Skocz do zawartości
grassman0

ASRock Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno zamówiłem zestaw komputerowy w sklepie Morele net. Po złożeniu całości i zainstalowaniu systemu operacyjnego okazało sie że wystepuje problem z dzwiękiem.

Działa tylko lewy kanał, dźwięk jest bardzo przyciszony, słychac wyrazne trzaski i piski przy np. poruszaniu myszką.Zaistniałe problemy wystepują niezależnie czy słuchawki( na 100 % sprawne) były podłaczone do portu jack na mobo jak i również do wejść na tzw. panelu przednim obudowy. Całość była sprawdzona na Windows 7, 8.1, 10 z różnymi sterownikami do karty dżwiękowej i zawsze występował ten problem.. Uznałem  że układ dzwiekowy na mobo jest uszkodzony i płyta "powędrowała" na serwis (skorzystałem z tzw. rękojmi). Sklep wysłał mobo do producenta, a dzisiaj dostałem maila że gwarancja niezostała uznana z powodu uszkodzenia mechanicznego portu jack.Czy jest możliwe że podłączająć zwykłe słuchawki uszkodzic port ale na tyle że nawet przez panel na obudowie wystepowały takie problemy z dzwiękiem??? Moim zdaniem to uszkodzenie fabryczne zaintegrowanego układu dzwiekowego na mobo. Dodam jeszcze że płyta pozatym jest sprawna i  miała robionego flasha biosu wykonanego przez sklep(za dopłatą) by obsługiwac nowe procki intela. Czy flashowanie biosu mogło spowodować takie problemy z dzwiękiem? Jutro ma zostac dostarczona do mnie paczka przez kuriera i teraz pytanie czy ją odbierać? Wystosowałem pismo do sklepu że nie zgadzam sie z ich stanowiskiem, zobaczymy co odpiszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to jest niemożliwe by Jack uszkodził karte dzwiękową .

PIszesz o "jękach" a dokładniej słyszysz to co zasuwa po magistrali zasilającej .

Flash biosu nie ma nic wspólnego z niedziałąniem poprawnym dzwięku,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie zastanawia jak wygląda to uszkodzenie mechaniczne portu jack, chyba tylko wyrwanie "go" z mobo mogłoby pod to podchodzić. Firma zmieniła powód nie uznania gwarancji na tzw. uszkodzenie mechaniczne. Zaczyna robić sie ciekawie. Zobaczymy co odpiszą. Jak będą robic problemy to trzeba to będzie załatwic przez Rzecznika Praw Konsumenta.

EDIT

Teraz się okazało że uszkodzeniu uległo gniazdo procesora. Wysłałem płytę na serwis z powodu problemu z kartą muzyczna, a tu takie jaja. Płyta przed wysyłką pomijając tą wadę była sprawna. Przesyłka była dobrze zabezpieczona, zaślepka na gniazdo procesora założona. Dziwi mnie również że płyta po wysłaniu do serwisu leżała tam dwa dni, a dopiero potem została wysłana na diagnostykę do producenta. Przecież tak oczywistą usterkę to chyba serwisant był by wstanie zauważyć ??? Teraz żałuje że przed wysyłką na serwis nie zrobiłem paru fotek mobo w jakim była stanie, miałbym jakieś realne dowody.Na razie poprosiłem serwis o wysłanie zdjęć gniazda w celu weryfikacji uszkodzenia. Jakieś rady co robić dalej?

Edytowane przez grassman0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę szkoda, że nie skorzystałeś z odstąpienia od umowy / o ile była zawarta na odległość..

ewentualnie drąż wadę fizyczną towaru - 556.1 i 556.3 kc. - pamiętaj ze w ciągu 12 miesięcy domniemywa się, że wada fizyczna istniałą w towarze, producent musi udowodnić iż było odwrotnie.

tylko nie rozumiem, że raz piszesz o rękojmi a raz o gwarancji. jeśli korzystałeś z gwarancji to niedobrze, bo mogą odmówić naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

składam komputer; posiadam procesor i5-7500 i chciałbym do niego kupić płytę główną. Zdecydowałem się na ASrock H110M-DVS R3.0 ponieważ jest ona dość tania i podobno domyślnie ma wgrany bios obsługujący procesory kaby lake. takie opinie można wyczytać wszędzie, gdzie przewija się ta płyta.

Napisałem do oficjalnego sklepu allegro bo tam też jest sprzedawana. Dostałem odpowiedź, że ta płyta wymaga aktualizacji bios by obsłużyć mój procesor. No to się zdziwiłem..

Chciałbym zamówić ją stąd:

http://www.euro.com.pl/plyty-glowne/asrock-h110m-dvs-r3-0.bhtml#afterSearch-asrock%20h110m-dvs%20r3.0||||product

lub stąd:

http://www.oleole.pl/plyty-glowne/asrock-h110m-dvs-r3-0.bhtml#afterSearch-asrock%20h110m-dvs%20r3.0||||product

Zamawiając jeszcze inne częśći mógłbym skorzystać z rabatu VISA checkout i mieć 50 lub 100zł rabatu w zależności gdzie zamówię.

No właśnie, ale czy płyta obsłuży ten procesor? Według opinii "UWAGA ! Ta płyta posiada wgrany fabrycznie BIOS/UEFI w wersji 1.10. Jest to JEDYNY BIOS jaki ASROCK zrobił do tej płyty ( wrzesień 2016 ) i obsługuje on procesory z najnowszej generacji 7, czyli Kaby Lake. " powinien procesor ruszyć, ale allegro twierdzi inaczej. Kupował ktoś z was tą płytę w tym sklepie i może rozwiać moje obawy? Napisałem do sklepu, ale oni sklepu, ale oni też nie wiedzą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Zakupiłem niedawno w/w płytę, do tego procesor Intela G4560 i zasilacz LCPower 350W (wymieniłem te rzeczy gdyż wg mnie tylko one mają w moim probleime znaczenie).
Złożyłem peceta, wszystko pięknie fajnie gdy przyszło do uruchomienia. Komputer startuje, działa 7-10 sekund, wyłącza się i zaczyna stabilną pracę, jednakże nie daje znaków życia, PCspeaker milczy, gdy podpinam kabel do monitora ten przechodzi w Sleep Mode - automatycznie po podpięciu. Nie wiem co mam robić, czy coś uszkodzone jest, czy coś źle podłączyłem albo czegoś nie zrobiłem. Macie może jakieś pomysły? Był u mnie informatyk - konował, wziął pieniądze za diagnozę którą można o kant [gluteus maximus] potłuc (może to nie działa, a może to, no albo to! 50 zł się należy!).

Załączam zdjęcie (na imgura bo za duże) i liczę że ktoś może na coś wpadnie, pozdrawiam serdecznie!

http://imgur.com/a/HEjMq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że płyta ma stary bios , G4560 tak jak pozostałe procki z generacji Kaby Lake są obsługiwane od wersji 7.10 biosu .

Pożycz od kogoś procka z generacji Skylake i zrób update biosu albo zanieś płytę do jakiegoś serwisu .

Dalej sprawdził bym kompa na markowym zasilaczu , LC Power nie cieszy sie za dobrą opinią .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że płyta ma stary bios , G4560 tak jak pozostałe procki z generacji Kaby Lake są obsługiwane od wersji 7.10 biosu .

Pożycz od kogoś procka z generacji Skylake i zrób update biosu albo zanieś płytę do jakiegoś serwisu .

Dalej sprawdził bym kompa na markowym zasilaczu , LC Power nie cieszy sie za dobrą opinią .

Myślisz, że to może być przyczyną? Tak jak mówiłem, najbardziej dziwi mnie brak jakiegokolwiek dźwięku ze speakera i to, że komputer wyłącza się po chwili i włącza z powrotem, tym razem już na stałe.

A co do zasilacza to w ogóle cały komputer złożyłem wg propozycji PurePC do 1800 zł. :)

Okej, doczytałem na angielskojęzycznych stronach, że wina prawdopodobnie leży w starszym biosie, tak jak mówiłeś kolego reyden. Oby to było to, bo naprawdę martwiłem się że problem będzie poważniejszy a zarazem kosztowniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Kilka dni temu postanowiłem zmienić swoja leciwą maszynę i na byłem to co poniżej:

• ASUS Z170 Pro Gaming (bios version-2003, date-09/19/2016)
  • i5-7600K
  • 2x8GB Corsair 3200MHz

I mam z tym sprzętem kilka problemów.

Komputer co jakiś czas zawiesza się na ułamek sekundy i w głośnikach słychać takie "bzzzz" po czym pracuje dalej. Dziwne jest to że nie dzieje się to zawsze. Czasem jest tak że pracuje kilka godzin i jest OK, czasem objaw ten pojawia się po jakimś czasie od uruchomienia, czasem niemal od razu po uruchomieniu. Jest to dość wkurzające zwłaszcza jak chce się oglądnąć jakiś film, albo słucha muzyki, o przycinającej się myszce już nie wspomnę. Nie mam pomysłu w czym rzecz, liczę na Waszą pomoc.

Kolejna spawa: pamięci za cholerę nie chcą pracować wyżej 2400MHz, komputer po prostu się nie uruchamia. Nawet wczytanie profilu XMP nie pomaga, wygląda to tak jakby bios w ogóle na te komendę nie reagował.

Dodam że procek i w ogóle cały zestaw na razie nie kręcony i pracuje na deflautowych ustawieniach.

Pozostałe trzewia komputera zostały ze starego:

• Dysk SSD A-Data SX900-512GB
  • BeQuiet Straight Power 550W E6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile komp się włączy i wejdziesz do systemu, zajrzyj na: https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z170-PRO-GAMING/HelpDesk_Download/ i ściągnij jeden z najnowszych (zacznij od najnowszego z 30 czerwca 2017).

Potem zaktualizuj bios samodzielnie z poziomu windowsa, a najlepiej z poziomu uefi/flash ez - przedtem wgraj na pendrive nowy bios i wykonaj aktualizację biosu płyty.

Twoje problemy najprawdopodobniej wynikają z nieaktualnego biosu, który niepoprawnie rozpoznaje procesor (bios z września 2016, premiera kaby lake'ów styczeń 2017, plus ewentualnie niekompatybilność pamięci z płytą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprobuj pierw sprawdzic Dziennik zdarzeń systemu windows - czy w momencie przyciecia - jest zglaszany jakis błąd przy urzadzeniu/sterowniku

2. Sprawdz SMART dyskow twardych - czesto takie przycinki moga byc chwilowa zwiecha spowodowana przez dyski i np. niestabilne sectory/bad sectory

3. DPC Latency - pobierz program i sprawdz czy masz skoki. Jesli tak - DPC Latency Monitor - pozwoli sprawdzic sterownik/urzadzenie powodujace problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem bios i podczas aktualizacji okazało się że mam płytę H170 Pro Gaming a nie jak zamawiałem Z170 Pro Gaming. Nie wiem jak tego nie zauważyłem odbierając sprzęt, pewno byłem myślami gdzie indziej, niby cena prawie to mogło to nie wzbudzić moich podejrzeń ale f*k H170 to jednak nie Z170. Nic jutro zobaczę co da się z tym zrobić. Dam znać czy aktualizacja biosu pomogła na to zawieszanie się komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta już wymieniona na Z170 Pro Gaming, pamięci śmigają na 3200MHz, problem z dźwiękiem jakby się sam rozwiązał, zdaje mi się że po kolejnej aktualizacji W10, ale głowy (ani nic innego) sobie nie dam uciąć.

Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Spotkał się ktoś z takim problemem.

Płyta Asrock z270 Extreme4

Dysk z systemem windows 10 Crucial MX200 256GB

Dysk na dane Seagate Barracuda Pro 6Tb.

Jeśli dysk 6Tb jest podłączony, to od pojawienia się ekranu od BIOSu płyty mija dobre 15-20s aż pojawi się pulpit windows 10.

Jeśli odłączę barkę i komp startuje z samym ssd cruciala to ten czas trwa może ze 2-3s.

Trochę to irytujące.

Na pewno nie jest to wina widnowsa, bo przez te 15-20s mam napis ASROCK a pod spodem napisu kręcące się kółeczko, więc zakładam, że płyta jest zajęta wykrywaniem tak dużego dysku. Jak odpalam system tylko na SSD, to nawet tego napisu nie widzę.

Miałem wcześniej dysk WD RED 4Tb i wtedy cały komp startował bardzo szybko.

Nie wiedzę w BIOSie żadnej opcji za sprawdzanie dysków przy starcie.

Dysk 6Tb jest sprawny, nie ma błędów itp.

Ma ktoś pomysł, co z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne porty i kabelki sprawdzałeś. Ja wczoraj w pracy przekładałem nowe klamoty do starej budy gdzie był napęd optyczny i stary dysk. Efekt był taki, że coś powodowało masakryczne wydłużenie czasu bootowania. Winowajcą okazał się kabel właśnie SATA do nagrywarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne porty i kabelki sprawdzałeś. Ja wczoraj w pracy przekładałem nowe klamoty do starej budy gdzie był napęd optyczny i stary dysk. Efekt był taki, że coś powodowało masakryczne wydłużenie czasu bootowania. Winowajcą okazał się kabel właśnie SATA do nagrywarki.

Zrobiłem teraz parę testów. Zmieniłem porty w płycie, kable SATA i bez zmian. Z ze stoperem w ręku bootowanie z tą Barracudą Pro 6Tb trwa 60s. Bez barki na samym MX200 trwa 2s od pojawienia się pierwszego ekranu BIOSu i jego zgaszeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkimi opcjami zasilania bawiłem się od razu, jak zobaczyłem tą sytuację po wsadzeniu do PC tej barki.

Żadna opcja nie powodowała zmian czasu bootowania.

Teraz wyłączyłem hibernację i dalej to samo.

Coś mobas nie potrafi ogarnąć tego dysku przy starcie.

Sprawdziłem dysk softem od Seagata ale wszystko jest ok.

Nie ma nowego firmware do tego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniał o tym ze próbował na innych kablach. Sprzet w miare nowy i do plyty raczej na pewno sa najnowsze kable. Ja bym szukal przyczyny w jakims sterowniku. Ew sprobuj podlaczyc inny dysk HDD jak masz mozliwosc skoro ten powoduje dluzsze bootowanie systemu. Ew obudowa pod USB 3.0 i wsadzic tam dysk, ale jak to bedzie dzislac w przypadku tak pijemnego dysku jak 6tb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi