Skocz do zawartości
Zielok

Gigabyte Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli lipa...albo drugi m.2 nvme albo RTX 3080ti jak już wyjdzie, bo CPU do 60Hz to chyba nie zmienie do 2025 roku heh, z Dark Rock 4/Dark Base 900 ta i7 trzyma 5GHz w 70°C (delid).

Skoro mam 8+4+4:

GPU nie powinno mieć przypadkiem 12 lini jeżeli zajmę tylko jeden slot x4 dla adaptera M.2? Drugi dysk jest wpięty bezpośrednio w płyte więc korzysta z lini chipsetu jak się nie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W momencie wpięcia w jakikolwiek slot przełączyć się na x8 a do więcej niż 2080ti to i x16 już na styk bo dobija do maksa przepustowości łącza. 

W sumie jeszcze jedno, jaki bede miał transfer jak podłącze zwykłe SSD Evo 860 kablem SATA Express pod złącze SATA Express? Ma to sens? Da rade? Z tego co wiem to nie dysk ma limit 600MB/s tylko nieszczęsne zwykłe SATA 3.0 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zagwozdkę: zgodnie z informacjami producenta pierwsza wersja BIOSu dla tej płyty głównej to F5 (datowana na 6 września 2018). Tymczasem moja płyta ma BIOS  w wersji F4 (z 30 sierpnia 2018). Czyżby to była jakaś wczesna beta?

Miałbym też pytanie do użytkowników tego sprzętu, czy warto zrobić aktualizację do biosu F10?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starsze biosy po prostu kasują ze strony.

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b85m-d3hrev_10/download/bios#support-dl

Miałem na jednej F4, a drugiej F5, a ich już nie pobierzesz.

F4 był wadliwy co powodowało boostowanie procka do 3,6GHz na wszystkich rdzeniach zamiast spadku do 3,4GHz. Poza tym nie widziałem różnicy. Cofnąć z F5 na F4 się nie dało. Przynajmniej normalnie tak jak producent oferuje.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie rozumiem tych linii PCI. Czy może mi ktoś wytłumaczyć czy na płycie Z390 Aorus Master https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z390-AORUS-MASTER-rev-10/sp#sp

będą działały z pełną prędkością dwa dyski na M.2 (970 EVO 500GB + 970 PRO 1TB) oraz dwa dyski SSD (860 EVO x 2)? Grafika 1x RTX 2080 Super.

1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
* For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.

1 x PCI Express x16 slot, running at x8 (PCIEX8)
* The PCIEX8 slot shares bandwidth with the PCIEX16 slot. When the PCIEX8 slot is populated, the PCIEX16 slot operates at up to x8 mode.

1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
* The PCIEX4 slot shares bandwidth with the M2P connector. The PCIEX4 slot operates at up to x2 mode when a PCIe SSD is installed in the M2P connector.

3 x PCI Express x1 slots
(All of the PCI Express slots conform to PCI Express 3.0 standard.)

1 x M.2 Socket 1 connector for an Intel® CNVi wireless module (CNVI)

Chipset:

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2 SSD support) (M2M)

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2 SSD support) (M2A)

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 PCIe x4/x2 SSD support) (M2P)

6 x SATA 6Gb/s connectors

Support for RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
* Refer to "1-9 Internal Connectors," for the installation notices for the PCIEX4, M.2 and SATA connectors.

Intel® Optane™ Memory Ready

jeśli dobrze to rozumiem, że każdy wsadzony dysk na M.2 zabiera dwa port SATA?

Czyli w takiej sytuacji (2xM.2 +2.SSD SATA) nic więcej nie podłączę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kupilem nowa gigabyte z390 gaming x. Po podlaczeniu plyty do zasilacza 8,4,24 kable i do monitora pokazuje blad CPU. 

Zasilacz to be quiet! dark power pro 550w

Zasilacz startuje i plyta raczej chyba tez bo niektore elementy sa cieple. 

Glosniczek nie wydaje dzwiekow bledu. 

Na ekranie pokazuje sie brak sygnalu. 

Plyta skladana na pajaka.

Z CPU, ram, gpu nie probowalem jej uruchamiac. Chcialem najpierw uruchomic aby sprawdzic jaka wersja bioau by ewentualnie wgrac aktualny bios by nie bylo problemow z procesorem 8/9tej gerenacji. 

Co moge jeszcze sprawdzic czy raczej nic juz nie sprawdze i plyte oddac do sklepu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę kicha że nie wiesz czy bios jest oki do tego procka bo to może o to chodzi.Jeśli jednak bios jest dobry to coś nie tak może być z prockiem ale rozumiem że jego jesteś pewny.I wracamy do biosu płyty głównej lub wręcz czy płyta główna jest sprawna.Nie ma za bardzo więcej możliwości.Ewentualnie,ale to już strzelam,płyta ma problem z pamięciami i strzela takiego focha.Możliwe choć mało prawdopodobne.Idealnie gdybyś miał jakiegoś procka najtańszego żeby sprawdzić tę płytę.Może zanieś płytę do jakiegoś lokalnego sklepiku komputerowego i niech ci za jaką drobną opłatą sprawdzą na innym procku?I to by było na tyle jeśli chodzi o moje pomysły.

Edytowane przez Kronan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez CPU nie wejdziesz do BIOSU

11 godzin temu, Shiliat napisał:

by nie bylo problemow z procesorem 8/9tej gerenacji

Jaki to procesor?

Płyta według producenta obsługuje tylko procesory 8 i 9 generacji więc nawet ze starym BIOSem powinna się uruchomić.

Nie kombinuj tylko złóż wszystko i uruchom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jestem 2gim uzytkownikiem procesora i troche wczesniej przeszedl. Ma starty nadruk na ihs. I wczesniej byl w z370 od msi ale plyta padla i teraz jest w serwisie. A ze naprawa sie ciagnie to kupilem z390.

Wsadzilem proca i dalej blad cpu pokazuje. Dopiero po swietach serwis w miescir bedzie mial czas sprawdzic stan cpu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linie PCI-E dla portów PCI-E idą z procesora i jest ich 16 w wersji PCI-E 3.0

Linie dla portów M.2 idą z chipsetu , 2 porty M.2 mogą wspierać zarówno dyski w standardzie SATA / AHCI jak i NVMe , 3 wspiera tylko dyski NVMe .

3 port dodatkowo wspiera tylko dyski o długości 80 mm , pozostałe 2 o długości max 110 cm .

Wpięcie dysku SSD M.2 w port M.2 oznaczony jako M2M wyłącza z użytku gniazda SATA 4 i 5 .

W przypadku portu M2A tylko wpięcie dysku SATA M.2 wyłącza z użytku port SATA 1 , jak w tym porcie siedzi dysk NVMe to port SATA 1 jest dostępny .

3 port M.2 oznaczony M2P nie ma wpływu na dostępność portów SATA ale dzieli przepustowość z portem PCI-E 16x nr. 3 ( ten co normalnie działa z prędkością 4x , po wsadzeniu SSD prędkość tego portu spada do 2x ) .

Po prostu obsadź porty M2P i M2A dyskiami NVMe a wszystkie porty SATA będą dostępne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam dwa dyski ssd, jeden na którym jest system i on jest od nowosci w slocie M2M. Dokupiłem ostatnio drogi dysk ale mam problem, bo jak wkładam dysk i odpalam kompa to nawet monitor sie nie uruchamia. Kreca sie wiatraki i dziala podswietlenie płyty i nic poza tym. BIOS wraca do ustawien stokowych tzn profil xmp i zasilanie na usb po wyłaczeniu dyski to adata xpg 8200pro systemowy i natec n950e pro 1TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi