Skocz do zawartości
baritas

Czy komponenty sie nadaja ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , czy jest ktoś w stanie zweryfikować czy wszystko komponenty pasują i maja sens ?

https://www.morele.net/inventory/info/cf4bed54/

Komputer będzie służy do grania w rozdzielczości 4k . Jeśli chodzi o wygląd zależy mi na białych komponentach , jedynie zasilacz w zasadzie jest czarny ale jego i tak nie będzie widać , tylko mam wątpliwości co do niego ponieważ chyba jest to jakaś nowość , nie za bardzo znajduje oponie na jego temat. Jeśli chodzi o płytę główną wybrałem taka , ponieważ zależy mi na dużej ilości wejść USB w miarę porządnej sekcji zasilania oraz większej niż standardowej ilości ścieżek pci-express , no i oczywiście wygląd pasuje do reszty. Jeśli chodzi o obudowę to wybrałem po prostu największą ,bo lubię duże obudowy no i oczywiście białą .Procesor myślę ze na dana chwile wybrałem najlepszy do gier , a nie widziałem sensu w dopłacaniu do 7 9800x3d. Karta graficzna to po prostu najtańsza 5080 , ale jeśli uważacie ze warto dopłacić do jakieś innej to chętnie to przemyślę. Z tego co się orientuje procesor nie potrzebuje jakiegoś wielkiego chłodzenia ,wiec kierowałem się głównie wyglądem i ceną .

Jeśli macie jakieś obiekcje do kompatybilności zestawu chętnie posłucham , ewentualnie jeśli coś wymienić na bardziej wydajne za sensowna dopłatą .

Z góry dzięki 🙂

Edytowane przez baritas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtansze modele kart graficznych z serii ventus nie miały dobrej opinii ze względu na swój układ chłodzenia, po prostu miały słabą kulture pracy, 

chyba, że już się poprawili, lub ten konkretny model jest okej, ale to jeszcze ktoś będzie musiał pomóc, dopłacisz pewnie 200-300zł i dostaniesz "polecany" model, może Inno3D ?

ventus też nie jest typowo biały, nie wiem czy znajdziesz białą karte za mniej niż 5300

co do zasilacza to zapewne jest overkillem, ostatnio wrzuciłem tutaj swój zestaw do weryfikacji, również rtx 5080 + ryzen 7 7800x3d, polecono mi zasilacz 850w(wrzucam fotke), nawet do zestawu gdzie zmieniłbym ryzena na  7 9800x3d

obraz_2025-10-12_154621805.thumb.png.3a99280aa014c38e7a2207e01c69077b.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje sobie sprawę ze karta nie jest biała , ale wygląd byl dla mnie akceptowalny patrząc na to ze musiałbym dopłacić co najmniej 600 zl tylko po to żeby była biała , ale jeśli mam dopłacić do wyglądu i przy okazji do lepszej kultury pracy to pomyśle nad tym . A co do zasilacza , ostatni komputer składałem z 5-6 lat temu i zawsze czytałem ze zasilacz najlepiej pracuje jak ma spory zapas mocy, nawet z 50% , wiec kierowałem się trochę ta zasada, ale może coś się zmieniło przez ten czas i nie trzeba aż takiego zapasu, aczkolwiek korzystam tez z dużej ilości dodatkowych urządzeń podłączonych do komputera, wiec w sumie jak mam dopłacić 200-300 zl do zapasu mocy to wole tak zrobić. Tak czy siak dzięki za rade 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobne zdanie do Twojego odnosnie zasilacza, też czytałem o tym, że najlepszą wydajność mają pod obciążeniem 50-60%, dlatego mój pierwszy wybór do configu jaki nadeslales, poniewaz zlozylem taki sam to bylo 1000w,

ale nie wiem jak ma się to do dzisiajeszych zasilaczy, może teraz jedą na 95% i jest wszystko dobrze XD

a co do karty to trzeba czekać na polecenia, na pewno odpisze ktoś kto swietnie ogarnia temat i ceny na rynku, ale komputer to inwestycja raczej na dluzej, wiec mysle ze warto doplacic do dobrej karty (nie mowie ze ta ktora wybrales jest zla)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, baritas napisał(a):

Zdaje sobie sprawę ze karta nie jest biała , ale wygląd byl dla mnie akceptowalny patrząc na to ze musiałbym dopłacić co najmniej 600 zl tylko po to żeby była biała , ale jeśli mam dopłacić do wyglądu i przy okazji do lepszej kultury pracy to pomyśle nad tym . A co do zasilacza , ostatni komputer składałem z 5-6 lat temu i zawsze czytałem ze zasilacz najlepiej pracuje jak ma spory zapas mocy, nawet z 50% , wiec kierowałem się trochę ta zasada, ale może coś się zmieniło przez ten czas i nie trzeba aż takiego zapasu, aczkolwiek korzystam tez z dużej ilości dodatkowych urządzeń podłączonych do komputera, wiec w sumie jak mam dopłacić 200-300 zl do zapasu mocy to wole tak zrobić. Tak czy siak dzięki za rade 🙂

https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-1000w-platinum-pcie-5-1-atx-3-1-czarny-ph-p1000gh-bk01-eu-p8122442 

Zasilacz na bazie seasonic. Znacznie lepszy niż ten redragon, i masz od razu platyne.
ventus jest głośny i kiepsko z chłodzeniem w nim, lepiej weź https://www.morele.net/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5080-x3-16gb-gddr7-dlss4-n50803-16d7-176068n-14483821/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, Niktszczegolny napisał(a):

To nawet komory parowej nie ma, chłodzenie porażka.

W tej samej cenie masz z wydajniejszym AIO 360, z normalnym zasilaczem z białym okablowaniem, z dużo lepszym modelem GPU z 4 letnią gwarancją po rejestracji na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde tysiąc zloty więcej od tego ventusa ? Nie chce mi się wierzyć żeby takie inno było aż tak warte doplaty . Nie chce AIO , jestem zwolennikiem chłodzenia powietrznego i zdaje sobie sprawę ze to chłodzenie nie jest najwydajniejsze w swojej cenie , ale według mnie da rade z tym procesorem plus podoba mi się jego wygląd. Jeśli chodzi o zasilacz z białym okablowaniem chętnie poznam jakąś propozycje natomiast zależy mi jednak na takiej mocy od 1200 wat , tak samo jeśli masz jakąś propozycje GPU to chętnie ja poznam , bo tak jak mowie kartę graficzna wziąłem po prostu najtańszą , bo czytałem ze jeśli chodzi o wydajności innych modeli to różnice naprawdę są marginalne , natomiast kultura pracy nie ma dla mnie aż takiego znaczenia żeby dopłacać za nią powiedzmy 1000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 4k można się pokusić o ryzena 7700 naprawdę w tej rozdzielczości nie robi to już żadnej różnicy bo całość wyświetlanego obrazu leży na karcie. Resztę kasy wydaj na wersję MSI 5080 suprim 5800zł która jest bardzo wydajna, najcichsza w stawce i podatna na OC.  Zasilacz do zmiany, można jak kolega wyżej podał, obudowa to prawdziwy kolos. Co do niej nie włożysz wydaję się małe i wręcz pokrętnym pomysłem jest dla mnie Fakt że dajesz tam chłodzenie powietrznne. Dodatkowo wentylatory dodawane do niej to niestety szajs za 25zł, wpadają w rezonans i buczą powyżej 800rpm. Musisz też doliczyć kolejne Wenty jakbyś chciał zachować przepływ. Jak wybierzesz suprima nie będziesz musiał już tego robić bo karta naprawdę daje sobię sama radę. Sam mam tą obudowę i chodz jest tam custom wodny z największym rezerwuarem to nadal jest miejscem na dwie 360 chłodnice i na upartego 2x140 l.

Tak że odpada ci sporo hajsu jak pójdziesz moim pomysłem bo i płyta, Procek tańszy a reszta w kartę.

https://proline.pl/koszyk/736e86bb

Tutaj jedynkę można się przyczepić że te 30zł dokładamy do chłodzenia CPU bo jakoś zdrożej. Obudowa kwestia gustu ... Jest ich tu sporo nie trzeba brać kolosa i ma stać pusty. O obieg powietrza nie ma co się martwić no chyba że konieczne +3 na górę+2(wentylatory)na dół ale nie ma co się tutaj grzać lub kupić sobie małe Aio Arctic III 240 

https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-240-argb-white-acfre00150a-p8120831

Kartę oddzielnie do samodzielnego montażu 

https://www.ceneo.pl/181743071;0284-0.htm

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc/39.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi