Skocz do zawartości
taylorek

Czy SATA ma sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam na myśli konfiguracje do gier,

czy pod system czy pod magazynowanie gier większość montuje już m2,

czy w grach interfejs sata ma jeszcze sens ?

i jakie tak naprawdę prędkości dysków mają sens do gier, bo zakres spory, od popularnych 7000 na gen4 do np 14000 odczytu na gen5,

jakię są ewentulane przewagi lub minusy jednego i drugiego zastosowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie z kategorii archeologia 😉

m.2 juz od pcie 3 daje ogromne przyspieszenie i mozna kupic niedrogie dyski gen czy gen 4 wiec wlasciwie dlaczego pytasz o SATA?

SATA ma najwiekszy sens w NAS gdzie potrzeba nam dyskow o wielkich pojemnosciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytam, bo w kompie tez mam jeszcze saty, (on ma 7 lat)

i na czas gdy go kupowalem nie mialem jeszcze pojecia, ktos mi skladal, tak wybral,

a ja lubie miec poinstalowane wiele gier wiec zastanawiala mnie opcja np.

1TB m2 pod system i pare gierek, a reszta tam powiedzmy 4-5TB na sacie,

ale jesli nie ma to sensu i m2 teraz daje szybkosc w niskiej cenie to git

11 minutes ago, rafa said:

i mozna kupic niedrogie dyski gen czy gen 4

a ponawiając pytaniem, typowo do gier w jakie dyski celować, na AM5

przy ocenie konfiguracji dostałem info, że gen5 bez sensu, czyli gen4 z odczytem koło 7000 byłby ok ?

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zasadniczo otrzymałeś odpowiedz , gen5 to obecnie chwyt marketingowy 

gen4 czy nawet gen3 to można łatwo zauważyć, że jest spore przyspieszenie podczas ładowania dużych lokalizacji czy map i jak sie wczytuje na SATA III a jak na M.2 

są tez dyski z Dram ale są sporo droższe , do grania nie są wymagane, że musisz koniecznie kupić.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.10.2025 o 08:58, taylorek napisał(a):

gen4 z odczytem koło 7000 byłby ok

Jest zdecydowanie wystarczajacy. Bedzie nie tylko ok ale i super.

W dniu 20.10.2025 o 16:31, Mr.T... napisał(a):

gen5 to obecnie chwyt marketingowy

To nie zaden chwyt marketingowy (?!) tylko realna technologia. Wszystko zalezy od potrzeb, od tego co sie na codzien robi. A codziennie zapotrzebowanie przecietnego uzytkownika zaspakaja nawet gen 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie, SATA w dzisiejszych latach jest lepszy do serwerów typu NAS lub generalnie gdziekolwiek HDD o wielkiej pojemności (4TB+) są potrzebne/chciane.

Dyski SSD NVMe są o wiele szybsze od SATA. Gry będą znacząco szybciej się ładować, a system będzie bardziej płynny.

HDD SATA dalej są tańsze niż dyski SSD NVMe, i raczej tak zostaną. Rzadko też widziałem dyski NVMe powyżej 2 czy 4 TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Merqus4 napisał(a):

Co miałeś na myśli pisząc to?

gen5 jest znacznie droższy, dużo więcej ciepła i tylko niewiele szybszy niż gen4 - dlatego teraz gen5 specjalnie się nie opłaca bo nie odczujesz różnicy.

W wracając do pytania - nie powinno mieć szczególnie znaczenia, co najwyżej gra się będzie dłużej instalować i parę sekund dłużej. Np. stary test Wiedźmin 3: 43 vs 46s albo 22s vs 28s w Deus Ex ładować. https://www.purepc.pl/porownanie-dyskow-ssd-roznice-miedzy-sata-msata-m-2-pci-e?page=0,17

Przy czym mówimy o SSD na SATA lub M.2 NVMe. Do gier nie bardzo nadają się już zwykłe HDD talerzowe - są po prostu za wolne jak gry teraz mają po 50-100+ GB. Oczywiście można, ale czas instalacji, długość wczytywania będą długie, no i mogą być zacięcia przy dynamicznych grach. Przy mało wymagających grach HDD na SATA spokojnie wystarczy (chociaż dłuższy czas dostępu może irytować) 

Każdy SSD na M.2 NVMe będzie oferować prędkość, która spokojnie wystarczy do gier, różnice pomiędzy nimi będą małe. 

tu masz np. czasy wczytywania - z ponad 30 dysków a różnice wczytywania to tylko 2s pomiędzy najlepszym a najgorszym (35s vs 37s)

https://www.purepc.pl/kingston-fury-renegade-g5-dysk-ssd-test-opinia-recenzja-cena-specyfikacja?page=0,15

Zatem,

na system i gry - SSD M.2 NVMe

na magazyn danych - może być SATA HDD

1 godzinę temu, BlackWhite46 napisał(a):

Dyski SSD NVMe są o wiele szybsze od SATA. Gry będą znacząco szybciej się ładować, a system będzie bardziej płynny.

Wygląda jakbyś zakładał że SATA = HDD, a są przecież też dyski SSD z interfejsem SATA. A autor tematu nie mówi, czy mówiąc SATA chodzi mu o dyski HDD czy SSD, czy nawet M.2 z interfejsem SATA.

Oczywiście, że nowsza szybsza technologią jest lepsza, ale SSD na SATA/mSATA tragedii nie ma. To nie jest już różnica typu HDD 2 minuty vs SSD 30s, tylko bliżej czy 20s ładowania czy 30s

https://www.purepc.pl/porownanie-dyskow-ssd-roznice-miedzy-sata-msata-m-2-pci-e?page=0,16

Edytowane przez silwerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Merqus4 napisał(a):

Co miałeś na myśli pisząc to?

czy jest obecnie system albo gra która w wyraźnym czasie załaduje sie szybciej ? 

bo gdy chodzi o duża ilość plików do wczytania to te 15000MB/s w odczycie, nie przekłada sie na profit dla zwykłego użytkownika czy gracza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi