adammo777 Opublikowano 25 Października Zgłoś Opublikowano 25 Października Hej Mam 4 dyski w PC: Patriot P210 256GB sata - system win 11, 2 inne ssd sata, i WDC WD7500BPKX-00HPJT0 sata. Od dłuższego czasu coś strzykało metalicznie w środku, nieregularnie i nadal tak bywa. Kilka mies. temu po włączeniu zasilania biała kreska w lewym górnym rogu i nie startuje system. Odczepiłem WDC i wystartował. Sprawdziłem kabelki, podłączyłem WDC w to samo miejsce tym samym kablem i startował, ale czasem partycje WDC znikały w systemie. Podłączyłem więc w inne miejsce na mobo innym kablem WDC i działał spokojnie przez jakiś czas. Dzisiaj znowu biała kreska. Sprawdziłem kabel, podłączyłem i jeszcze działa. Ponadto też ten WDC działa bezproblemowo przez adapter usb. Czy to problem SSD systemowego, czy kabel zasilania do WDC? Czy może ten dysk twardy WDC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 25 Października Zgłoś Opublikowano 25 Października Słowo "zły" ma wiele znaczeń, które obejmują niezgodność, negatywne, niekorzystne właściwości, niską jakość, a także złe funkcjonowanie . Oznacza również coś niebezpiecznego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Października Zgłoś Opublikowano 25 Października P210 od zawsze był zły xD pozbądź się go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammo777 Opublikowano 26 Października Zgłoś Opublikowano 26 Października (edytowane) 15 godzin temu, karro napisał(a): P210 od zawsze był zły xD pozbądź się go Mam na nim system od kilku lat. Początkowo kabelek sata był zbyt mocno spięty w obudowie i chodził na 3gb, zauważyłem to później i poluzowałem, chodzi do dzisiaj 6gb, ale wywala te błędy w diagnostyce. Edytowane 26 Października przez adammo777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano Wtorek o 08:57 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:57 On 10/26/2025 at 10:15 AM, adammo777 said: Mam na nim system od kilku lat. Początkowo kabelek sata był zbyt mocno spięty w obudowie i chodził na 3gb, zauważyłem to później i poluzowałem, chodzi do dzisiaj 6gb, ale wywala te błędy w diagnostyce. Zrób backup dysku narzędziami t.j. DiskGenius czy Clonezilla, kup nowy dysk SSD i wgraj backup na ten nowy dysk, potem będziesz w stanie uruchomić z tego dysku system. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammo777 Opublikowano Wtorek o 21:53 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 21:53 W ssdlife patriot jest "healty". Odpiąłem ten pykający hdd wdc i zamieniłem na inny hdd. Na razie wszystko jest ok. 13 godzin temu, BlackWhite46 napisał(a): Zrób backup dysku narzędziami t.j. DiskGenius czy Clonezilla, kup nowy dysk SSD i wgraj backup na ten nowy dysk, potem będziesz w stanie uruchomić z tego dysku system. Po sklonowaniu po prostu zamieniam dysk i nic więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano Środa o 07:38 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:38 Rescuezilla to dużo bardziej przyjazna clonezilla, możesz zrobić obraz starego dysku(wszystkie partycje na nim), podmienić dysk na nowy i na niego wgrać ten obraz, system powinien śmigać bez kombinacji. Albo podpinasz nowy razem ze starym i klonujesz w locie z jednego na drugi system, później wywalasz stary z kompa i cieszysz się nowym dyskiem ze starym systemem. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano Środa o 07:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:59 10 hours ago, adammo777 said: Po sklonowaniu po prostu zamieniam dysk i nic więcej? Tak, powinno wszystko śmigać bez problemu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammo777 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu W dniu 29.10.2025 o 08:38, Zwykły User2 napisał(a): Rescuezilla to dużo bardziej przyjazna clonezilla, możesz zrobić obraz starego dysku(wszystkie partycje na nim), podmienić dysk na nowy i na niego wgrać ten obraz, system powinien śmigać bez kombinacji. Albo podpinasz nowy razem ze starym i klonujesz w locie z jednego na drugi system, później wywalasz stary z kompa i cieszysz się nowym dyskiem ze starym systemem. Klonowanie nie daje obrazu dysku do przywrócenia na innym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...