Skocz do zawartości
esk1

Zestaw do pracy grafika/AI do ~15 tysięcy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chce przesiąść się z obecnej platformy (i7-12700K + RTX 3060 12GB + 32GB RAM DDR4) na coś mocniejszego, złożonego całkowicie od podstaw, bo w obecnym sprzęcie brakuje mi mocy obliczeniowej. 

Do czego używam komputera? 
Komputer jest tylko i wyłącznie do pracy, także nie będę na nim odpalał absolutnie żadnych gier, nawet sporadycznie.
Zastosowanie to:

• cały pakiet Adobe (głównie Photoshop, InDesign, Illustrator) i praca na dużych plikach po kilka/kilkanaście gigabajtów, 
  • uruchamianie lokalnych modeli AI do generowania obrazów (głównie Stability Matrix), 
  • praca w innych programach typu Figma, Framer i tak dalej, 

Czego potrzebuje w zestawie?

• zależy mi na prostej, zamkniętej obudowie bez żadnych piwnic czy szkieł hartowanych - to stacja robocza, 
  • to samo dotyczy podświetlenia - wszystko będzie zamknięte w obudowie, więc to nie ma znaczenia,
  • potrzebuje dysku 4TB lub 2x2TB, 
  • poza komputerem potrzebuje też dwóch w miarę przystępnych cenowo monitorów (najlepiej mi się pracuje na 27"/1440p i przy tym bym chciał pozostać), które będą miały dobre pokrycie. (myślałem o okolicach 1000-1500 zł za monitor),
  • potrzebuje WIFI i BT,
  • szybkiego USB-C z przodu obudowy,
  • Windowsa w zestawie. 

Będę wdzięczny za każdą propozycję 🙂 Od siebie dodam, że zestaw może być trochę tańszy (o ile to możliwe, wiadomo - im więcej kasy w kieszeni, tym lepiej) albo minimalnie droższy, jeżeli faktycznie warto do czegoś dopłacić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi