Skocz do zawartości
snil

WIN-95 na Athlon/P4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jestem tu nowy, nie znam jeszcze w pełni specyfiki waszego forum, dlatego wybaczcie mi moje ewentualne błędy :wink:

Ok, przejedzmy do tematu.

1. Mamy Win95-USB_suplement. Nie może być żaden w98,w98se, wNT,wXP i inne. Tylko W95 ze względu na obsługę pewnych urządzeń działających tylko z w95 niestandardowe, nierozwijane stery, oraz specyfiki oprogramowania z którym komp ma pracować.

2. Mamy Komp: a) Athlon2000+256ddr333+40gb7200+gf4+msi-KT3V, oraz b)P4-2,8GHz+512DDR266+40gb7200+MB_Intel???

3. Na żadnej z konfiguracji nie udaje się doprowadzić do końca instalacji W95. Podczas ponownego uruchamiania Win wykazuje błąd: błąd inicjalizacji urządzenia ios. i to wsio co się udało zrobic.

4. Próbowałem instalować przy nastepujących zmianach na obu kompach:

- Inny hdd (w sumie to były różne 7200, 5400 - samsung, seagate, WD -różne pojemności od 10-40gb.

- Różne kości RAM - wszystkie DDR: 266/333MHz, 64/128/256/512MB.

- Właczanie i wyłaczanie wszelkich smartów, acpi i innych pierd w BIOSie.

- Podmieniałem pliczki spod w98 - zainstalowanego na tym samym kompie.

Wszelkie próby nic nie dały, zawsze ten sam błąd, podejżewam ze w95 jest za głupi na te nowe chipsety, może tu chodzi o obsługę DDR??? nadmienię że bez problemu wszystko chula na systemach ok. 1GHz(i815), z pamięciami SDRAM,oraz starszych. Komp jest firmowy, pytałem już na pewnym innym forum, ale mimo uczciwej pomocy i paru ciekawych pomysłów, nic z tego nie wyszło :( Moze ktoś z was miał podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tt48 miałem wtedy skomentowac ostro ale sobie podarowałem...

karty graficzne też były zmieniane, nawet S3 na PCI :)

Widzisz właśnie "prawie" zadziałała łatka amdk6upg, dostałem miła podpowiedz przed chwilą (tak z 1h wstecz) aby <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> hdd na inny komp, tam w awaryjnym założyć łatę. wszystko fajnie tylko się wykaszanił później i zrobił błąd ochrony :)))) w awaryjny właził już, nie było błędu IOS, będę próbował jeszcze raz tym samy tokiem.

A tamte rady są spoko, ale jak pisałem... nie udało się wtedy.

Codo tt48 hmmm. myślę że to ni trzeba w ogóle komentować ;)

pzdr. Emil

ps. komu mam podziękowac za pomoc na gg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi