Skocz do zawartości
zibizibik

MSI Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

Alkohol izopropylowy...  nim usuwa się naloty etc z elektroniki ..

Ps. Komp wstaje ? Jak led nie świecą to masz winowajce..  odbudować pewnie to by się dało ale laminat pewnie dobrze dostał w tym miejscu więc usunał bym tylko elementy uszkodzone i dał sobie spokój z odbudową podświetlenia ( dobrze wiem jak cieżko odbudowywuje się coś takiego by jeszcze to wyglądalo.. )

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Mam pytanie . Chodzi o zasilanie Cpu. Na plycie jest wtyk 8 pin i 4 pin.

PSU:be quiet straight power 11 750w i mam

1 szt 4+4pin 

1szt 8 pin 

CPU intel core i7 9700k i bede go chcial podkrecic . 

Czy wystarczy mi tylko wtyczka 8pin?

Edytowane przez Pindelgumcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Istnieje możliwość ustawienia AVX offsetu co powoduje, że procesor zrzuca taktowanie w przypadku użycia instrukcji AVX. Czy jest możliwość ustawienia offsetu dla AVX, ale jeżeli chodzi o vcore? Przykładowo chcę sobie ustawić 5GHz bez AVX przy napięciu 1.3V oraz 4.6GHz z AVX przy napięciu 1.23V.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,
mam następujący problem. Posiadam płytę główną MSI Z370 SLI PLUS. Do tej pory na płycie zamontowany był procesor Intel I3 8350K. Wykonałem aktualizacje do najnowszej wersji biosu 7B46vA9, a następnie włożyłem nowy procesor I7 9700K. Problem w tym, że komputer nie chciał się uruchomić. Następował czarny ekran a na płycie głównej migały na przemian kontrolki debug CPU i RAM. Następnie włożyłem z powrotem I3 8350K i komputer uruchomił się bez problemu. Gdzie może leżeć wina? Czy powinienem zaktualizować bios pod wersję 7B46vA5, w której bezpośrednio dodano obsługę 9 generacji Intela? Podkreślę, że instalacja przebiegła pomyślnie. Zdjęcie
Bardzo proszę o pomoc.

Dodam jeszcze, że posiadam zasilacz marki Bequiet Straight Power 11 750W Platinum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor I7 9700k na twojej płycie jest obsługiwany od wersji A7.
Powinieneś zresetować bios i na zresetowanym włożyć dopiero procesor.
Jeżeli to nie pomoże to musisz jeszcze raz wgrać ten sam bios.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.06.2020 o 10:26, Setnik napisał:

Procesor I7 9700k na twojej płycie jest obsługiwany od wersji A7.
Powinieneś zresetować bios i na zresetowanym włożyć dopiero procesor.
Jeżeli to nie pomoże to musisz jeszcze raz wgrać ten sam bios.

Dziękuję za pomoc wszystko działa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Was serdecznie,

Bardzo proszę o waszą pomoc, ponieważ po aktualizacji biosu do najnowszej wersji AA ( aktualizacje przeprowadziłem z poziomu Dragon Center).

Cały proces przebiegł bezproblemowo, ale aktualizacja trochę namieszała w biosie i nie mogę wprowadzić zadnej wartości w pozycji CPU Ratio czy Ring Ratio. Nie widzę mozłiwości włączenia opcji fix mode..... Na mojej poprzedniej płycie MSI Z390 Gaming Plus po update biosu wszystko normalnie ogarnąłem, teraz na EDGE, nie bardzo wiem co jest grane. Dodatkowo zauważyłem że mam ustawiony BIOS MODE : CSM a wcześniej było UEFI/Legacy, tego też nie potrafię zmienić....

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Art.

20201012_113722_resized.jpg

20201012_113737_resized.jpg

20201012_113746_resized.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy może ktoś z Was wie jak wyłączyć, gdzie przestawić w biosie, aby diody bez sensu nie świeciły cały czas, bo "trochę" to psuje efekt oświetlenia ARGB w komputerze.

Wiem ze to oznacza że płyta wykryła pamięci, no ale po chwili od włączenia to powinno się wyłączyć, a nie "dawać po oczach"

Jeśli wiecie jak to zrobić, to dajcie proszę znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z płytą główną z tytułu. Mam 3 dyski: 2 x SSD (Intel, Micron) i jeden HDD WD. Zmieniałem obudowę w kompie i po złożeniu wszystkiego do kupy mam cyrki. Płyta odczytuje tylko SSD a HDD już nie. Odpiąłem wszystko co się dało od płyty i zostawiłem tylko ten jeden HDD i dalej nic. Zmieniałem porty SATA i dalej nic. Dysk sprawny bo sprawdzałem na innym kompie. Przy próbie uruchomienia systemu z dysku SSD następuje zawiecha na ekranie z logiem MSI. To samo się dzieje gdy chcę uruchomić instalkę windowsa z pendriva. Miga tylko dioda czerwona sugerująca pracę dysku. Odpinałem już kartę graficzną i próbowałem na integrze - ndal takie same efekty. Czyżby padła mi płyta? Zasilacz raczej jest ok, gdyż mogę sobie wejść normalnie do biosu i np. podkręcać procesor. Resetowałem CMOS ale to nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

skoro kompiuter się włącza to można coś posprawdzać.

skoro dysk SSD jest wykrywany to sprawdził bym po kolei wszystkie gniazda od SATA, taki który będzie mniej szkoda w razie jak by płyta miała uszkodzony port SATA i np psuła dyski XD

jak dysk SSD wszędzie będzie wykrywany, to na tym samym kablu podpoił bym HDD.   

na Stronie MSI jest info ze jak dysk podłączy się pod M.2 to SATA 1 będzie nie dostępny ale ty napisałeś ze masz normalne SSD pod SATA ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączałem pod inne porty sata i pod inne kable, nic to nie daje. z m.2 nie korzystam. Czasem też nie wykrywa mi SSD więc chyba wychodzi na to że płyta jest uwalona w jakiś dziwny sposób. Akurat jak niedawno skończyła mi się gwarancja. Tyle że dziwne że akurat jak przełożyłem wszystko do nowej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi