Skocz do zawartości
moll47u

TwinMOS DDR 512 MB/466 PC3700 w trybie dual na nForce2

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do zakupu właśnie tych pamięci (TwinMOS DDR 512 MB/466 PC3700). Czy ktoś testował je w trybie DUAL na chipsecie nForce2? Posiadam Abita NF7-s v2.0

Ps.: Wg tej strony http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=167&...ctr_str_numer=4 pamieci maja olbrzymi potencjał ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co w z tym dualem

Co to daje pod athlonemXP :?: :lol: 2% :lol: wrostu wydajności przy sprzyjających wiatrach

ale z drugiej strony wiedzę po Twoim podpisie moll47u że na sprzęcie nie oszczędzasz więc kupuj, zresztą to Twoja sprawa więc sorrki za to lekką krytykę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nadal moje pytanie pozostaje nierozwiazane.

Czy te pamięci będą ze sobą działać, w takiej konfiguracji?

Do Marasek - część sprzetu przyleciała z USA - np Radeon 9800 Pro kosztuje tam 310$, czyli tyle ile u nas Radeon 9700 Pro w hurtowni ;-)

Niestety ceny pamięci poszły tak w górę że nie opłaca się ich sprowadzić. Po za tym wole mieć możliwość zwrotu ich gdyby coś nie działało (duże prawdopodobieństwo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co w z tym dualem 

Co to daje pod athlonemXP :?:  :lol:  2%  :lol: wrostu wydajności przy sprzyjających wiatrach

ale z drugiej strony wiedzę po Twoim podpisie moll47u że na sprzęcie nie oszczędzasz więc kupuj, zresztą to Twoja sprawa więc sorrki za to lekką krytykę :wink:

jak puszczasz synchro to daje duzo bardzo duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co w z tym dualem 

Co to daje pod athlonemXP :?:  :lol:  2%  :lol: wrostu wydajności przy sprzyjających wiatrach

jak puszczasz synchro to daje duzo bardzo duzo

Sorki ale możesz mi powiedzieć ile to jest dla Ciebie "dużo bardzo dużo" pamietając że mówimy tutaj o zestawieniu Dualchannel razem z ATHLONEM XP a nie Pentium4. bo jak wiesz oba troszkę różnią się przepustowością i P4 (6,4GB) rzeczywiście ma pożytek z duala ale jaki pożytek ma ATHLON ???

wiec ile? ileś tam punktów w jakichś benchmarkach ktore po przeliczeniu na procenty pokazują wzrost poniżej 2% :lol:

teraz weź do tego stosunek kosztów do zysku (płyta pod duala, wyselekcjonowane pamięci) do tego w dualu już zazwyczaj osiągniesz niższe FSB niż na jednej kości i powiedz mi jaki jest sens stosowania dualDDR do dzisiejszych procesorów ATHLON XP?

tak samo jak w przypadku Intela i Pentium4 rzucanie się na pamięci CL2 które są dużo droższe od wolniejszych CL3 jaki jest stosunek wydanych pieniędzy do osiągniętego zysku??

zresztą tego wątku nie będę rozwijł odsyłam do..

http://www.pl.tomshardware.com/motherboard...0812/index.html

Wracając do naszego DualDDR pod ATHLONEM XP (nie pentium)

1.Przypomnij sobie przepustowość ATHLONA XP

2.przetestuj na tej samej platformie (np Nforce2) dobrą kość np. 512 MB w singlu i potem tej samej jakości i parametrów parę 2x256 MB w dualu

i pokaż mi jak to AthlonXP dostał niesamowitego kopa w trybie DualDDR w stosunku do singla?

3.jeszcze sprawdź jakie FSB wyciągniesz w singlu a jakie w dualu.

4.do tego porównaj jeszcze koszty obu rozwiązań

Mimo że jak się podpisujesz Naczelny OCM Twoje "dużo bardzo, dużo" nic mi nie mówi a "Dużo" to pojęcie względne

wieć proszę powiedz mi ile to jest dla Ciebie dużo? jak dużego i niesamowitego kopa dostaje athlonXP dzięki DualDDR w stosunku do singla

Proszę odróżniajcie marketing od faktów

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek - po raz kolejny ladny wyklad :D:D. Tylko ze Jeleniowi chodzilo o puszczanie ramu synchro a nie w dualau :D:D

Ripostował mój tekst o dualu więc domyslam się że chodzi mu o synchro z prockiem i do tego w Dualu :wink: Pozatym cały wątek jest o dualu wiec jeżeli mówił tylko o synchro single to pasuje to tutaj jak ksiądz do burdelu :wink: A to że w przypadku AXP sens ma jedynie zabawa w synchro to przecież nie ulega wątpliwości.

Co nie zmienia faktu, że cenię jego wkład w rozwój polskich, komputerowych serwisów internetowych jako naczelnego OCM (przynajmniej taki ma podpis) ale "dużo" to dla mnie hmmm :wink:

aczkolwiek przeglądając 3 strony spisu z artykułami na http://www.ocm.pl/ nie znalazłem żadnego artykułu jego autorstwa. Naczelny też powinien czasami coś skrobnąć no nie :wink:

przeglądająć dalej dział redakcja okazuje się że

Redaktorem Naczelnym jest "KRIS"

Zastępcą Naczelnego: "Berkut" :wink: i GoLo

a "Jelen" funkcja: artykuły głównie o o/c tyle że ja nie znalazłem tam żadnego artykułu jego autorstwa, w artykułach przoduje "kris"

czyżby pospis Jelen naczelny OCM był tutaj lekko na wyrost :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek - po raz kolejny ladny wyklad :D:D. Tylko ze Jeleniowi chodzilo o puszczanie ramu synchro a nie w dualau :D:D

O właśnie - mi też chodzi o puszczenie pamięci w synchro - mój magiczny athlonik działa na FSB400 i podejrzewam że jak będe miał lepsze pamięci to może pójdzie i na więcej ....

BTW.: Gdzie mogę w Warszawie kupić te pamieci? ApCom jest daleko i ma tylko pamięci na zamówienie, Sirius też na zamóienie - a gdzie od ręki mogę kupić? (no z opóźnieniem dnia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz z tym Dualem to niecalkiem masz racje!

Dla mnie wyniki benchmarków nie sa miarodajne, najlepiej wydajnosc okreslaja normalne aplikacje i gry.

Zrobilem test na Kwaku 3:

Single-6,5 sek 206 fps

Dual-5,7 235 fps

To wszystko bez OC, jakbym podkrecil na maksa to różnica by sie tylko zwiekszala!

Z tego co licze to różnica wynosi 14% :!:

Pokaz mi nowa technologie która daje wiekszy przyrost wydajności!

Napewno nie zaliczysz do niej AGPx8, Serial ATA.

Acha! i trzeba tez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage subiektywnie odbierana szybkosc komputera, dzialania systemu! Ja zauważam przyspieszenie delikatne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz z tym Dualem to niecalkiem masz racje!

Dla mnie wyniki benchmarków nie sa miarodajne, najlepiej wydajnosc okreslaja normalne aplikacje i gry.

Zrobilem test na Kwaku 3:

Single-6,5 sek 206 fps

Dual-5,7 235 fps

To wszystko bez OC, jakbym podkrecil na maksa to różnica by sie tylko zwiekszala!

Z tego co licze to różnica wynosi 14% :!: 

Pokaz mi nowa technologie która daje wiekszy przyrost wydajności!

Napewno nie zaliczysz do niej AGPx8, Serial ATA.

Acha! i trzeba tez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage subiektywnie odbierana szybkosc komputera, dzialania systemu! Ja zauważam przyspieszenie delikatne!

a możesz jakieś czegóły dotyczące sprzętu. Może w singlu testowałeś 1x256 a w dualu 2x256 ? a może masz zintegrowaną grafikę ? szczegóły ustawień. I masz rację pisząc że to subiektywne Twoje wrażenie.

Nie ma tu znaczenia oprogramowanie, sterowniki itd. tylko konstrukcja systemu która nie pozwala ATHLONOWI skorzystać z duala

AthlonXP do 2400+ to szyna 266 (133Mhz) czyli przepustowość =2,1 GB/s

AthlonXP Barton 2500+~3000+ szyna333 (166Mhz) czyli przepustowosć =2,7 GB/s

athlonXP Barton 3200+ szyna 400 (200Mhz) przepustowość 3,2 GB/s

Pamięci PC266 -(133Mhz) przepustowość 2,1 GB/s dual 4,2 GB/s

Pamięci PC333 -(166Mhz) przepustowość 2,7 GB/s dual 5,4 GB/s

Pamięci PC400 -(200Mhz) przepustowość 3,2 GB/s dual 6,4 GB/s

Oczywiście i tak podkręcamy A XP do FSB200 i większych, ale ma to sens z synchronicznym podnoszeniem szyny dla pamięci) wiec proporcjonalnie przepustowość jednego i drugiego rośnie. nie ma opóżnień itd.

Nie zmienia to faktu że A XP nie jest w stanie wykorzystać Duala np 6,4 GB/s bo w zupełności jego zapotrzebwanie na przepustowość zapewnia SingleDDR

Pozatym w singlu przy jednej kości osiągniesz więsze FSB, co bez problemu zniweluje minimalną przewagę dualaDDR a w efekcie da lepsze wyniki wydajności całego systemu. A i koszt uzyskania tej wydajności będzie niższy niż przy bawieniu się w dwie kości do dualDDR

wykorzystanie Duala w Nforcie ma sens w przypadku wersji IGP czyli ze zintegrowaną grafiką, która bezpośrednio odwołuje się do pamięci i wtedy skorzysta z nadwyżki przepustowości.

Oczywiście możesz pokusić się o skorzystanie z dobrodzejstw duala pod A XP jeżeli masz jakieś stare pamięci np. PC266(133Mhz) a Twój procek leci na magistrali400(200Mhz). wtedy pamięci w dualu mają przepustowość 4,2GB i pokrywają zaptrzebowanie procka (3,2GB/s) Tyle że zastosowanie trybu asynhroniczego i opóżnienia z tym związane powoduje że i tak mimo tego DUALa system będzie wolniejszy od jednej dobrej kości chądzącej synchronicznie z prockiem na 200 Mhz.

A przecież zazwyczaj w trybie asynchronicznym to pamięci chodzą na wyższych częstotliwościach niż procek. Co zresztą w przypadku A XP z powodu jego konstrukcji i zasady działania trybu asynchronicznego mija się i tak z celem

czyli poraz kolejny sumując. Dual DDR dla AtlonaXP to jedynie marketing, zysk znikomy (poza wersją IGP bo w zasadzie dla tego zostało to wprowadzone).

Z dualDDR w sensowny sposób jest wstanie skorzystac procesor pokroju PENTIUM 4 Nortwood z magistralą QBP800 czyli 4x200 bo wtedy masz 6,4 GB/s i aby to się nie dławiło aż prosi się o zastosowanie DualddrPC400(200Mhz) -3,2 GB/s czyli w dualu 6,4 GB/s (a nalepiej jeszcze szybszych) i oczywiście dalasz zabawa w przetaktowywanie.

Ale naprawdę było o tym spro wątków na Twaeku, ludzie robili pomiary, pokazywali różnicę. Już nie mówię o innych serwisach polskich, zagranicznych gdzie pełno jest testów w statycznych benchamrkach, prawdziwych aplikacjach, czy grach.

Stosunek kosztów do zysków(wydajności) powoduje że zastosowanie Duala na AXP mija się z celem.

A co do mojego stosunku do takich wynalazków jak AGPx8, ATA133 czy serialATA i ich wpływu na wydajność to wyrażałem swoją opinię choćby tutaj:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=41022

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Stosunek kosztów do zysków(wydajności) powoduje że zastosowanie Duala na AXP mija się z celem.

(...)

Po swoich bojach z Dualem doszedlem do tego samego wniosku :idea: Lepszy (w moim przypadku) Single na FSB=220 niz Dual na FSB=190 :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupłem!

Dotarły ...

Ale ... rozwaliłem płytę, po 2h miałem już nową ;-) - nie ma to jak ekspresowa naprawa (wymiana na nową).

Dołączona grafika

Jestem zawiedziony. Przy trybie PC400 pamięć chodzi na CL 2 przy 8-3-3-3. Podbicie pamięci v2,9 nic nie pomaga - komp nie startuje! :(

A dodam że pamięci działają w dualu!

Czy może opłaca się puszczenie asynchroniczne pamięci: procesor 400MHz a pamięci 433Mhz lub więcej? Czy wystarczy w BIOS'ie ustawić podziałkę 3/4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek

Dzielnie obstajesz przy bezsensowności Duala do AMD XP, a jednym z argumentów jest mniejsze możliwości przetaktowywania FSB pamięci w wypadku dwóch kości względem jednej. Czy znalazłeś gdzieś jakieś testy porównawcze potwierdzające ten argument, a może sam takie testy przeprowadzałeś. Pytam nieprzypadkowo, bowiem procesor mój odpala na 11 X 200, niestety pamięci (2 X 256 DDR 333) na 200 już nie :((. Skoro z Duala nie skorzystam, chcialbym chociaż skorzystać z bezsprzecznych uroków SYNCHRO. Nie wiem wszak czy lepiej kupić markowe 2 X 256 DDR 400 czy 1 X 512 DDR 400. Czy może zainwestować w DDR 433?? Czy ma to sens jeżeli okazałoby się, że procek nie pójdzie wyżej niż ... X 200??

P.S To 12,5 X 166 z podpisu zamieniam czasem na 11 X 200, ale, że pamięci chodzą tylko na 166 (na 200 nie startują :(( ) to mam asynchro z gorszymi wynikami (wyjątkiem są benche aritmetic i multimedia z SiSOftSandry) i to właśnie chciałbym zmienić.

Pozdrawiam i proszę o rzetelne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, to , że komp ci nie wstaje w ustawieniu 11x200 wcale nie oznacza ,że pamiątki nie wytrzymują. W topicu przyklejonym o A7N8X trochę o tym problemie mówiliśmy, bo płytka dziwnie nie chce bootować na FSB 200 z niektórymi mnożnikami i to jeszcze bez żadnej prawidłowości tzn. u jednego odpala na 11x 200 a nie chce np. 10,5x200, a u drugiego wstaje 10, 10,5, 11,5x200 a 11 nie. Lepiej pokombinuj , może to nie pamiątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, to , że komp ci nie wstaje w ustawieniu 11x200 wcale nie oznacza ,że pamiątki nie wytrzymują. W topicu przyklejonym o A7N8X trochę o tym problemie mówiliśmy, bo płytka dziwnie nie chce bootować na FSB 200 z niektórymi mnożnikami i to jeszcze bez żadnej prawidłowości tzn. u jednego odpala na 11x 200 a nie chce np. 10,5x200, a u drugiego wstaje 10, 10,5, 11,5x200 a 11 nie. Lepiej pokombinuj , może to nie pamiątki.

Cześć Hanu!

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, płyta wstaje mi na 11 X 200 ale z pamięciami w trybie optimal czyli 166 (bo są to DDRy 333) jak przestawie na agresive, żeby chodziły synchro z prockiem to już nie wstaje mimo podniesienia napięć i proca, a także pamięci.

P.S. Jeżeli możesz coś doradzić przenieśmy się z tym na nasz płytowy topic bo tu jestem coraz bardziej nie na temat.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...