Skocz do zawartości
XxGienoxX

Składanie nowego PC

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka co powiecie na taki zestaw?

Dodam ze zależy mi tez na wyglądzie żeby wszystko ze sobą współgrało. Proszę o porady 🙂

Obudowa - Obudowa Modecom Volcano Panorama

Płyta główna - MSI PRO X870E-P WIFI

Procesor - AMD Ryzen 9 9950X3D

Karta graficzna - MSI GeForce RTX 5060 Ti Ventus 3X OC 16GB GDDR7 DLSS4

Pamięć RAM - Pamięć Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (4 szt po 16GB)

Dysk SSD -  Samsung 9100 Pro 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen5 NVMe

Chłodzenie CPU - Arctic Freezer 36 A-RGB Black

Zasilacz - MSI MPG A850G PCIE5 850W

Mam dopiero kupiona obudowę, na reszte daje sobie czas do końca roku. Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez XxGienoxX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego ten PC ? 

obudowa z wersją z wentylami czy sam będziesz wypełniał - szczerze mówić te dodane do niej są słabe - mocno rezonują przy niedużej prędkości i kiepsko świecą jak o to chodzi :/ 

trochę za słaba ta płyta pod sekcje zasilania, niestety warto dołożyć do czegoś lepszego
mocny procesor ale strasznie gorący i tu nawet do pracy 420mm AIO nie zaszkodzi 
Karta - trochę odstaje jeśli mają być to najnowsze gry 

dram- 64- lepiej już kupić 2x32, kontroler  ddr w Am5 jest kapryśny 

strata kasy na gen5 różnica już nie tak spektakularna a temp. przy pracy walą ostro 
cooler poruszony wyżej on nie da rady 

jeśli karta zostaje 5060 ti to można coś sporo słabszego dobra z zasilaczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

bo to ma być komputer taki jak Marketach , tłustym drukiem - Taki procesor a reszta jakoś sie dobierze 

Arctic Freezer 36 to jest wydajne chłodzenie ale chyba nie do pary z AMD Ryzen 9 9950X3D ...

procesor posiada kontroler dwukanałowy , obsadzanie 4 banków pamięci to jak strzał do własnej bramki lub w kolano , nie będzie to dobrze działać

dyski gen 5 to obecnie tylko chwyt marketingowy żadnego profitu względem gen 4

a moze by wybrać tańszy procesor a różnice zainwestować w kartę graficzna ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem otwarty na wasze sugestie,  szczerze mówiąc myslalem ze taki komp to będzie wypas 😛 tak jak mówiłem wyglad tez się dla mnie liczy i chciałem żeby podzespoły byly czarne, ewentualnie srebrno czarne. 

Budżet do 10k, pc do gier, proszę o korzystanie z konfiguratora PC na morele dziekuje za szybkie odp 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwotę mamy, kolor mamy, przeznaczenie mamy, to jeszcze monitor i rozdzielczość jaka cię interesuję albo telewizor 

https://proline.pl/koszyk/c6081f58

tu trzymaj jakbyś chciał coś tańszego 
https://proline.pl/koszyk/444a055a
https://www.komputronik.pl/product/950729/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5080-prime-oc-16gb-dlss-4.html
na biosie Quiet i jak dasz pod nią w tym Vulkano dwa jakieś wentylatorki, daje radę jej mocno zbić temperatury co sprawi że będzie ciszej 

https://proline.pl/wentylator-arctic-p12-pro-pwm-pst-black-120mm-acfan00306a-p8221934

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to juz wiem ze nie opłaca się przepłacać za dyski m.2 gen5. 

Tak jak pisałem obudowe juz mam i są na dole pod kartę 2 wentylatorki, łącznie jest ich 7. 

Dziękuję za wszystkie porady.

Widziałem że GTA 6 bedzie wymagać Ryzen 9 aby grac na najlepszych ustawieniach.

Zastanawiam się czy chlodzenie procesora RGB to juz nie będzie za dużo światełek.

Jako ze mam juz kupiony RAM 2x 16 GB to zostane przy tym modelu co mam.

Mam również juz dysk ssd ze starego kompa: Dysk SSD Samsung 980 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe. Widzialem ze teraz jest dość drogi i jak myślicie zostawić go sobie czy coś innego założyć??

Wychodzi mi na te chwile cos takiego co powiecie na to. Troche powyżej budżetu ale styknie bo będę kupować na raty.

