Skocz do zawartości
Zielok

Gigabyte Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam, jeżeli nie jest to odpowiedni dział, lecz takowego nie znalazłem, jeśli jest proszę o przeniesienie.
Mam problem, który polega na tym, że nie uruchamia się Windows, tylko komputer stoi na czarnym ekranie bez kursora bez niczego. Dźwięk buzzera normalnie jest, ekran z grafiką mobo też jest, ale system w ogóle nie rusza, nie ma nawet animacji ładowania systemu, pomagają jedynie restarty, nie wystarcza jeden a kilkanaście. Dziś komputer uruchomił się dopiero po 30 minutach restartowania. Komputer jest podłączony przez VGA do TV.

Sprzęt to:

CPU: i5 6500

MOBO: Gigabyte Z170 Gaming K3

PSU: SPC Supremo M1 550W
GPU:Gigabyte HD5570 1gb

RAM: Corsair Vengeance LPX 3000Mhz 16gb

HDD: Seagate 1 Tb 7200 RPM

Sprzęt(oprócz dysku i grafy) kupiony w grudniu, i problem występuje od niedawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załatw sobie na penie lub DVD linuxa live np Ubuntu i odpal jako system z pena lub płyty. Być może Winda sypie się po jakieś aktualizacji.

Oczywiście może to być również 100 innych powodów z padającą grafą również, dlatego sprawdź na integrze, jak koledzy radzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę się po poprzednikach, uruchom komputer na zintegrowanym gpu lub jeżeli masz możliwość, włóż inną grafikę do przetestowania - wtedy będziesz miał odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy build-dziś składałem

Płyta Gigabyte B250M-D3H

pentium g4560

Ram patriot pv416g300c6k

Zasilacz ocz zs750

Objawy: resety po kilku-max kilkudziesięciu sekundach od rozpoczęcia ładowania systemu - próbowałem zainstalowanego windows 10 który był jeszcze na dysku po poprzednim komputerze, instalator windows server 2016 na usb, live usb ubuntu. Czasem zdąży się windows odpalić a czasem nie

Żadnych blue screenów, żadnych błędów, po prostu wyłącza się i uruchamia od nowa, jak po wciśnięciu guzika reset.

Po biosie mogę chodzić długo i nic się nie wyłącza

Druga rzecz to brak sygnału na wyjściu display port, tylko hdmi działa

Próbowałem resetować cmos i wyciągać po 1 kości ram, nic nie pomaga

Wszystko oprócz zasilacza nowe z morele.net

Czy to może być niekompatybilny ram, czy raczej popsuta płyta główna? Może coś innego? Bios do aktualizacji? Ale trochę strach, co jeśli się zresetuje w trakcie flashowania...

Powinienem był napisać ten post w "podstawowych pytaniach"? Nowy jestem, nie orientuję się ;) Jeśli tak, to może jakiś mod o dobrym sercu przeniesie...

Jak wrócę z uczelni to jeszcze raz wszystko, rozłożę obejrzę i złożę, może spróbuję ze stockowym coolerem, bo na początku założyłem noctuę d14, ale kojarzę że od skylake począwszy, te płytki na których jest procesor 115x potrafiły się wyginać przy dużych chłodzeniach, może gdzieś nie ma kontaktu, chociaż nie sądzę, bo to chyba po jakimś czasie wychodziło, a tu sprzęt nowy. Montaż wszystkiego poszedł sprawnie, nie kojarzę momentu w którym coś mogłoby się uszkodzić.

Edytowane przez mm34639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, już widzę gdzie problem. Na 90% ram. Na kościach jest napisane 1.35v, a bios dał tylko 1.2v. Po manualnej zmianie na 1.35 nic się nie zmienia (dalej resety), tak jakby ignorował to co ustawiłem, ale jak załaduję xmp to zdecydowanie dłużej chodzi, ale niestety w końcu i tak się resetuje. Może xmp zawiera jakieś informacje o timingach czy innych ustawieniach, które standardowo są źle odczytywane - tak samo źle jak napięcie, a w xmp są dobre. Zastanawiam się czy spróbować kupić jakiś super kompatybilny ram, czy próbować coś ręcznie pozmieniać, ale raczej skłaniałbym się ku pierwszej opcji. Wezmę 4gb najtańszego z listy kompatybilnych (i tak ten sprzęt jest na przeczekanie do am4 / x299)

Ale zostaje jeszcze problem wyjścia dp które raczej jest potrzebne.

Ale może ktoś się zna na ramach i biosach gigabyte i coś podpowie jak najbezpieczniej poustawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem F3, nic nie dało

tak samo zmniejszanie częstotliwości.

Oddam na gwarancję, a jak się będą czepiać o to że pamięci nie ma na liście wspieranych, to niech chociaż potwierdzą że na innych mój egzemplarz pracuje normalnie, a poza tym i tak display port nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem nowy kabel HDMI, po uruchomieniu integry w BIOSie na ekranie wyświetla się odbieranie danych i po chwili brak sygnału. Karta graficzna ciągle jest wpięta w PCI.

EDIT: Po kilku samoczynnych restartach pojawił się obraz i jest już wszystko w porządku.

Edytowane przez Zielok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko przez to, że twoja karta jest za stara dla Win10. Sterownik oficjalnie pochodzi z Win7 lub 8 ale łyknie go także Win10 ale dzieją się takie cuda. Sam to przerabiałem przy X1600 Pro. Miałem taką pasywkę tylko do netu. Na Win7 było gites, podobnie na 8/8.1. Natomiast na Win10 działy się takie cuda jak piszesz. Odpalał się Windows, pojawiał się ekran logowania albo sam kursor i potem czarny ekran pozostawał. Innym razem wstał normalnie. Pełna losowość.

"For users looking for a WHQL certified driver, the AMD Catalyst™ 15.7.1 driver will continue to be available for users running Windows® 10, Windows® 8.1, and Windows® 7."

Nie przeskoczysz. Ja kupiłem jakiegoś GF620 czy coś podobnego i problem się rozwiązał. sterowniki wciąż dostępne i aktualizowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z zestawem z PurePC z listopada 2016r. Otóż dokupiłem nie dawno do tego jeszcze 2 kości RAM, te same, które są zalecane (razem były by już 4) czyli model 2x 4GB GoodRAM 2400MHz CL 15. Tak, i tutaj pojawia się problem, ponieważ po podłączeniu nowych kości do płyty głównej komputer nie chce odpalić, widać chwilę, że próbuje, po czym wydaje 5 długich sygnałów i się wyłącza i tak w kółko. Dodam, że osobno kości działają (testowane po 2 sztuki, nowe, stare, naprzemiennie, różne sloty) dlatego prawie na 100% nie są uszkodzone. Wie ktoś, co może być przyczyną tego?

Mój sprzęt:
Karta graficzna MSI GeForce GTX 1060 OC V1 6GB GDDR5 (192 Bit) 2xHDMI, DVI, 2xDP, BOX
Pamięć GoodRam PLAY DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15
Płyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX
Procesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB, BOX
Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus (SPC117)

Prosiłbym o pomoc, jeśli oczywiście to możliwe i nie wyjdzie, że muszę sprzedać ten RAM ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear cmos? Aktualizacja uefi?

(Zielony trochę jestem jeśli chodzi o to wszystko)

Clear cmos czyli cały reset biosu? Jeśli o to chodzi to robiłem (wyjęcie baterii z płyty głównej)

Co do uefi - wytłumacz, bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, znalazłem to w opcjach w biosie ... CommandRate był na 2, jesli to było to co znalazłem (a chyba tak) więc spróbowałem na wet na 3, napięcie z 1,2V do 1,35V zmieniłem i z timingiem też coś spróbowałem ... Ale, po zapisaniu ustawień komputer znowu zaczął sam piszczeć, te same 5 sygnałów dźwiękowych, wyłączył się, włączył i odpalił normalnie na tych ustawieniach ... ale załadowałem te kości by spróbować czy to to ... ale niestety nic .. (pozmieniałem w kanale A i B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy są spoza listy QVL - Gigabyte jest wybredny w szczególności do Goodrama.

http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B150M-D3H-rev-10#support-doc

szkoda ze lista QVL nie jest aktualna bo wypisane są tylko pamięci dla starego biosu.

Za to porównaj sobie z listą dla GA-B250M-DS3H to zrozumiesz w czym problem:

http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B250M-DS3H-rev-10#support-doc

Chociaż nie można wykluczyć problemu z płytą.

Edytowane przez spasiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

problem wygląda tak: zakupiłem płytę jak w tytule (Gigabyte GA-B150-HD3 DDR4) wraz z procesorem (Intel Pentium G4560) oraz pamięcią RAM (GoodRam DDR4 8GB 2133 CL15 (GR2133D464L15/8G)). Zasilacz miałem, ale niezłej klasy, wyjęty z działającego komputera więc zasilacz został stary (BeQuet Dark Power P7 450W).

Jako że płyta na B150 a procesor 7 generacji, zleciłem przy zakupie (w morele) aktualizacje BIOSu. I tu zaczęły się problemy.

Części przyszły (procesor zakupiony gdzieś indziej, ale nowy jak reszta części), złożyłem wszystko do kupy, odpalam a tam... boot loop... (film: https://www.youtube.com/watch?v=aua5HpMVT2Q ). Poprzekładałem RAM po wszystkich slotach, nic nie dało, napisałem do morele, kazali odesłać płytę. Zlokalizowali problem - uszkodzona płyta. Wymienili (rzeczywiście została wymieniona) i zaktualizowali BIOS. Płyta przyszła i... znowu to samo :D WTF!? Poszedłem o krok dalej - sprawdziłem płytę na innej pamieci (Micron 8GB DDR4 2133Mhz) i innym procku (Celeron Kaby Lake G3900 czyli Skylake) i to samo. Dodatkowo dla pewności sprawdziłem zasilacz na innym komputerze, żeby wykluczyć że to on - działa aż miło.

I teraz pytanie - co jest przyczyną? Napisałem dzisiaj do morele ponownie, nie chce jednak bujać się z tym w nieskończoność. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co do przyczyny czemu płyta nie działa (lub co ją uwala) lub cokolwiek jestem otwarty na sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi