Skocz do zawartości
misiekuba

Płyta główna W790

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z płytami głównymi W790? (Nie mylić z Z790.)

Pytam bo na przełomie tego i następnego roku ma pojawić się następca W790 tj. W890. Zakładam że to pociągnie w dół ceny procesorów, które aktualnie są poza moim zasięgiem finansowym, zakładając opcje >20 rdzeni w wariantach serii W3400. Co więcej pod koniec pierwszego kwartału lub na początku drugiego kwartału 2026 powinny zacząć pojawiać się części z pierwszych rozbiórkowych serwerów wyposażonych właśnie w procesory rodziny W3400, co także powinno zbić ceny tych procesorów. Spodobała mi się płyta główna X13SWA-TF od Supermicro. Supermicro to producent płyt serwerowych, a więc o dużej żywotności. 

9ee242ef-55cb-4779-89a9-51122a4f79f1.jpg 

Jak widać na zdjęciu, mając odpowiednio dużą obudowę, w ostatnim slocie można zamontować GPU mające 2 lub więcej slotów szerokości, podobnie 2 slotowe GPU można zamontować w drugim slocie od dołu. Ponadto dla moich celów chciałbym zamontować dodatkowo jeszcze dwie GPU o szerokości 1 slot. Tutaj opcji jest kilka, bo można postawić i na GPU rodziny GeForce, takie jak RTX 5060 Ti od Galax: https://www.tweaktown.com/news/108190/galax-intros-new-geforce-rtx-5060-ti-16gb-with-blower-style-fan-and-slim-single-slot-design/index.html . Ale można też postawić np. na linię jednoslotowych GPU od NVidia serii 4000, w najnowszej architekturze lub dwóch poprzednich, bo IMO to nadal miałoby jakiś sens zakładając np. inferencje małych modeli. Dla koneserów jest jeszcze T4, czego też nie wykluczam. 🙂 Głównie ze względu na spadającą cenę i niski pobór mocy.  

No i nadal pozostają dwa wolne sloty PCIe 5.0 x16 do zagospodarowania, na które też mam jakieś pomysły. 😉 Wielu innych producentów pokusiło się w swojej wersji W790 o dołożenie dodatkowego, 7 slotu PCIe 5.0 x16. I właśnie dlatego płyta główna od Supermicro podoba mi się bardziej. Osobiście celuję w dwa GPU po 2 sloty szerokości, więc automatycznie jeden slot miałbym zasłonięty, co utrudniłoby "odzyskanie linii" w razie potrzeby. Supermicro poszło inną drogą i po prostu zamieniło ten 7 slot PCIe 5.0 x16 na 4 złącza M.2 PCIe 5.0 x4 umieszczone na płycie głównej. Dlatego ta konkretna płyta główna podoba mi się bardziej niż większość innych W790. 

Mam jednak pytanie, czy ktoś z Was miał może doświadczenia z W790? Czy jest to płyta główna godna polecenia? I czego można spodziewać się po tych procesorach? No i jak sprawdza się 16 złączy RAM na tej płycie głównej? Możliwość wpięcia 16 kości RAM jest jedną z rzeczy, która wyróżnia tę płytę główną od WRX90. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi