Maniek 1983 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Witam. Planuje kupno karty graficznej AMD RX 9060xt 16gb. Czy mój obecny komputer nie będzie ograniczał wydajności ww karty? Jeśli tak, to proszę o podpowiedź co wymienić, ale nie za miliony monet. Wymiana jakiegoś podzespołu dla 1-3% większej wydajności to będzie nieodczuwalna dla mnie różnica. Moj obecny komp: AMD ryzen 5 2600 Endorfy fera 5 120mm Gigabyte b450m gaming Goodram 2x8gb 3000MHz irdm z Aerocool lux 750w AMD Radeon RX 470 8gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Witam wszystko zależy od ogrywanych tytułów oraz rozdzielczości monitora , gdzie nacisk jest na CPU to wtedy taka inwestycja ma jak najbardziej sens , i nie chodzi o to że FPS ma być wincyj, ale spadki FPS będą mniejsze tzw.. 1% Low , a to przełoży sie na bardziej płynna rozrywkę i tak nowa karta graficzna będzie lepiej działać na nowszym CPU. przed ewentualną instalacja nowego CPU sprawdź czy posiadasz najnowsza wersje biosu F67 2025-11-02 https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450m_gaming/support#support-dl opcja tańsza to zakup przynajmniej AMD Ryzen 5 3600, 3.6 GHz, 32 MB, OEM , ale trzeba posiadać własne chłodzenie bo wersja OEM jest tania jak barszcz około 180pln. ale nie zawiera zestawu chłodzącego , ale ty masz Fere 5 następnie Procesor AMD Ryzen 5 5600, 3.5 GHz, 32 MB, OEM , ale nowsze Ryzeny lubią szybszy ram przynajmniej 3200MT/s lub 3600MT/s i oczko wyżej Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, OEM , lub wersja bez X , te dwa dodatkowe rdzenie czasami robią różnice w określonych tytułach nie proponuje procesorów z 3XD , nowe raczej nie osiągalne , a używane jak już sie pojawiają to cena zaporowa nowe gry lubią dyski SSD najlepiej na M.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek 1983 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Gram na monitorze 4k, a jak komp nie wyrabia to zmieniam na full HD. Gry jakie ogrywam obecnie to "Silent Hill f", "Wiedźmin 3". W kompie mam jeden dysk M2 i 3 dyski SSD. W X-kom jest procek R7 5800x za 599zl. To chyba kupię jego. Mając płytę główną z pcie 3.0, a karta ma pcie5.0 to będzie odczuwalna jakąś większą różnica w płynności bądź w fps w grach? Edytowane 2 godziny temu przez Maniek 1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Po co Ci 5800x ? Kupa kasy, a w grach nie wiele da w porównaniu do np. 5600. Tutaj masz używkę 5600 za 220zł 🙂 https://www.olx.pl/d/oferta/procesor-amd-ryzen-5600x-box-CID99-ID18evkj.html Do tego kup wybranego 9060xt 16GB i będzie OK. Ewentualnie zmień RAM na 2x16GB 3600mhz lub wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek 1983 Opublikowano 47 minut temu Zgłoś Opublikowano 47 minut temu Fajna cena za procka, ale ja wolę kupić nowe rzeczy do kompa, żeby mi posłużyły 😉. Nowy ryzen 5600 kosztuje 450zl a r7 5800x 150zl więcej, więc wydaje mi się że dopłata takiej kwoty do lepszego procesora będzie oplacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...