Neq1 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Cześć, Planuję zakup nowego komputera stacjonarnego po ponad 10 latach przerwy. Budżet na wyłącznie komputer wyznaczam na +-8000. Potrzebuję porady przy wyborze części, kompletnie nie podążam za aktualną technologią. Fajnie, gdyby była możliwość rozbudowy/ upgrade w przyszłości. Głównie komputer ma służyć do grania, czasem nagrywania gier w dobrej jakości. Ciężko mi bliżej określić jakie będą to gry, ale z pewnością nowości które wyjdą. Liczę się z tym, że najwyższe ustawienia mogą być problemem przy jednoczesnym nagrywaniu. Czy warto obecnie składać nowy komputer? Jakaś nowa technologia zapowiedziana? ps. Przejrzałem wiele stron na których są polecane zestawienia w tej kwocie, ale nie mam pojęcia na co patrzę. z góry dziękuję za każdą odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Witam to nie dobrze 4 godziny temu, Neq1 napisał(a): ale nie mam pojęcia na co patrzę. bo jak ktoś Tobie coś zaproponuje, to jak chciał byś to zweryfikować ? czy będzie ok, czy raczej, przyjmij to na wiarę że taki zestaw będzie najlepszy dla Ciebie filozofii za dużej nie ma , gry nie sieciowe i np. rozdzielczość 2k 1440p, to dosyć optymalnym wyborem będzie albo procesor AMD -AMD Ryzen 7 7700 lub zestaw na Intelu -Intel Core i5-14600K pamięć ram to bezpieczna opcja jest np. 2x16GB 6000MT/s CL30 dysk SSD M.2 2TB i albo opcja tańsza bez Pamięć podręcznej lub dopłacić do dysku posiadającą taka pamięć zestaw chłodzący opcja tańsza np. Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO lub opcja droższa -Thermalright Phantom Spirit 120 SE moze tez być - Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Pro 3 płyta główna pod AMD - raczej B850 ma wszystko co potrzeba , pod Intela B760 lub dopłacić do Z790 obudowa - temat rzeka co sie komu podoba byle aby karta graficzna sie zmieściła xD zasilacz raczej większości scenariuszy sprawdzi sie 750W-850W 80 Plus Gold w zależności od ceny bo czasami dopłata do wersji 850W to 20-30pln. karta graficzna - dla mniej doświadczonego użytkownika raczej Nvidia jest bezpieczniejsza opcja niż karty AMD gdzie występuje pewna losowość i albo sie trafi i zero problemów, albo gorzej i krzaki oraz szukanie przyczyn co tu sie odpindala ... i karta graficzna , czy w takim budżecie da sie spiąć i wstawić RTX 5070Ti 16GB Ram trzeba by to sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...