Poldek90 Opublikowano 22 Października Zgłoś Opublikowano 22 Października Hej mam pytanie. Chyba wreszcie uda mi się kupić kompa na raty, i nie wiem który zestaw byłby lepszy. Słabszy zestaw: Płyta główna MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi Procesor AMD Ryzen 5 7600 100-100001015BOX Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 3060 Gaming OC LHR 12GB Pamięć RAM KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) 6000MHz Obudowa ENDORFY Arx 700 Air Dysk SANDISK WD Black SN850X 2TB SSD Zasilacz ENDORFY Supremo FM6 750W 80 Plus Gold Chłodzenie CPU ENDORFY Fortis 5 A teraz mocniejszy zestaw: Płyta główna MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi Procesor AMD Ryzen 7 7800X3D 100-100000910WOF Karta graficzna SAPPHIRE Radeon RX 9060 XT OC 16GB Pamięć RAM KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) 6000MHz Obudowa ENDORFY Arx 700 Air Dysk SANDISK WD Black SN850X 2TB SSD Zasilacz ENDORFY Supremo FM6 750W 80 Plus Gold Chłodzenie CPU ENDORFY Fortis 5 W sumie zmienia się tylko procesor + karta, z tym że wszystko radeona. Zasilacz chłodzenie obudowa itd te same. Czy opłaca się tak bardzo zmieniać te dwa komponenty? W zasadzie chodzi mi przede wszystkim o kasę bo różnica kosztów jest dość spora dla mnie. Chciałem początkowo zmieścić się w 6000 zł, ale chyba sobie przesunę tą granicę na jakieś 6500. Mam zamiar używać komputera do grania w nowsze gierki (Cyberpunk, Hogwart, Clair obscur), zależy mi na odpowiednim procesorze pod gry typu grand strategy od Paradoxu, będę też programował i stawiał modele językowe (LLM). Zależy mi na jakości komponentów i żeby komputer był dość chłodny i cichy. Sądzę że ta obudowa, zasilacz, chłodzenie i płyta główna są dość dobre? I raczej bym je zostawił, chyba że istnieje coś porównywalnego a tańszego:) Nie interesuje mnie RGB. Dodatkowo nie byłem pewien do końca jaki monitor wziąć i mam z tym problem, na razie moją uwagę przykuł ten model: Monitor MSI G255PF E2 24.5″ 1920x1080px IPS 180Hz 1 ms. Chcę grać w Full HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 23 Października Zgłoś Opublikowano 23 Października Żaden z tych PC nie ma sensu, fatalne połączenie CPU i GPU. Obudowa I zasilacz nie warte swojej ceny. Za 6K masz Ryzena 7700 z dużo wydajniejszym 9070XT https://proline.pl/koszyk/d71a2405 Jeśli 6500 to dobijasz do 7800X 3D z myślą o graniu w FHD bo tam ten CPU jeszcze ma sens https://proline.pl/koszyk/259aa0b1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poldek90 Opublikowano 23 Października Zgłoś Opublikowano 23 Października (edytowane) Nawet w tym drugim przypadku, czyli 7 7800x3d + rx9060xt? To o wiele solidniejsze karty niż w słabszym zestawie. Obydwa te zestawy ciekawe tylko zauważyłem że grafika+procek poszły w górę kosztem mniejszych podzespołów typu obudowa czy płyta główna. Czy na pewno one wystarczą, w sytuacji gdy zamierzam za kilka lat coś w komputerze zmienić, dokupić? Zależy mi też na ciszy i jak najwydajniejszym chłodzeniu, a Endorfy Arx 700 Air ma 4 wentylatory i z tego co widziałem w opiniach i filmach na YT to ma opinię dość chłodnego urządzenia właśnie, i dość pojemnego. Zapomniałem jeszcze dodać że w grę wchodzą tylko sklepu media expert i euro rtv agd, bo tylko tam znalazłem możliwość wzięcia 30 rat 0%. Edytowane 24 Października przez Poldek90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipkiss Opublikowano 24 Października Zgłoś Opublikowano 24 Października 11 godzin temu, Poldek90 napisał(a): Zapomniałem jeszcze dodać że w grę wchodzą tylko sklepu media expert i euro rtv agd, bo tylko tam znalazłem możliwość wzięcia 30 rat 0%. Były na purepc testy składaka z Media Expert. poczytaj sobie https://www.purepc.pl/jaki-komputer-dla-gracza-opinia-test-recenzja-media-expert-purepc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poldek90 Opublikowano 24 Października Zgłoś Opublikowano 24 Października Poszperałem, poczytałem jeszcze i ostatecznie wziąłem pod uwagę wszystkie za i przeciw. Wymyśliłem taki zestaw, wziąłem do niego trochę tańszy procesor ryzen 7 7700, właśnie z powyższej listy składaków z Media Expert. Do tego karta graficzna rx 9060xt - tu też poszedłem na kompromis cenowy w porównaniu do 7 7800x3d. Pozbyłem się też zasilacza, chłodzenia, zmieniłem RAMy na trochę tańsze, a takie same wydajnościowo. Dodałem monitor, ale nie wiem czy dobry. Całość przedstawia się w ten sposób: Obudowa ENDORFY Arx 700 Air MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI Dysk SANDISK WD Black SN850X 2TB SSD Monitor MSI G255PF E2 24.5" 1920x1080px IPS 180Hz 1 ms Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz Procesor AMD Ryzen 7 7700 (OEM) 100-000000592 Zasilacz MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold PCIe5.0 Chłodzenie CPU THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE Karta graficzna GIGABYTE Radeon RX 9060 XT Gaming OC 16GB Jakieś opinie? Jest coś do poprawy? Ten zestaw w koszyku w Media Expert wynosi 6519 zł, bardziej już raczej nie będę wstanie rozszerzyć budżetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave187 Opublikowano 25 Października Zgłoś Opublikowano 25 Października (edytowane) Płyta główna jest super, ale to jest overkill nawet do 9800X3D. Jak ją weźmiesz to oczywiście będzie super, ale można rozważyć coś tańszego, np.: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-msi-pro-b850-p-wifi Bierzesz fajną cichą budę, ale zasilacz niestety jest dość głośny. Może warto coś cichszego np.: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-be-quiet-pure-power-13-m-850w-80-plus-gold Jeden z najlepszych i najcichszych zasilaczy 850W wg Cybenetics. Edytowane 26 Października przez Dave187 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 26 Października Zgłoś Opublikowano 26 Października (edytowane) Rozważyłbym większy monitor 27" 2560x1440 p.s. ten zasilacz MSI nie jest wcale głośny , miałem go poprzednio na bieżącym konfigu ... Edytowane 26 Października przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 26 Października Zgłoś Opublikowano 26 Października Głośny jest MAG a nie MPG który ma też tryb polpasywny tryb pracy do 40% a później wentyl też ma niski rpm obrotów. Ten BQ w tej cenie to nic ciekawego, są lepsze jednostki. Ten MSI za 515 zł to dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poldek90 Opublikowano Poniedziałek o 06:39 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 06:39 Hej, dzięki bardzo za pomoc i fachowe opinie. Już dokonałem ostatecznego zakupu, teraz zostało tylko czekać na dostawę. To mój ostateczny wybór: Obudowa ENDORFY Arx 700 Air Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz Procesor AMD Ryzen 7 7800X3D 100-100000910WOF Zasilacz MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold PCIe5.0 Karta graficzna PALIT GeForce RTX 5060 Ti Infinity 3 16GB DLSS 4 Dysk PATRIOT Viper VP4300 Lite 2TB SSD Chłodzenie CPU ARCTIC Freezer 36 Płyta główna GIGABYTE B650 Eagle AX Monitor MSI Pro MP271A E2 27" 1920x1080px IPS 120Hz 1 ms [MPRT] Czy będzie dobry to się okaże 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poldek90 Opublikowano wczoraj o 06:43 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 06:43 Hej, postanowiłem napisać tutaj zamiast tworzyć nowy temat ale jeżeli to błąd to dajcie znać. Niestety wystąpił jakiś problem z tym nowym komputerem. Na początku zmieniłem ustawienia w monitorze na HDR z ciekawości jak to będzie wyglądało, i ekran przestał pokazywać cokolwiek poza logiem producenta na początku i biosem. Kiedy w końcu udało mi się go uruchomić poprawnie, wszedłem do biosu i ustawiłem sobie profil EXPO - widziałem że bez tego RAM osiąga zaledwie 3600 Mhz, chciałem mieć pełne 6000 mhz. Niestety od tego momentu zaczął wyskakiwać mi błąd zaraz po uruchomienu "Boot failure detected" i mam trzy opcje do wyboru, albo "load optimized settings defaults then boot" albo "load optimized settings defaults then reboot" albo "enter bios". Treść błędu brzmi: "The system has experienced a boot failure possibly due to incorrect configuration, Previous settings in bios may not be compatible with current hardware state". Zazwyczaj wtedy wybieram pierwszą opcję żeby załadował domyślne ustawienia. Potem zacząłem się bawić, raz ustawiałem EXPO1, raz EXPO2, szukałem podpowiedzi na reddicie i nic za wiele nie znalazłem. Tylko w jednym temacie ktoś zaproponował żeby zmienić ustawienie " Settings -> AMD CBS -> UMC Common options -> DDR Options -> DDR Memory Features -> Memory context restore -> DISABLED ". Zrobiłem tak i to nic nie zmieniło. Sprawdziłem też wersję biosa i mam wersję F34, jakoś z czerwca/lipca 2025 więc w miarę aktualną, najnowsza to F36d. Myślicie że aktualizacja coś pomoże? A może sterowniki do płyty głównej? Sam nie wiem co robić żeby to ruszyło, proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano wczoraj o 08:04 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:04 Witam, zacznij o aktualizacji biosu. Potem wejdź do biosu i włącz Memory context restore. Jeśli masz co do tego wątpliwości, wpisz na góógle i poczytaj co robi ta funkcja. Następnie ustaw profil EXPO i zresetuj komputer, niestety zdecydowałeś się na płytę Gigabyte i musisz po prostu zaczekać, bo często pierwsze trenowanie pamięci na EXPO może długo trwać ( był tu wątek, że kolega musiał 20 minut czekać) Przejrzyj dobrze ten wątek Nie resetuj kompa kiedy będziesz czekać tylko uzbrój się w cierpliwość i czekaj aż pojawi się obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 09:37 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:37 Witam sprawdź czy banki pamięci są a gniazdach A2 B2 , czyli drugie i czwarte od procesora w płytach Gigabyte często trzeba sprawdzać czy są aktualizacje biosu w Twoim przypadku już są dwa nowsze biosy https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650-EAGLE-AX/support#support-dl żadna to nowość Gigabyte + Patriot Viper i nie działa stabilnie profil AMD EXPO pytanie czy to wpłynie na pewna "osobę" która masowo w koszyku wrzuca takie połączenie czy nadal tylko własne podejście do tego tematu, bo najważniejsza jest cena a nie czy będzie dobrze działać , a potem radź se sam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...