Major303 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Chciałem zapytać się kogoś zaznajomionego w temacie. Głównie chodzi mi o kontekst laptopów poleasingowych, gdzie bateria może być mocno przeorana. Dużo ludzi poleca oficjalne zamienniki, ale czasami ich cena może być wyższa niż sam laptop. Pozostają więc nieoficjalne zamienniki, ale z tego co czytałem, opinie są podzielone. Niektórzy polecają, mówią, że laptop śmiga jak nowy. Inni mówią, że porażka, i bateria nic nie trzyma. I tutaj moje pytanie - kto ma racje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 36 minut temu Zgłoś Opublikowano 36 minut temu Witam temat jest trochę bardziej złożony , bo kto eksploatuje baterie prawidłowo ? każda bateria ma określony cykl ilości ładowań (czasami ino 400) ale wewnętrzna elektronika baterii nie rozróżnia stopnia rozładowania , czyli laptop jest na kabelku i ma podłączona baterie i wtedy zawsze coś zabierze z baterii przy rozruchu , no to trzeba od razu uzupełnić , elo ale to już jest 1 cykl ładowania , bo dla elektroniki odnośnie liczenia cykli nie ma znaczenia czy rozładujesz ja 2% i doładujesz ją w 3 minuty czy rozładujesz 95% i proces ładowania będzie 1.5h czy więcej, czy nowe baterie są pozbawione tzw. efektu pamięci ? , prawidłowo powinno być tak ze baterie zawsze powinno rozładować tak jak pozwala elektronika prawie do końca i ja naładować a w warunkach domowych gdzie większość czasu laptok jest na kabelku , baterie naładować i do szuflady i raz na dwa tygodnie przeprowadzić procedurę rozładowania i ponownego naładowania a dopiero jak gdzieś jedziemy/idziemy to podłączamy baterie , no to kto tak robi to niech pierwszy rzuci kamieniem... takie są realia , kupując laptoka używanego a tym bardzie poślizgowego nie oczekiwał bym że otrzymasz bateria "igła" tylko raczej panie ja już ledwo zipie , i jeśli ładowanie w laptopie działa prawidłowo to po wymianie baterii często na zamiennik można oczekiwać że powinna wytrzymać 2 lata nie prawidłowej eksploatacji , a potem ponownie zapraszamy do sklepu w celu nabycia nowej xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...