Skocz do zawartości
Lenyx44

topping dx1 + presonus eris 3.5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie kombo jak w opisie, gram w gry, oglądam filmy na you tubie, muzy słucham na spotify teraz już bezstratnym wariancie, co mam ustwawić w panelu windows...czy to bez znaczenia... voodoaudio ? mam obecnie ustawione 16bit i 44.1 bo dużo słucham ze spotify;

Zrzut ekranu 2025-10-11 111621.png

Edytowane przez Lenyx44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli np. zdarza Ci się sterować głośnością z poziomu miksera PC, to ze wzgl. na samo SNR ustaw 24 bity. Natomiast próbkowanie ... 96 kHz to już niezły overkill, wiele ścieżek z filmów jest 48kHz (i 96kHz chyba też się trafiają), natomiast muzyka, to często 44,1k. Możesz ustawić 96 kHz 24bit jako uniwersalne rozwiązanie (a w np. foobar zrobić wysokiej jakości oversampling do 96 k).

ps. ciekawostką jest to, że przetworniki pracujące przy wysokim próbkowaniu (np. ustawienie 192kHz zamiast 96kHz) potrafią mieś większe zniekształcenia na wyjściu analogowym, także bym nie ustawiał na ślepo absurdalnych częstotliwości (typu 192 kHz czy 384 kHz - wierz mi ... 96 kHz to już mega zapas do zakresu słyszalnego przez człowieka)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi