CPUHamster Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Witam! Nie wiem czy to dobry dział na taką sprawę, ale mam dosyć poważny problem. Otóż od dłuższego czasu mój komputer zaczął odstawiać cyrki podczas uruchamiania niektórych gier. A mianowicie przy Dragon's Dogma II, Battlefield 6 w mutli i czasami w World War Z Aftermath. Chodzi o to, że gdy próbuję wczytać grę, to ekran robi się czarny, a wentylatory od karty graficznej zaczynają pracować na 100% i muszę wykonać twardy reset. Czytałem na różnych forach i tak naprawdę nie wiadomo o co chodzi. Niektórzy piszą, że zasilacz, inni że CPU, jeszcze inni, że GPU lub płyta główna. Zauważyłem, że takie coś dzieje się głównie w grach, które wykorzystują głównie CPU, czyli gry wspomniane powyżej. Temperatury GPU są w normie. Podczas grania 66-67 stopni, CPU tak samo - dochodzi do max 60. Moja karta to XFX 7900 XT, CPU to Ryzen 7600X, płyta Gigabyte X870 Aorus Elite Ice, zasilacz Chieftec Polaris 750W, ram Corsair Vengeance 6000MHz. Ktoś wie czym moje problemy mogą być spowodowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Mi to wygląda na problemy ze sterownikami gpu lub zasilaczem, spróbuj parę podstawowych rzeczy porobić takich jak update driverów jeśli nie robiłeś, update bios, zobacz czy wyłączenie expo dla ramu coś da, co do zasilacza trochę ciężej bo musisz mieć jakiś inny do testu ale jak sobie załatwisz to nie wrzucaj go do budy tylko podłącz go na pajączka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Masz program occt i 4 moduły. Sprawdź każdy przez 1h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPUHamster Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 42 minuty temu, karro napisał(a): Masz program occt i 4 moduły. Sprawdź każdy przez 1h Sprawdzałem w AIDA64 Extreme i wszystko działa bez problemu. Cyrki zaczynają się dopiero po próbie dołączenia do gry w BF6 albo przy włączeniu ekranu wczytywania w Dragon's Dogma 2. 1 godzinę temu, Merqus4 napisał(a): Mi to wygląda na problemy ze sterownikami gpu lub zasilaczem, spróbuj parę podstawowych rzeczy porobić takich jak update driverów jeśli nie robiłeś, update bios, zobacz czy wyłączenie expo dla ramu coś da, co do zasilacza trochę ciężej bo musisz mieć jakiś inny do testu ale jak sobie załatwisz to nie wrzucaj go do budy tylko podłącz go na pajączka. Sterowniki odpadają bo robiłem specjalnie format. Przełożyłem GPU do slotu PCIE bo normalnie jest zamontowane pionowo i wszystko działało. Zamontowałem z powrotem pionowo i na razie działa, ale poprzednio było podobnie i po kilku dniach znowu zaczęły się dziać cyrki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 9 minut temu, CPUHamster napisał(a): Sprawdzałem w AIDA64 Extreme i wszystko działa bez problemu. ale to nie to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPUHamster Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Sprawdzę jak wrócę do domu👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...