Skocz do zawartości
zibizibik

MSI Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

No i git.

Syn ma taką samą płytę w zestawie, bawiłem się nią trochę i jest spoko, tylko ciężko się przesiąść z uefi asusa na ten msi.

Co do portów, nie jest tak że m2 może wyłączyć port sata ale nie musi?Wszystko rozbija się chyba o linie PCIe?

Ale nieważne, chodzi to chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i git.

Syn ma taką samą płytę w zestawie, bawiłem się nią trochę i jest spoko, tylko ciężko się przesiąść z uefi asusa na ten msi.

Co do portów, nie jest tak że m2 może wyłączyć port sata ale nie musi?Wszystko rozbija się chyba o linie PCIe?

Ale nieważne, chodzi to chodzi :)

O rany...widzę że można pisać jako gość...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imageproxy.php?img=&key=fae6a41eb69070dbWitam, chcę zainstalować Windowsa 10, pobrałem go ze strony Microsoftu zgrałem na płytę DVD i chcę go zainstalować, dodam że komputer jest nowy i muszę go zainstalować przy użyciu tzw F11 i gdy mi wejdzie w takie cos; zdjęcie w załączniku to nie widzę na w tym menu płyty żeby można go zainstalować, co może być nie tak, coś w biosie nie tak czy coś z płytą?

IMAG0067.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam , że nic się nie stanie jeżeli mamy odpowiednio mocny zasilacz ...

Podobne "zjawisko" występowało po podpięciu EPS 4 PIN zamiast EPS 8 PIN i nie było żadnych problemów ;)

Nie sądzę by był to "inny prąd/trakt prądowy"  { mocowy }.

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 11.10.2018 o 17:11, Drizz napisał:

Powiedz które to płyty mają 2x8PIN ESP???? Ja z tej wyższej półki widze 1x8+4PIN , gdzie te 4PIN można pociągnąć z molexa i będzie Git :D 

Jest conajmniej 5 modeli takich pod z390. Jedna z nich to Aous Z390 Master ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

mam płytę główną MSI tak jak w podpisie. Chciałbym móc kontrolować obroty wentylatorów oraz pracę pompy na GPU z poziomu jakiejś aplikacji pod Windows. Aktualnie mogę to robić w Dragon Center ale ten program średnio działa... Jeśli określę krzywe działania wentylatorów to spoko, ale jak kliknę załadowanie jakiegoś profilu "w całości" to zwiecha kompa natychmiastowa. Poza tym nie widzę nic takiego jako skróty klawiszowe do profili (czy wybór z trey, ikona, CLI, cokolwiek) . Po prostu włączając kompa chce cisze, potem włączając grę zmieniam profil i tyle. Da się to jakoś osiągnąć? Pewnie SpeedFan ale póki co to w ogóle nie wykrywa żądnych wentylatorów.

Dodam jeszcze, że u mnie 2 wentylatory + pompa (Kraken G12 + Corsair H55) są zależne od temperatury GPU bezpośrednio więc ustawianie tego w Bios'ie średnio wychodzi bo tam mogę uzależnić pracę od CPU lub mobo.

Dzięki za wszelkie sugestie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam podobny zgryz i nic po z tym nie znalazłem.Nie wiem czy tobie to pomoże ale możesz podpiąć pod CPU fan rozgałęźnik pod dwa wentylatory.I masz opcję kontroli przynajmniej wentylatora z przodu obudowy.Nie jest to rozwiązanie idealne ale tak to wygląda.Ja miałem te problemy wcześniej i dlatego postawiłem na obudowę z kontrola obrotów wentylatorów.No i jakoś to poukładałem sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zakupiłem komputer i nie mam jeszcze grafiki. Po oglądnięciu na yt kilku filmów uznałem ze uhd 630 poradzi sobie na kilka dni/tygodni z league of legends, ale jednak się myliłem bo na najniższych ustawieniach mam 20fps, a instalator od sterowników mówi że nie spełniam minimalnych wymagań sprzętowych 

procesor i5 9600k

płyta msi z390 tomahawk 

ram trident z rgb 3000mhz 16gb 

windows 10 home 

image.png

Edytowane przez M8T4X
błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę kontrolować wszystkie wentylatory z poziomu Biosu i Dragon Center ale nie mogę ich uzależnić od temperatury GPU. Stąd pomysł aby zrobić sobie dwa profile w jakimś sofcie, jeden "cisza" a drugi "gry". Tyle że nie znam programu który by to umożliwiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam pompkę i wentylatory na chłodnicy i u mnie zrobiłem tak:

Pompka obsługuje układ GPU i CPU w jednym zamkniętym obiegu i jest ona podłączona do gniazda AIO w płycie głównej.

Czujnik gniazda AIO jest sterowany temperaturą procesora i ustawiłem 30% RPM pompki, gdy procesor nie przekracza 35 stC.

Powyżej 35stC CPU, krzywa zwiększa dynamicznie RPM pompki, osiągając przy 60stC CPU 60% swojej mocy.

Takie ustawienie daje całkowitą ciszę w IDLE i w zupełności wystarczającą moc pompki pod obciążeniem.

Wentylatory na chłodnicy 140mm od GPU są sterowane biosem karty, a na 120mm chłodnicy procesora, wentylator jest sterowany gniazdem od CPU na płycie głównej.

Pamiętaj, że pompka pobiera około 3 W, więc nie podpinaj jej pod gniazda wentylatorowe na płycie głównej, tylko pod AIO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw jedną krzywą wentylatora, która w IDLE jest cicha, a pod obciążeniem już nie. Włączasz komputer jest cicho, odpalasz grę robi się głośniej... Po co ci magiczna kontrola guziczkiem? Niech robi się samo.

Prędkość wentylatorów i pompek może być zależna od czegokolwiek co zwiększa temperaturę podczas obciążenia. Przecież jak obciążysz kartę w 100% no to procek nie będzie wyrwany w czasoprzestrzeni gdzieś indziej w IDLE.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tak to ustawiłem i wygląda że się sprawdza. Dzięki!

Pompę od H55 mam podłączoną właśnie do SYS_FAN2 (DC) na płycie głównej. Max obroty jakie mogę ustawić 1400 rpm. Niestety kabelek nie sięga do CPU_FAN czy POMP_FAN. @leven co masz na myśli pisząc podłącz do AIO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, złożyłem komputer na:

płycie MSI Z370-a pro
procesor intel i5 8600k
zasilacz be quiet sliver 600 watt
dysk samsung 970 ssd m.2
gtx 1080

płyta ma aktualny bios

za pierwszym razem próbowałem pamięci ram ddr 4

2x 8gb : G.skill F4-3200C15D-16GVR

po włożeniu pamięci w 2 i 4 slot - komputer nie uruchamiał się ( migała dioda na płycie głównej - dram, cpu, jak zostawiłem pamięć tylko w drugim slocie wszystko chodzi. Stwierdziłem ze to wina ramu - wymieniłem go na hyperx  HX430C15PB3K2/16  2x 8gb - sytuacja jest taka sama

pytanie czy płyta do wymiany/ serwisu ? Dziękuje za info

Edytowane przez szuflada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem grałem sobie i nagle zaczeło mi śmierdzieć z komputera spalonym plastikiem i odkryłęm że to  jakiś mały czarny kwadracik niewiem co to jest czy bezpieczyk czy cos waznego? narazie komputer chodzi i gram ale boje sie ze cos sie moze stac jak dorzuce karte graficzna bo narazie gram na samym procku

//  wyjąłem tą wtyczke (chyba ledy od radiatora) ale jak przycisnąłęm palcem to poparzyłem go, dosłownie wypalilo mi dziurę w skorze, jak czyms kolwiek tam przycisne to wypala i iskrzy a to nie dobrze

// zapomniałęm tego napisac ale na poczatku jak to sprzwdzalem to cos wycieklo z tego malutkiego kwadracika wytarlem to palcem

48424887_1202000719948361_647343531051974656_n.jpg

48430047_274307133247720_1126404814608007168_n.jpg

48913036_313757585908910_5102841590586540032_n.jpg

Edytowane przez JeroG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kabel idzie do LED 

To padł ci sterownik zasilajacy je ( jak nie swiecą )

Diabli wiedża co to za prostokątny element ( kondensator tantalowy albo dioda ) ale raczej tntala bym obstawiał ( czasami tak robią..)

Imo teraz płyta z kompa i wymycie tego w IPA i przejrzenie scieżek... 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi