Skocz do zawartości
DudSon

Brak widoczności dysku i możliwości uruchomienia komputera po użyciu Kaspersky rescue disk

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer zaczął działać bardzo wolno. Nie był od dawna formatowany, nie ma zainstalowanego antywirusa, a sam sprzęt jest już dość stary jest to Laptop Lenovo.
Aby sprawdzić, czy przyczyną są wirusy, uruchomiłem Kaspersky Rescue Disk z bootowalnego nośnika i przeskanowałem system. Program nie znalazł żadnych zagrożeń, ale po zakończeniu skanowania pojawił się poważny problem.

Od tego momentu komputer przestał wykrywać dysk w BIOS-ie. W podsumowaniu sprzętu dysk jest widoczny, jednak na liście urządzeń rozruchowych (boot order) już nie. W efekcie nie można uruchomić systemu z dysku — BIOS zachowuje się tak, jakby dysku w ogóle nie było.

Uruchomiłem komputer z Hiren’s Boot CD i tam w Disk Managerze dysk jest widoczny. W eksploratorze Windows również mogę normalnie przeglądać jego zawartość.
Wygląda więc na to, że BIOS widzi dysk tylko częściowo, a system zewnętrzny potrafi z niego korzystać.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub wie, co mogło spowodować taki problem i jak to można naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

napisz jaki dokładnie model Lenovo - bo to jest istotne czy system po przez bios startuje już z partycji rozruchowej "windows boot manager" , to jest tworzona osobna partycja rozruchowa podczas procesu instalacji systemu i ja właśnie pokazuje bios jako nośnik rozruchowy a nie dysk, dysk do uruchomienia to sie wybierało w winxp/win7/win8 , nie pamiętam czy wczesne kompilacje win10 tez czy już tylko po przez WBM 

problemem zamulania starszych Laptoków jest zawsze tylko jeden, dysk HHD i to nie ma innej drogi jak zakup (moze być używany) dysku SSD i na nim postawienie systemu. 

jak przywrócić WBM , no trzeba posiadać instalator systemu i spróbować wykonać opcje ( napraw kompiuter)  

jak w wyszukiwarkę wpiszesz jak naprawić lub przywrócić  "windows boot manager" to na pewno coś AI podpowie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi