Skocz do zawartości
kulwis

Partycje- duzy problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zalozeniem nastepujacej listy partycji na dysku 80 GB:

1. partycja podstawowa 10GB (Windows XP)

2. partycja podstawowa 512MB (Linux swap)

3. partycja podstawowa 10GB (Linux native)

4. partycja rozszerzona a w niej 3 dyski logiczne

Linuksowy fdisk przy zakladaniu dyskow logicznych wysypuje sie. Bardzo prosze o podanie nazwy programu, ktorym bez problemu moge zalozyc takie partycje. A moze jest to poprostu niemozliwe? Prosze rowniez o zaproponowanie swojej wersji zagospodarowania dysku 80Gb wraz z 2 systemami linux i Windows XP. Na marginesie fdisk dosowy zle rozpoznaje wielkosc mojego dysku.

Za wszelkie info z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z zalozeniem nastepujacej listy partycji na dysku 80 GB:

1. partycja podstawowa 10GB (Windows XP)

2. partycja podstawowa 512MB (Linux swap)

3. partycja podstawowa 10GB (Linux native)

4. partycja rozszerzona a w niej 3 dyski logiczne

Linuksowy fdisk przy zakladaniu dyskow logicznych wysypuje sie. Bardzo prosze o podanie nazwy programu, ktorym bez problemu moge zalozyc takie partycje. A moze jest to poprostu niemozliwe? Prosze rowniez o zaproponowanie swojej wersji zagospodarowania dysku 80Gb wraz z 2 systemami linux i Windows XP. Na marginesie fdisk dosowy zle rozpoznaje wielkosc mojego dysku.

Za wszelkie info z gory dzieki.

PowerQuest - Partition Manager 8.0 lub darmowy

Ranish Partition Manager

nie mam Linuxa więc mój podział nic Ci nieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy co chcesz na tym linuxie robic ja go mam tylko do cwiczen i 15-10GB w zupelnosci mi starcza reste mam dla windowsa, a co do programu jakim mozesz to zrobic to ci nie podpowiem bo zawsze robie linuxowym i nie mam wiekszych problemow mialem jeden taki przypadek u kumpla ze na dysku quantum 15GB nie dalo sie za ch.... zainstalowac linuxa bo wieszal sie przy rozpoznawaniu partycji i niewiadomo jakbym sie za to zabral to zawsze to samo nawet jego hdd podpielem do mojego kompa bo myslalem ze jakis konflikt ale dalej to samo jak zmienil dysk to od razu poszedl linux :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...