Screenshot_20251015-082208_Chrome.jpg

Screenshot_20251015-093319_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uderzysz w 4k to polecam ci zupełnie coś innego 

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/20.html

Jak widać w tej rozdzielczości jest kompletna rozwałka procków i taki 7700 za 40% ceny 9800x3d a do tego -200zł za chłodzenie świetnie sobie radzi,spadek jedynie 3%. Co prawda gry na vcachu z 3xD troszkę więcej wyciągają ale 5-10fps przy i tak dużych ich ilościach można sobię odpuścić. 

https://proline.pl/koszyk/a6f72adb

Obudowę masz, dyski też 

Kartę masz wyżej możesz wybrać sobię dla spokoju ducha Gigabyte gaming OC za ~ 5600 lub tego Asusa prime OC który będzie trochę głośniejszy ( na Biosu Quiet z tymi dwa wentylami pod nim, które bezpośrednio na niego dmuchają powinien utrzymywać się w okolicy 1600rpm 30-35 decybeli i Temperatury maksymalnie 75°c na pamięciach. Może jeszcze UV jak unikniesz w temat) Dlaczego go polecam? bo jest tańszy i podejrzewamy że te 16gb pamięci jest trochę słabe w 4k dlatego sprzedaż go pozniej z mniejszą stratą. 

Edytowane przez axsin302
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszlo coś takiego.

https://proline.pl/?fn=koszyk-usun&kod=0000003122

Obudowe mam, jeden zestaw RAM 32 GB mam, dysk ssd mam. 

Dodałem chlodzenie CPU to samo tylko RGB skoro wystarczy ten rodzaj.  To samo mialem na początku, poprostu bardziej mi się podoba. 

Teraz pytanko czy taki zestaw jest na tyle dobry żeby bez problemu w przyszłym roku grac na full ustawieniach np. w GTA 6 ? 

Drugie odnośnie płyty głównej czy jest ona wystarczająca na ewentualne zmiany podzespołów w przyszłości? Na pewno odpuszczamy całkiem te gen.5 ?? 

Ta płyta ma Cyfrowe podwójne rozwiązanie VRM 8+2+2 fazy, zauważyłem że te droższe płyty maja inaczej, czy to jest aż takie ważne?

Te pamięci RAM 4szt ktore mam beda dobrze działać razem ?

Nie mogę znaleźć tej karty Asusa prime OC

Screenshot_20251015-173245_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, axsin302 napisał(a):

bo jest na komputroniku 

płyta jest tylko pod tego procka i jemu podobnych są ludzie którzy do grania kładą na nich 7800x3d/9800x3d i działa jak chcesz coś lepszego szukaj 12+ lub wybierz lepszą i pasującą ci kolorystycznie https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-am5-p8124074
AMD potwierdziło że nowe procki będą miały wsparcie najpierw na B850+ czy wprowadzą jakąś rewolucją którą będzie dla ciebie warta wymiany ? Chyba nie ale już na tym etapie możesz się zastanowić, osobiście tylko kartę bym zmienił procek jeszcze jedną generację kart potrzyma.
GTA VI miało wyjść w tym roku ale jak wiesz przerzucili na następny myślę że w 4k powinno utrzymać ci stałą liczbę klatek ~60 + MFG i DLSS tak że na 100 powinieneś liczyć. 

2 godziny temu, XxGienoxX napisał(a):

Te pamięci RAM 4szt ktore mam beda dobrze działać razem ?

4szt nie wkładaj, 32gb starczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, axsin302 napisał(a):

4szt nie wkładaj, 32gb starczy

Oszczędzam troche kasy wiec zdecyduje się na te lepsza płytę główną. 

48 minut temu, axsin302 napisał(a):

osobiście tylko kartę bym zmienił procek jeszcze jedną generację kart potrzyma.

Chodzi Ci o to żeby nie dokładać do gigabyte tylko brać tego Asusa prime OC??

Procek zostawiam przekonałeś mnie na samym początku ze nie opłaca się przepłacać na te x3d 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, XxGienoxX napisał(a):

Chodzi Ci o to żeby nie dokładać do gigabyte tylko brać tego Asusa prime OC??

nie, to już twoja wola, jest głośniejsza, potrzebuje biosu Quiet i tych wentylatorów na dole, jak zagłębisz się w undervolting to możesz być pewien że podoła. A że ma 16Gb to powoli będzie go brakować w 4k, wersja super ma mieć go więcej 24gb ale wychodzą dopiero w maju. Twoja spokojnie przetrzyma ci do 2027 roku a tam zmienisz na nowszą wersję RTX 6xxx zostaje ci 800zł między Gaming OC. Jak ci nie będzie odpowiadać to przecież możesz odesłać, od zakupu masz 2 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi