Skocz do zawartości
Balsen

Komputer biurowy - budżet minimalny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

nadchodzi era W11, a w firmach nie powinno się pozwalać sobie na generowanie zbędnego ryzyka. Więc to chyba czas na modernizacje.
Dzisiaj działamy na FX 6300 na ASRock 960GC-GS FX. Czy spełnia to nasze oczekiwania? Trochę.

Już widać czasem długie działanie outlooka (duże stare pliki pts (czy jakie to tam były), www - jeszcze ujdzie. Więc jak widzicie nie mamy wygórowanych wymagań.

Do czego służą nasze komputery - do outlook, word, excel (wszystko 2007), www i programy księgowe. I tyle, typowe biurowce.

Co byście polecili?

Kompy będę składać sam, więc wystarczy jak polecicie:

-płytę

- procka

- ram (jeśli ma jakieś znaczenie)

I jeszcze na koniec pytanie, obecnie mamy dyski SSD 250gb - czy taka pojemność wystarczy do w11?

Pozdrawiam i w razie co udanego weekendu!

Edytowane przez Balsen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Balsen napisał(a):

I jeszcze na koniec pytanie, obecnie mamy dyski SSD 250gb - czy taka pojemność wystarczy do w11?

Tak spokojnie na sam system jeśli chodzi Ci o to, co do reszty to jeszcze określ się co do logo Intel czy Amd , szybciej uzyskasz info , Amd ma żywotniejsze mobasy (socket) wystarcza na dłużej ewentualnie tylko zmiana cpu na wydajniejszy z czasem.

Godzinę temu, Balsen napisał(a):

Kompy będę składać sam

Jeśli potrafisz składać kompy to masz jakieś pojęcie więc wybór mobo cpu (integra) czasem może się przydać , ram-y można dobrać według specyfikacji jaką obsłuży cpu czy mobo i ilość jaką potrzebujesz do spokojnej pracy 32Gb powinno wystarczyć na długo , nie mam doświadczenia w programach biurowych.

Można też zakupić minipc teraz jest tego wysyp , małe a do biura w sam raz .

I podaj budżet łatwiej będzie komuś Ci pomóc .

Edytowane przez Han44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie wątpię w te 250 - teraz mam wolnego zaledwie 23GB, ale nie znam kultury "zasypywania" przez w11. U mnie mogło się tego nazbierać przez przejścia z chrome, ffox, brave do tego wiesz jest też masa programików pomocniczych, jak split'ery pdf, adoby, spotify czy inne gimpy, które po prostu często bywają.

no właśnie plus na AMD jest taki, że faktycznie sokety się lubią, ale czy teraz warto wchodzić w am4? czy (z punktu widzenia naszych potrzeb) "przepłacać" w am5, albo czy cieszyć się "jednordzeniowością" inteli..... serio sam nie wiem.  

No właśnie się tak zastanawiałem czy będą mi proponowane iGPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Balsen napisał(a):

no właśnie wątpię w te 250

Wszędzie jest minimum 64Gb miejsca na dysku więc 250 na sam system wystarczy  https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-11-specifications?r=1#table5, musisz mieć drugi dysk na soft i inne a systemowy w miarę utrzymywać bez zbędnych śmieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi