Skocz do zawartości
Piotrek9772

Nowa platforma - co ze starymi dyskami?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Będę stawiał system na nowej platformie (wymiana płyty, procesora, RAMu, itd.), do tego m. in nowy Samsung 990 EVO Plus 2 TB na M.2.

Ze starej platformy zostają mi klasycznie, tak jak kiedyś się to robiło - dysk SSD GOODRAM CX400 256GB na SATA i HDD WD Blue 1TB.

Chcę dla pewności zapytać, czy system powinienem zainstalować na nowym, sporo szybszym dysku M.2., czy jednak nie będzie takiej różnicy szybkości dla działania systemu i większą zaletą będzie podział i zainstalowanie systemu na SSD SATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung evo zostawiasz jako dysk na gry itp. a na system kup sobie cos na pcie 4.0 lub jak chsesz 5.0 o pojemnosci 500Gb-1TB. A pozostale dwa  ja bym sprzedał bo to zbyt male pojemnosci, nawet na magazyn sie nie nadają.

Edytowane przez DaffyDuck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, rafa napisał(a):

Oczywiscie ze sens ma wylacznie instalowanie na nowym M.2

Veto! 🙂 System oraz cala otoczka (temp-y, przegladarki web itp.) moze byc na wolniejszym SATA, byle to byl SSD. Soft do pracy badz gry na najszybszym M2. Roznice wydajnosci w dzialaniu systemu sa marginalne, a to co sie dzieje na najszybszym dysku mamy pod wieksza kontrola (TWB) i nic nam nie ucina wydajnosci (bo nagle wlatuje aktualizacja czy cos podobnego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi