Lukasar Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Czesc, już sie zdecydowałem, później zmieniłem zdanie, później znowu zmieniłem i w ten sposób cały czas siedzę na starym sprzęcie. Do rzeczy. Mam aktualnie: MB: MSI B450 PRO MAX CPU: Ryzen 5 2600 GPU: GTX 1660 PSU: Seasonic 550W Generalnie używam PC do grania w Anno, civ6, cyberpunk, chciałbym w przyszłości pograć w nowego np nowego Wiedzmina. Zakupy chce zrobic przez mediaexpert. CPU do wyboru mam Ryzen 9 5900XT i Ryzen 7 5800X. Skłaniam sie do tej drugiej opcji bo z testów wynika ze wzrost wydajnosci nie jest opłacalny dopłaty 500 pln plus zostaje wiecej zapasu W na GPU. No i GPU, opcje jakie biorę pod uwagę to RTXy 4070 SUPER, wszystkie wersje 5060, 5070. Chodzi o optymalny wybór, nawet jeżeli dałoby sie na nim grać w nowego tytuły np max 3 lata. To wtedy złożę sobie nowy cały zestaw. Więc jeżeli 5060 za 1,5k może mi wystarczyć (głównie strategie) to nie będę lądował 4070 za dwa razy tyle. A będę miał satysfakcję ze kiedyś złożyłem zestaw którego modernizacja po latach za 2k + 16gm ram daje rade w nowe gry 🙂 Pchnijcie mnie do decyzji bo do premiery Anno 117 coraz bliżej i tak wiem ubisoft ble, ale kocham te serię. Edit. Doczytałem na szybko o pcie 4.0 i 3.0 i spadkach wydajnosci nowych GPU więc do gry wchodzi jeszcze np Radeon RX 7600 XT 16GB... Edytowane 5 godzin temu przez Lukasar Dodanie informacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu 52 minutes ago, Lukasar said: CPU do wyboru mam Ryzen 9 5900XT i Ryzen 7 5800X. Skłaniam sie do tej drugiej opcji bo z testów wynika ze wzrost wydajnosci nie jest opłacalny dopłaty 500 pln plus zostaje wiecej zapasu W na GPU. Ja bym pomyślał o kupieniu procesora i płyty głównej z socketem AM5. 53 minutes ago, Lukasar said: Więc jeżeli 5060 za 1,5k może mi wystarczyć (głównie strategie) W grach strategicznych bodajże bardzo ważny jest procesor, więc myślę że warto jest zainwestować już w nowszą platformę niż w umierającą AM4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasar Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu 45 minut temu, BlackWhite46 napisał(a): Ja bym pomyślał o kupieniu procesora i płyty głównej z socketem AM5. W grach strategicznych bodajże bardzo ważny jest procesor, więc myślę że warto jest zainwestować już w nowszą platformę niż w umierającą AM4. I w ten sposób wydając 4k pln https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-pazdziernik-2025?page=0,8 miałbym podejrzewam porównywalne wyniki jak dokładając 2k do tego. Oczywiście mogę wydać 8k i kupic cos duzo mocniejszego, ale podstawka am5 bedzie jeszcze pewnie z 3 lata i wtedy znowu przesiadka na am6 przy modernizacji. A tak przeczekam sobie te 3-4 lata do AM6 i wtedy wymienię wszystko. Dla mnie wystarczy jak gra bedzie miała 60fpsow w wysokich detalach na 1080p lub 1440p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...