Skocz do zawartości
veno

CS2 – spadki FPS, stuttering, wrażenie gry na 60Hz mimo 165Hz (RX 6600, Ryzen 5 5600)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,
piszę z nadzieją, że może ktoś miał podobny przypadek albo pomoże dostrzec coś, czego już nie widzę. Mam duży problem z CS2 – wcześniej miałem bardzo stabilne 400–350 FPS, a teraz po formacie systemu i różnych tweakach spadki są drastyczne, nawet do 120 FPS. Gra wygląda i działa, jakby chodziła w 60Hz, mimo że mam monitor 165Hz (wszystko ustawione poprawnie – tryb wyświetlania, sterowniki, itp.).

Sprzęt:

Płyta: ASUS B550M-A Prime

CPU: Ryzen 5 5600

GPU: Radeon RX 6600

RAM: 2x8GB G.Skill 3200 MHz (DOCP włączone)

SSD

Windows 11 (FSL Comp Mod) – świeży format

Co robiłem:

Aktualizacja sterownikow i biosu

Reinstalacja sterowników (czyszczenie DDU)

Format Windowsa

BIOS: PBO włączone, Resizable BAR, DOCP

Testy OCCT – brak błędów

CS2 przypisany do konkretnych rdzeni przez Processor Lasso

Wyłączony dynamic tick, useplatformclock, inne typowe tweakowanie pod wydajność

Testowane różne ustawienia w grze – low, bardzo low, 1280x960

Benchmark w CS2: 380 FPS, ale P1 low tylko 140

Ms frame time skacze z 3-4ms do nawet 10-15ms w losowych momentach

Wcześniej miałem spadki do max 250 FPS, teraz potrafi spaść do 120 np. na Nuke’u, przy granatach, wybuchach itd.

Wiem, że CS2 bywa kapryśne, ale coś tu jest ewidentnie nie tak, bo nawet przy identycznych ustawieniach jak wcześniej, gra chodzi znacznie gorzej. Czuję też lekkie input lagi, co tylko pogłębia wrażenie grania na 60Hz, mimo że wszystko ustawione pod 165Hz (monitor, gra, Radeon Settings, V-Sync off).

Macie jakieś pomysły, co jeszcze mogę sprawdzić?

Z góry wielkie dzięki!

Edytowane przez veno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie temat rzeka, szczególnie po updejtach CS2 potrafi mocno dropić fps

Wyłącz overlay steama,

spróbuj usunąc cache ze steama i amd (do amd google "how to clean up an amd shader cache")

ktoś inny proponuje "I think i found a fix (for windows users). What worked for me was to turn off the 'optimisations for windowed games'. It should work even if you don't play windowed.

(settings->system->display->graphics)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, silwerek napisał(a):

Generalnie temat rzeka, szczególnie po updejtach CS2 potrafi mocno dropić fps

Wyłącz overlay steama,

spróbuj usunąc cache ze steama i amd (do amd google "how to clean up an amd shader cache")

ktoś inny proponuje "I think i found a fix (for windows users). What worked for me was to turn off the 'optimisations for windowed games'. It should work even if you don't play windowed.

(settings->system->display->graphics)"

Overlay wylaczony, cache tez juz usuwalem i z cs, steam, amd i poprzez cleanup w windowsie, przetestuje wylaczenie tej opcji "optimisations for windowed games", ogolnie to dziwna sprawa bo wszystko bylo dobrze i ktoregos dnia nawet gdy nie bylo update gra po prostu zaczela chodzic gorzej wiec stwierdzilem ze sie pobawie w jakies tweaki itd. zaktualizowalem bios do najnowszego wlaczylem docp (xmp) i zastosowalem wlasnie komendy delete platformclock use dynamic tick yes, i sprobowalem ograniczyc faceit ac w process lasso a cs 2 odznaczyc rdzen 0 ale to nie pomoglo wiec stwierdzilem ze zrobie format, po formacie okazalo sie ze jest jeszcze gorzej, praktycznie wszystko co sie dalo to testowalem i nic nie pomaga, najchetniej wylaczylbym svm i wirtualizacje procesora, memory integrity, core isolation ale bez tego faceit anti cheat nie dziala. nawet nie przeszkadza mi to ze mam mniej fps tylko przez te spadki nie da sie grac. Dodam tez ze bawilem sie z konfiguracja karty sieciowej i wylaczalem jakies zbedne opcje typu power saving ale raczej to nie ma wiekszego wplywu.

Edytowane przez veno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

a czy robiłeś jakieś testy porównawcze np. 3Dmark i ile osiągasz punktów , i wtedy można określić czy jest ogólny problem z sprzętem za niska wydajność bo ? , moze jakieś ustawienia bios lub systemowe win , czy może sam CS2 sprawia tylko problemy.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam 

a czy robiłeś jakieś testy porównawcze np. 3Dmark i ile osiągasz punktów , i wtedy można określić czy jest ogólny problem z sprzętem za niska wydajność bo ? , moze jakieś ustawienia bios lub systemowe win , czy może sam CS2 sprawia tylko problemy.     

nie robilem, wiem tylko ze na benchmarku w cs 2 praktycznie wartosci sa za kazdym razem +/- takie same jesli chodzi o fps i 1% low ale inaczej czuc caly feeling gry, bios restowalem do ustawien domyslnych i bylo tak samo wiec raczej nie, sadze ze moze to byc cos z ustawieniami windowsa ale wlasnie nie wiem co dokladnie, 

a watpie ze to wina gry gdyz wczesniej bylo dobrze a nie bylo zadnego update nim pogorszyla sie wydajnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

Tak tylko patrzam na te wyniki z 3Dmark , procesor 3700MHz , hmmm a czemu nie 4400MHz  ?  nie wkręca sie  , a moze temperatura troszkę za wysoka 83° C , trochę sporo. 

tez mnie to zastanawialo i nie wiem czemu tak jest, pbo mam wlaczone 

w occt mialem max 95/96 stopni wiec to tez mnie troche zaniepokoilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto było by sie przyjrzeć temu tematowi , zestaw chłodzący Box czy cos wydajniejszego ? czy jest prawidłowo zamontowany , czy nie jest zapchany kurzem , a może wiatrak sie nie obraca , oraz kiedy była wymieniana pasta termoprzewodzaca na procesorze ( bo pewnie jest od nowości i montażu nikt tam nie zaglądał )  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Może warto było by sie przyjrzeć temu tematowi , zestaw chłodzący Box czy cos wydajniejszego ? czy jest prawidłowo zamontowany , czy nie jest zapchany kurzem , a może wiatrak sie nie obraca , oraz kiedy była wymieniana pasta termoprzewodzaca na procesorze ( bo pewnie jest od nowości i montażu nikt tam nie zaglądał )  

box, kurzu nie ma, wszystko dobrze zamontowane i działa, jedynie mógłbym zmienić pastę ale komputer jest w miare swiezy maksymalnie moze ma z rok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie temperatury świadczą tym ze albo jest coś źle zamontowane albo ze takie chłodzenie jest nie wystarczające do takiego procesora. 

te chłodzenie Box to co to jest, radiator co ma 3cm i wiatrak wariat xD , i tu pewnie leży problem i nawet nie musi być nowe na olx jest mnóstwo ogłoszeń a taki 

Endorfy Spartan 5 MAX

Deepcool AG400 

np.

https://www.olx.pl/d/oferta/silentiumpc-endorfy-spartan-5-max-CID99-ID17PVEY.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

https://www.olx.pl/d/oferta/chlodzenie-cpu-arctic-freezer-36-CID99-ID17SGNt.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

czy nawet poszukać coś blisko siebie aby nie płacić za przesyłkę, do tego nowa pasta np. (Arctic MX-6) i sytuacja z temperaturami przejdzie do historii 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Takie temperatury świadczą tym ze albo jest coś źle zamontowane albo ze takie chłodzenie jest nie wystarczające do takiego procesora. 

te chłodzenie Box to co to jest, radiator co ma 3cm i wiatrak wariat xD , i tu pewnie leży problem i nawet nie musi być nowe na olx jest mnóstwo ogłoszeń a taki 

Endorfy Spartan 5 MAX

Deepcool AG400 

np.

https://www.olx.pl/d/oferta/silentiumpc-endorfy-spartan-5-max-CID99-ID17PVEY.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

https://www.olx.pl/d/oferta/chlodzenie-cpu-arctic-freezer-36-CID99-ID17SGNt.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

czy nawet poszukać coś blisko siebie aby nie płacić za przesyłkę, do tego nowa pasta np. (Arctic MX-6) i sytuacja z temperaturami przejdzie do historii 

czyli moze byc tak ze przez temperatury obniza czestotliwosc i wtedy laguje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi