Skocz do zawartości
grzecho

[600] Płyta pod AM5 Ryzen 7500 + Goodram 6000 cl30

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli kompletuje upgrade swojego kompa. Mam już RAM, Dysk, Ryzen 7500f, grafika poki co stara, ale utknąłem z płytą główną. Nie jestem jakimś maniakiem, raczej prze kolejne lata nie planuje wymiany części no może oprócz grafiki, ale jeśli nawet to też budżetowa pójdzie. Oczywiście czytam jakie są propozycje - najczęściej Gigabyte B650 Eagle, ale i tu opinie są różne (często pojawiają się problemy ze zgodnością RAM, ale to chyba już bardziej chipset, oraz szumy audio? Co oprócz tego jest warte uwag w tym budżecie? A może już coś z B850? np. coś takiego znalazłem:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-pro-b850-s-wifi6e-15416729/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=e26a8351-4c9e-7e40-bc9a-d6c825d5e37a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W takim przedziale cenowym nie ma co oczekiwać ochów i achów xD 

Płyta główna Asus TUF GAMING B650E-E WIFI - zalety to jedno gniazdo M.2 PCIe 5.0 dla dysków i jedno gniazdo dla kart graficznych tez PCIe 5.0 , Wi-Fi w standardzie ax , wyjście audio 3x jack

lub druga 

Płyta główna Asus PRIME B650-PLUS WIFI - PCIe 4.0 dla kart graficznych , jedno gniazdo dla dysków M.2 PCIE 5.0 , Wi-Fi w standardzie ax , ale za to wyjście audio w pełnym formacie 5 x jack + wyjście optyczne, nie każdemu to potrzeba ale jest.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z b850 https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-pro-b650-a-wifi-ddr5-17504407104 według Hardware Unboxed w tej cenie 650 jest bdb, Top 5 Best B650 Boards od nich- tu sa tabelki w każdym przedziale cenowym i można łatwo połapać cena/wyposażenie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli raczej oglądać się za B650 mimo wszystko? W tych cenach można dostać B850m tylko wiadomo, że będę nieco okrojone.

Ta z linku powyżej to B650 tylko jednak wolał bym pozostać przy cenie do 600, bo tym sposobem dojdę szybko do 800 😆.

Z powyższego artykułu i tej cenie proponują Gigabyte B650 Eagle AX  lub MSI Pro B650-S WiFi, a jak te nie będą dostępne to Asrock B650 PG Lightning, które można już kupić ponizej 500zł (skąd tak niska cena?) . O ASUSACH co ciekawe nie ma wzmianki, a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, trochę poczytałem i przyznam, że można się nieźle zakręcić. Asus wiadomo przez lata wyrobił sobie markę, ale obecnie sporo piszą  niepochlebnie,  że się sypią i cena za jakość jest bardzo wysoka. Czy choćby prpopnowany wcześniej Prime ma fatalne opinie za sekcje zasilająca. Większość opini za cenę/jakość stawia  Asrocka mimo, że ten ostatnio nie ma dobrej prasy z uwagi na przypadki upalen procesorów wyższych serii, a co ciekawe Asus jest na drugim miejscu w tym rankingu ponoć. Powyższy Msi na pewno jest dobrą opcja z recenzji jednak cenowo sporawo w moim przypadku. Gigabyte w swojej cenie mimo wszystko wypada dobrze, łącznie z Asrockiem , a nawet tego polecają bardziej. Asus to raczej w wyższych kwotach musiał by być jeszcze.  No niestety coś z tymi obecnymi płytami wszystkich producentów dzieje się coś niedobrego nie dość, że ceny bardzo poszły w górę, bo jak pamiętam z 10lat temu za procesor płaciłem 900zl , a za przyzwoita płytę bodaj 300, a co teraz mamy? Procki w tej samej cenie , a płyty 3 razy tyle i na dodatek bardzo awaryjne - pewnie jakas przyczyna jest ich obecne skomplikowanie. Do 600zl najczęściej wymieniany jest ten Gigabyte , choć też zdarzają się awaryjne, nie ma już reguły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam widzisz , do każdy producent ma coś za kołnierzem i co byś nie wybrał zawsze będzie ale ...

nie wiem jak to wygląda w szerszym spektrom , może potrzeba więcej opinii z jakiegoś dużego sklepu ale jeśli chodzi o możliwe problemy np. z AMD EXPO to najmniej problematyczny jest Asus , potem MSI , następnie ASrock i najmniej dopracowane biosy na start ma Gigabyte     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 620zl Jest jeszcze MSi Gaming Plus zresztą polecany tu w zestawieniach miesięcznych, ale czytając to:

https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1bxdy76/does_the_msi_b650_gaming_plus_wifi_still_suffer/

To ma słabe opinie szczególnie z EXPO... no chyba , że obecnie te wszystkie problemy zostały rozwiązane aktualizacjami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdemu według potrzeb  i możliwości finansowych , nie będziesz raczej tam montował proca z TDP 230W tylko trochę mniej  

W  ME, X-Kom, i Komputroniku jest za 620pln. - Asus TUF GAMING B650E-E WIFI

link poglądowy możesz kupić gdzie jest Tobie wygodniej 

https://www.x-kom.pl/p/1363000-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b650e-e-wifi.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX - COMPONENTS%2C MAINBOARDS%2C ALL (PL%2C periodic) - P01M106&utm_id=17876510567&gad_source=1&gad_campaignid=17869923001&gclid=Cj0KCQiAiebIBhDmARIsAE8PGNJ3-FqQDsBDFDutajLOSZo_miBbMKUgPom-W_BX3pTItoGfLf0FYSkaAkzVEALw_wcB

i myślę że nie będziesz miał powodów do narzekań 

bo w owocowym sklepie jest za 630pln.

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b650e-e-wifi-14860333/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=43a09f0e-9b5b-efbc-d91e-1a99102d6444

a za 639pln. jest wersja też bardzo podobna tyle że biała  

https://www.x-kom.pl/p/1320756-plyta-glowna-socket-am5-asus-b650e-max-gaming-wifi.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi