Skocz do zawartości
karolski

Problem z pamięciami na Solteku 75kav?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i bardzo proszę o pomoc

Posiadam płytę Soltek 75kav (kt133a) i dokupiłem do niej athlona xp2400 oraz gf4200. Po ustawieniu w biosie optymalnych ustawień system nie potrafił sie postawić i przy próbie inicjalizacji systemu pojawia się niebieski ekran z długim komunikatem o błędach. Doszedłem do tego, iż winne jest ustawienie pamięci i przy ustawieniu defaultowym (na 133Mhz) następuje zwis. Po przełączeniu na 100 Mhz system sie stawia bez problemu jak i w miarę bezproblemowo działają podstawowe aplikacje. Niestety przy włączeniu 3dmarka, bądź gry następuje zwis. Karte testowałem u kolegi i chodzi bezproblemowo. Podejrzewam że winne są pamięci : Kingston na kościach Infineona KVR133X64C2/256. Powstaje zatem pytanie czy możliwe jest aby kości, która zgodnie ze specyfiacją powinny chodzić na 133 nie dają sobie rady z ta częstotliwością. Kolega twierdzi, że wina może być po stronie zasilacza ale na dwóch 300W(noname) było to samo.

Nie wiem czy juz powinienem dać sobie spokój i zmienić płytę, w każdym razie jadę z pamięcią do serwisu i będę starał się ją wymienic na inną.

Za Waszą pomoc i wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Pozdrawiam

karolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios mam q11 a płyta jest f5 więc chyba wszystko ok. Wcześniej miałem athlona 950 i na nim nie było problemu, ale chodziło przecież na 9,5 x 100.

Procesor chodzi na defaultowym napięciu; w biosie był odczyt chyba 1,68V ale poszedł i na 1,775V. Powiedzcie mi na jakich pamięciach działacie, żebym wiedział na jakie ew. zamienić w serwisie? Wszystko dałoby się przeboleć, gdyby aplikacje 3d(głownie gry) chodziły. A tak odpalam Blitzkriga, pokazuje się plansza i zwis :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pamieci sieteca 512 2,5 a wcześniej miałem kingstona takie jak ty masz i nie miałem najmniejszych kłopotów z tymi pamięciami ale ja mam athlona17+ palomino hociaż słysząłem że soltki zwłaszcza kavy miały problem z nieORT: ORT: ORT: kturymi pamieciami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem właśnie z serwisu. Gość zapuścił moją pamięc na płycie ecs,+ przy mnie ustawił 10 x 133 i system (w98) ruszył bez bólu, więc chyba jednak będę musiał przymierzyc się do zmiany płyty, bo wydaje sie że 2,4 dla niej to lekkie przegiecie i ma prawo sobie nie radzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi tutaj nie pasuje

Jeżeli Athlon XP 2400+ ma rzeczywistą częstotliwość 2000 MHz, to przy maksymalnym mnożniku jaki da się uzyskać na tej płycie (czyli 12.5) FSB powinno wynosić 160 MHz. A z tego co mi wiadomo (z autopsji i od innych ludków) max. stabilne FSB wynosi około 140-145 FSB

Widać więc że za żadne skarby świata na owym Solteku proc nie ruszy jako 2400+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi tutaj nie pasuje

Jeżeli Athlon XP 2400+ ma rzeczywistą częstotliwość 2000 MHz, to przy maksymalnym mnożniku jaki da się uzyskać na tej płycie (czyli 12.5) FSB powinno wynosić 160 MHz. A z tego co mi wiadomo (z autopsji i od innych ludków) max. stabilne FSB wynosi około 140-145 FSB

Widać więc że za żadne skarby świata na owym Solteku proc nie ruszy jako 2400+

:lol: :lol:

:D

AHEHEHEHE

:D

Smieszny koles jestes :wink:

Po pierwsze primo procki o takim taktowaniu maja zakodowany mnoznik (zablokowany) po wsadzeniu go do plyty ustawiasz wszystko na auto i hula. Testowalem u kumpla na takiej samej plycie jak moja z tym samym biosem takiego Antka z czystej ciekawosci czy faktycznie zadziala i wlasnie tak bylo jak napisalem. Full auto i proca mobo wykryla jako Athlon XP 2600+ a dzialal sobie na mnozniku 16

Po drugie chyba nie czytales o drut modzie!!!

Niby jak to sie kurna stalo, ze mi jakos Athlon XP 1700+ hula na 2011 MHz = 2400+ (drutmodded)

KOLEJNY TEORETYK!!!

P.S. Kolego karolski - zmniejsz timingi pamieci!!! Moze nie wyrabiaja na fsb 133 na wysokich? :D

U mnie tak bylo kiedys - sobie przypomnialem wlasnie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiderman, właśnie chodziło mi o to iz przy defaultowym ustawieniu system mi sie nie stawia, ale przy zmniejszeniu w biosie częstotliwości pamieci na 100 mhz stawia sie bez problemu, ale i tak chodzi niestabilnie

bo od razu mam zwis przy włączeniu gierki. Wydaje mi się, że przez asynchroniczne działanie układu pamieci + proc.

Moze coś przełączyć microswitchami na płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN raczej mniał na myśli pozostałe ustawienia pamięci, FSB na nich ustaw na 133 ale np. CL zwiększ z 2 na 2,5 lub nawet 3. Powinny być jeszcze do ustawienia 3 wartości, wszystkie podnieś najpierw o 1, a jak dalej będą zwieszki to o 2 i wtedy potestuj.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem były problemy na niektórych płytach z postawieniem windy na ti4200 więc sróbuj na jakiejkolwiek innej grafie postawić winde a potem przełożyć swojego ti4200. Być może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karolski mam plytke Soltek 75-Kav bios q11 i takze jak ty Athlona 2400+, nie moge zwiekszyc ani zmiejszyc mnoznika ponizej 15 tzn. ustawie inaczej niz deflaut i komputer sie nie uruchamia pozostaje zmiana tylko fsb

CL - ktora opcja w biosie odpowiade za zmaine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, niestety nie mam dobrych wieści

Sdram Cycle Length = 3

Dram Strenght = manual

Dram Drive Value = ff

Pamięć ustawiona na 133

Niestety nadal chodzi niestabilnie ale udało mi się odpalić sandrę i ciekaw jestem opinii co do testu pamięci:

wynik wyszedł ok 1300/1200 a więc ok 30%więcej niż dla standardowych ustawień dla pc133 na kt133, bank setting sdram 2-3-3cl.

A teraz najciekawsze; memory bus speed = 1 x 178Mhz :!: :!: :!: .

Przy ustawieniach na 100 Mhz i reszcie default w biosie wyniki są zblizone do ustawień dla pc133 na kt133 czyli ok 950/915, 2-3-3cl i 1 x 134.

Może ktoś ma jakieś sugestie?

pozdrawiam

karolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz najciekawsze; memory bus speed = 1 x 178Mhz  :!:  :!:  :!: .

Przy ustawieniach na 100 Mhz i reszcie default w biosie wyniki są zblizone do ustawień dla pc133 na kt133 czyli ok 950/915, 2-3-3cl i 1 x 134.

To by wskazywało, że płyta zawyża taktowanie pamięci 8O co tłumaczyłoby niestabilność. Dla pewności może uda ci się jeszcze sprawdzić AIDĄ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, niestety nie mam dobrych wieści

Sdram Cycle Length = 3

Dram Strenght = manual

Dram Drive Value = ff

Pamięć ustawiona na 133

Niestety nadal chodzi niestabilnie ale udało mi się odpalić sandrę i ciekaw jestem opinii co do testu pamięci: 

wynik wyszedł ok 1300/1200 a więc ok 30%więcej niż dla standardowych ustawień dla pc133 na kt133, bank setting sdram 2-3-3cl. 

A teraz najciekawsze; memory bus speed = 1 x 178Mhz  :!:  :!:  :!: .

pozdrawiam

karolski

te pamieci cos psuja

MHz z sandry sie nie przejmuj,poprostu podzielila 2000 przez wymyslona sobie wartosc i wyszlo 178 - normala

zostala ci jeszcze proba podwyzszenia napiecia dla pamieci ,na 3.4v - zrobisz to zworkami (dwiema) umieszczonymi za gniazdami dimm (tak w polowie dlugosci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze poprzednik te wyniki podawane przez Sandrę a tym samym na taktowanie nie patrz!! Komp z takim taktowaniem SDRAM raczej nawet by ie wystartowal. :D...

Próbowałeś na innych pamięciach?

Podwyższałes napięci pamięci? Masz zworki po prawej stronie płyty mniej więcej po środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karolski mam plytke Soltek 75-Kav bios q11 i takze jak ty Athlona 2400+, nie moge zwiekszyc ani zmiejszyc mnoznika ponizej 15 tzn. ustawie inaczej niz deflaut i komputer sie nie uruchamia pozostaje zmiana tylko fsb

CL - ktora opcja w biosie odpowiade za zmaine

heh, mam to samo. pocialem mostki na 1700+ i mam 2400+ (czyli 15x). nie chce wstac na innych ustawieniach niz default.

A co do problemu z pamiatkami, to nie sadze aby to kosci ramu byly winne. Ja bym przeczyscil z kurzu sloty ramu oraz socket procesora. najlepiej odkurzaczem na pelnym ciagu. w nastepnej kolejnosci bym sprawdzil czy chipset jest dobrze chlodzony (75kav nie maja wentyla)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Wszystko jest juz jasne, winna była moja nieuwaga. Po prostu przypomniałem sobie, że się bawiłem microswitchami zaraz po włożeniu proca i przy jakimś tam ustawieniu komputer wystartował(nie system), więc uznałem że wszystko jest ok. i dałem sobie spokój. Po pewnym czasie gdy wróciłem do tematu okazało się że system nie wstaje, ale zapomniałem o kombinowaniu microswitchami tym bardziej, że bios rozpoznawał procesor właściwie, tzn na 2,4. Ale i tak uważam że to zasługa płyty,że się nic nie stało. Tym nie mniej powstaje pytanie, jak to możliwe, że system wstał na takich częstotliwościach pamięci(zakładam, że częstotliwość procesora była bez zmian), bo z tego co wypisywała sandra ,częstotliwości pamieci, hdd i pci były zbyt wysokie.

Tak jak pisałem w testach była wydajność pamięci rzędu 30%większa, a taktowanie widział na 178Mhz :!: . Co prawda zwykle system szybko się wieszał, ale zawsze to coś. Po restarcie też skanowanie dysku przed ponownym uruchomieniem systemu następowało błyskawicznie.

Dzięki wszytkim za pomoc

pozdrawiam

karolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...