GB już nie mam chociaż widnieje. Po wejściu do BIOS'u jest poprawnie - nie ma 500GB. Gdy zmienię XMP na "fabryczne" 2133 komunikat nie pojawia się. Ponowne ustawienie XMP Profil 1 - 3000mhz - komunikatu brak. Pytanie kiedy pojawi się ponownie. O co tu chodzi ? EDIT: Reset wykonany. Na ekranie 2 Dyski + napęd. Zobaczymy czy pomoże na dłużej, bo póki co jest dobrze. Dzięki! Edytowane 5 Lutego 2017 przez zibizibik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobexor Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 zresetuj cmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChUdY^LzN Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Witam, chciałbym dowiedzieć się czy pod płytę MSI B250M MORTAR podepne i7-7700? Właśnie ją kupuję, lecz na chwilę obecną będzie tam Pentium G4560. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwot Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Tak, bez problemu, to ten sam socet 1151 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crees Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Czy uruchomie SLI na płycie Gigabyte Z170 GAMING K3 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z170-Gaming-K3-rev-10#sp SLI z kart nv - nie, natomiast crossfire kart amd - tak. Czy się opłaca? Nie. Jedna karta będzie "zasilana" x16, druga x4. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharikq Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2017 Witam wszystkich Wczoraj chciałem wymienić pastę termo przewodzącą na procesorze. I tak zmieniłem, że chyba uszkodziłem w gniazdku cpu kilka pinów. I teraz nie mam pojęcia co mam teraz zrobić. Komputer odpalił się normalnie, ale gdy odpalam jakakolwiek grę to zaraz mam drastyczne spadki klatek na sekundę z 60 do 30, 20 a potrafi zejść nawet do 2 i pc się zawiesza na koniec. Myślałem, że to wina sterowników, wirusów. Zrobiłem format ale nic się nie zmieniło. No to otworzyłem dzisiaj znowu blaszak i patrzę na te gniazdo cpu :(. Temperatury wszystko w normie bo mierzyłem a dzień przed tym wszystko grało :(. Co najlepiej zrobić? Zanieść płytę do serwisu, żeby odpłatnie wymienili mi gniazdo czy kupić nową tą samą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzezinski Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Mam problem z tą płytą. Mam i5-7400, MSI GTX 1060 Gaming X 3GB, i pamięci DDR4 Patriot Viper 4 2x4GB 2400MHz CL15 XMP2. Problem jest taki, że płyta wykrywa pamięci tylko jako 2133. Czasami również wyskakują blue screen. Co może być powodem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) BS nie koniecznie może być związany z ramem , może co innego go powodować . Co do ramu i jego taktowania to włącz obsługę profili XMP w biosie/uefi . Wejdź w EZ Mode ( klawisz F7 ) i XMP Switch ( okrągły przycisk z podpisem XMP ) - wewnętrzna część przycisku włącza / wyłącza obsługę XMP , za pomocą zewnetrznej części ustawiasz profil XMP . PS. Kupowanie GTX1060 3GB to raczej średni pomysł , Rx 480 8GB albo GTX1060 6GB było by lepszą opcją . Edytowane 3 Maja 2017 przez reyden 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzezinski Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) BS nie koniecznie może być związany z ramem , może co innego go powodować . Co do ramu i jego taktowania to włącz obsługę profili XMP w biosie/uefi . Wejdź w EZ Mode ( klawisz F7 ) i XMP Switch ( okrągły przycisk z podpisem XMP ) - wewnętrzna część przycisku włącza / wyłącza obsługę XMP , za pomocą zewnetrznej części ustawiasz profil XMP . PS. Kupowanie GTX1060 3GB to raczej średni pomysł , Rx 480 8GB albo GTX1060 6GB było by lepszą opcją . Kompa akurat nie mam pod ręką więc sprawdzę dopiero jutro. Co do BS to niestety występuje to nieregularnie. 2 dni chodził bez problemu a w następny dzień co chwila reset bez powodu. 0 zmian w oprogramowaniu :( ---edit--- Kiedyś był dostępny program/system odpalany z płyty, który testował różne komponenty komputera. To było dawno. Czy teraz też jest coś takiego? Odpalanego np. z USB? Edytowane 3 Maja 2017 przez brzezinski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Nadal jest taki soft - Hiren Boot CD , jest też SystemRescueCd czy Ultimate Boot CD . Dostępne są też pojedyńcze narzędzia do testów - TestDisk , MHDD , Memtest86+ , GoldMemory , także narzędzia przydatne przy OC jak OCCT/Prime95/Furmark czasami pomagają w ustalaniu źródła problemu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Witam, ja tak przy okazji sie wtrace. Tez mam ta plyte glowna ale nie dziala mi pc speaker (tzn podczas uruchamiania kompa nie ma tego beep). Probowalem zmieniac piny ale nic nie pomoglo. Czy to jest tak ze speaker dziala teraz dopiero jak jest jakis blad ? EDIT. wyjalem kosci pamieci. speaker dziala. post do usuniecia :) Edytowane 11 Maja 2017 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macioks Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2017 Niedługo planuję zakupić komputer na morele.net z procesorem i5 7600k i zauważyłem, że płyta główna Msi z170A Mpower gaming titanium bardzo staniała. więc co bardziej opłaca się kupić płytę pod z270 Asus prime z270-a, czy może pod z170 od Msi albo może jakąś inną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ojojoj, jak tyś to zrobił? Ja prostowałem takie piny igłami ale używałem mikroskopu usb za 200 zł, bo takiego używam do lutowania czasem lub inspekcji, ty możesz kupić taki za 60 zł lub zanieść płytę do wyprostowania pinów. Myślę że da radę a Twój problem jest właśnie spowodowany tym wygięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red2 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 Witam wszystkich. Posiadam spory problem z koparką krypotowalut. Jej komponenty: G4560 Goodram 4gb ddr4 2400 Z170 MSI PRO CARBON Zasilacz XFX Core 850W Obudowa (alu): Sytuacja wygląda następująco: Miałem wcześniej Thermaltake Toughtpower XT Platinum 1275W, po podłączeniu cała płyta migała na czerwono a wiatraki obracały się z 2-3cm po czym padały i włączały się za chwilę. Oddałem go do sklepu, wziąłem XFX'a i komputer chodził normalnie 2 dni. W dniu dzisiejszym chcę go włączyć, jednak komputer jest całkowicie martwy. Nic nie miga, wiatraki nie obrócą się nawet o 1cm i tyle. I teraz pytania: czy ja mam jakiegoś pecha w zakupie zasilaczy, czy może ta obudowa / płyta powoduje zwarcia ? Czy obstawiacie, że padła płyta czy zasilacz skoro nawet się nie włącza wentylator w XFX? Mam 2 XFX ale boję się go podłączać, żeby nie stracić kolejnej koparki :/ Thermaltake na 99% był nowy, ten XFX na 99% pochodził ze zwrotu. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, więc proszę o pomoc. PS: Nie podłączałem 6 kart tylko 1 żeby zainstalować system, sterowniki itp, nic nie było kopane na tym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzezinski Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 Z pamięciami udało mi się ustawić na 2400. Tylko problem BSoD mam nadal. I co najciekawsze nie widzę żadnej powtarzalności. Czasami jest tak, że komp wiesza się prawie w kółko potem może chodzić przez 2-3 dni bez problemu. Memtest chodził całą noc i nic nie pokazał, dyski też sprawdzone HDTune. Testowałem grafikę (a błędy potrafiły wyskoczyć nawet pod zintegrowaną, po wypięciu karty MSI). I pomysły mi się skończyły. Podrzucam dumpy z systemu: https://we.tl/2TeR3o34Ic Może coś wam przyjdzie do głowy, co może być jeszcze problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 Witam. Zastanawia mnie jedna rzecz w ustawieniach biosu Płyty Msi B150m Pro-Vdh, a mianowicie możliwość podkręcenia procesora i3 6100. Wiem, że jest to możliwe tylko na płytach z170, a jednak w sekcji OC mam możliwość podkręcania CPU. Mogę dokładnie podać częstotliwość jaką chcę osiągnąć w okienku CPU Ratio. W takim razie mogę go podkręcić czy nie? PS. Nie próbowałem jeszcze nic zmieniać, bo chce najpierw zasięgnąć rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 zrob zdjęcie tego menu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Prosze. 100% Legit, No scam :D MSI_SnapShot.bmp Edytowane 25 Lipca 2017 przez Pacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi85 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Witam Wiec tak może zacznę od tego że mam monitory studyjne krk 6 G3 podłączone przez chinch kabel firmy Aida i wychodzi z nich Jakck 3,5mm i tym podłączam do stacjonarki nowej na płycie z270 m3 i mam że mi buczy, jak podłącze pod telefon to niema tego buczenia, pod laptopem też tego niema, jak miałem starego kompa i było podłączone do audigy 2zs to też nie buczało, na nowym kompie buczy, na innej starej płycie p35 też jest to samo, a po to składałem nową stacje żeby wykorzystać możliwości tej płyty, żeby ciągle nie przełączać urchamiać laptopa zeby sobie posłuchac muzyki, mniejsza o tochciałbym uzyskać odpowiedz co mam zrobić albo kupić żeby było jak kiedyś na starej stacjisystem win 10 pro 64biti jeszcze jedno pytanie instalowałem z strony msi do tej płtyt stery do audio realtek hd audio menager i nie mam dostepu do tego programu a niby jest wszystko zainstalowane dobrze nie ma nawet ikonki z głośnika realteka tylko ten z windowsa 10, wiec nie wiem co jest grane.Prosze o pomocz góry dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wypas88 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam posiadam płytę MSI z170 Mpower z procesorem i7 7700k. Płyta chodziła na biosie 1.2 ze strony MSI. Chciałem pobrać swego czasu nowszą wersje tzn 1.3 (powodem chęci wgrania nowego biosu jest, że karta Zotac Gtx 1080 pracuje tylko na Pcie x8) lecz po udanej aktualizacji biosu był problem z procesorem tzn procesor cały czas pracował z częstotliwością 800Mhz więc powróciłem do sprawdzonego biosu 1.2 i wszystko działało prawidłowo tzn nadal był problem z predkościa x8 karty graficznej ale przynajmniej procesor chodził jak powinien. W ostatnich dnia sprawdziłem najnowszy bios 1.04 aktualizacja przebiegła pomyślnie (tak mi się wydawało komputer się nie zresetował, nie wystąpiły żadne problemy). Po odpaleniu widzę, że problem z procesorem dalej nie został naprawiony tzn chodzi na 800 Mhz i karta również na x8 więc chciałem wrócić z powrotem do sprawdzonej wersji 1.02. Jednak podczas próby wejścia do biosu załącza się następująca pętla komunikatu http://abload.de/image.php?img=20170815_173429_hdr7ljfl.jpg. Co dziwne mogę spokojnie wejść do windowsa i korzystać z komputera. Reszta specyfikacji Pamięć 16 gb ddr4 3000 corsair cl15 Dysk samsung evo 120gb Zasilacz XfX xtr 650 Gf GTX 1080 Zotac amp. https://abload.de/img/system36smb.jpg Płyta jest nowa zakupiona w marcu więc mam gwarancje problem polega na tym, że mieszkam za granicą a w Polsce będę dopiero za miesiąc jednak jeżeli nie będzie innej opcji pozostanie mi tylko wysłanie płyty na serwis. Dziękuję z góry za wszelka pomoc. Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez wypas88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Czym robiłeś aktualizację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wypas88 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Mflash w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wypas88 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Problem rozwiązany udało się przywrócić bios temat można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shencross Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witam, Za pomocą live update 6 uruchomiłem dzisiaj o 13:48 aktualizacje biosu. Minęło 5 godzin i dalej widnieje napis aby nie wyłączać komputera a myszka i klawiatura zostały zablokowane. Na pasku dalej jest godzina 13:48 czyli ewidentnie coś się zawiesiło. Co mogę w tej sytuacji zrobić ? Płyta główna Msi B250m mortar. Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 lol, to teraz płytę wyrzuć do śmietnika, biosa aktualizuje się poprzez sciagniecie ze strony producenta na pendiwe i wtedy robisz flasha biosu, trwa to kilkanascie sekund Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Flash biosu z poziomu biosu/uefi to najbezpieczniejsza i najszyba metoda , choć nie jedyna - update z poziomu działającego OS też jest dobry . Nie koniecznie płyta nadaje się do śmietnika - masz w sumie 2 opcje ( poza restartem i próbą update biosu z poziomu uefi ) , jedna to zanieść płytę do jakiegoś serwisu komputerowego i tam pogadać ile kosztuje zrobienie update / wyczyszczenie kości i wgranie nowego biosu za pomocą specjalnego programatora . Druga opcja to odesłanie płyty na gwarę / rma z adnotacją że robiłeś update biosu i ci komp się zrestartował i nie chciał się już uruchomić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plussix Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2017 Niedawno kupiłem nowy zestaw pc. Była to duża przesiadka, z s775 na s1152. Kupiłem polecaną w zestawach PPC płytę główną MSI z370 SLI Plus. I lekko zdębiałem, jak zobaczyłem, że jak podłączę dysk sata m2 pcie, (którego do tej pory używałem przez przejściówkę na PCIE) to jedno, lub dwa gniazda sata, będą niedostępne. Mam 6 fizycznych dysków HDD, musiałem zrezygnować z jednego, a miałem wobec niego plany - dwie barracudy 500 GB - chciałem zrobić dysk dynamiczny lub raid. No i kapa. Kontroler z 2 gniazdami SATA3 na PCIE x1 kosztuje w owocowym sklepie 73 zł. Nie jest to zaporowa cena, ale jednak. Moje pytanie brzmi: Czy zawsze tak jest? Czy są płyty z370 z większą ilością gniazd sata? A co z AM3? I mała dygresja. Jak można w obudowie midi tower SP Pax M70 zaplanować tylko 2 miejsca na napędy 3,5"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2017 Cytat The SATA1, SATA5 and SATA6 ports will become unavailable with some conditions of M.2 devices. Please refer to page 16 for M.2 & SATA combination table. Tyle napisali w instrukcji, zatem sami to przewidzieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plussix Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) 11 godzin temu, stivo napisał: Tyle napisali w instrukcji, zatem sami to przewidzieli. Taa, sam przeczytałem to w instrukcji. Nawet nie próbowałem sprawdzać, czy na pewno nie działa ten jeden port. Podłączyłem ten dysk... i wszystko działa. Zajęte 6 portów SATA plux 1 m2. Wbrew temu, co jest napisane w instrukcji. Dziwne, ale lepiej w tę stronę, niż w przeciwną :) Edytowane 23 Grudnia 2017 przez plussix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...