Skocz do zawartości
goswee

Odszyfrowanie oznaczenia na wtyczce

Rekomendowane odpowiedzi

minęło wiele lat odkąd składałem komputery, więc proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wtyczki i ew. Od razu info gdzie to podłączyć. niby proste ale mam tu masę kabli i kilka wentylatorów fabrycznych z obudowy…
Wtyczka idzie od wentylatora, 4 pin w jednym rzędzie. Podana jako ust. Jeden pin zaślepiony. 
z tyłu wtyczki odchodzi pojedyncza żyłka zakończona 3pinowym złączem opisana jako vdg. Tylko jeden środkowy pin ma przewód. 

image.jpg

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

coś ty za zabytkowe wiatraki kupił , czy już były z zabytkowa obudową ? 

temat wraca ... , kiedyś Gigaszrot sobie wymyślił limitowana serie sterowania ARGB czyli twoja dodatkowa wtyczka VDG , porzucona na rzecz nowszego standardu to ta wtyczka z zaślepiona dziurka , to jest sterowanie do podświetlenia wiatraków , płyta główna o ile posiada przeważnie gniazda (białe) aby wpiąć sterowanie ARGB , ta dodatkowa VDG jest nie potrzebna, chyba że akurat masz odpowiednia płytę główna Gigabyte wspierającą ten standard sterowania podświetleniem.  

czyli od wiatraka powinien iść przewód np. wtyczka 3pin/4pin do zasilania wiatraków , oraz wtyczka z zaślepioną dziurką do sterowania podświetleniem. 

napisz jaka posiadasz płytę główna , producent- model to można podejrzeć czy posiada ona gniazda do sterowania ARGB.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus PRIME B550M-A WIFI II

obudowa z wiatrakami przyszła - logic concept atos

zabytkowa od razu… 🫣
Kupiłem ją, bo a z tym argb kosztowała mniej niż bez podświetlenia  

ale jeśli to jest tylko oświetlenie to nie muszę podpinać. Nie zależy mi , nawet chyba wolę bez światełek. 
ale tak dla rozwoju intelektualnego, gdybyś podpowiedział jak to podpiąć, to będę wdzięczny :)🥹 

Edytowane przez goswee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten tu to 

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b550m-a-wifi-ii/

do samego działania wiatraka , podłączanie wtyczek RGB czy ARGB nie jest wymagane 

nie wim po co w budżetowej/biurowej płycie głównej złącza od świecidełek 

sprawa nie jest prosta bo u góry jest jedno gniazdo białe ale RGB (wtyczka 4pin) 

na dole jest tyż jedno gniazdo RGB i jedno ARGB 

a masz poczytaj sobie 

https://spidersweb.pl/2023/05/podswietlenie-rgb-w-komputerze.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi