Skocz do zawartości
z3l

Upgrade karty graficznej do ~4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry szanownym forumowiczom, jak od lat, przychodzę po poradę.

Chciałem do mojego starocika wrzucić nową kartę graficzną, gram głównie single player i człowiek na stare lata by sobie chociaż oczy nacieszył, skoro czasu już tak mało. Co tam u mnie siedzi:

Mobo: MSI MAG B550 Tomahawk
CPU: Ryzen 5 5600X
PSU: be quiet! Straight Power 11 850W 80 Plus Gold
RAM: 2x16 Crucial Ballistic White 3000mHz
Dyski: mam 2xM.2 Kingston KC3000

Nie znam się nic a nic ostatnio, więc nawet nie strzelam 😉 Fajnie, żeby było cicho. Dodatkowym bajerem będzie biały kolor (mam biała obudowę i ramy, więc już do kompletu).

Jedyne, co przykuło moją uwagę, to są 5070 ti OC, od PNY, ASUSa oraz w dalszej kolejności MSI czy GIGABYTE.

Pytanie 1 czy to dobry kierunek?
Pytanie 2 czy na Black Friday myslicie, ze sie trafi jakiś rabat (np. na białe wersje) i warto poczekac te dwa tygodnie, czy szkoda sobie tym głowę zawracać i po prostu brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba każda z tych firm ma najtańszą (=najgorszą) serię kart, jak i najdroższą (=najlepszą). Także to nie karty graficzne "przykuły Twoją uwagę" tylko producenci. Jeśli chodzi więc o producenta, to najlepiej wybrać od takiego, co daje najlepsze warunki gwarancyjne 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

pytanie czy ten procesor nie będzie już ograniczał wydajności nowego gpu tzw. bottleneck z np. RTX 5070Ti ,  tak w 1080 moze być nawet do 30%-40% w zależności od tytułu , w 1440p do 20%-30% , dopiero w 4K czyli 2160p było by ok bo około 10% 

coś białego to mógł byś sie zainteresować  np. 

Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Aero OC 16GB GDDR7 (GV-N507TAERO OC-16GD)

i po rejestracji uzyskać dodatkowy rok gwarancji  

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N507TAERO-OC-16GD

pytanie , to czy nie warto też pomyśleć nad zmiana zasilacza bo przez te adaptery to czasami są problemy , a twój zasilacz nie posiada 16pin czyli standard ATX 3.1  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

pytanie czy ten procesor nie będzie już ograniczał wydajności nowego gpu tzw. bottleneck

Mam te obawy, czytałem, więc najwyżej za jakiś czas pomyślę o zmianie CPU i mobo. Na razie i tak będzie skok jakościowy 🙂

Cytat

pytanie , to czy nie warto też pomyśleć nad zmiana zasilacza 

Ja wiem, że z kompami to jest wieczne "to jak już kupujesz to, to wymień i tamto", ale chyba przeżyje na tej przejściówce 😉 Ale dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi, bo nie wziąłem nawet tego pod uwagę. Właśnie tak dawno gmerałem w bebchach kompa 😄 Dzięki za polecajkę aero, w sumie niewiele ponad budżet a może ma sens.

Cytat

Chyba każda z tych firm ma najtańszą (=najgorszą) serię kart, jak i najdroższą (=najlepszą).

I know, ale stąd budżet podany, żeby wiedzieć w co celuję, ale z tego co patrzyłem:

MSI RTX 5070 ti Gaming Trio OC
Asus TUF GAMING RTX 5070 Ti OC
Asus RTX 5070Ti PRIME OC
Gigabyte RTX 5070 Ti Eagle OC
GeForce RTX 5070 Ti Aero OC
Pny GeForce Rtx 5070Ti OC

Pytanie, czy warto np. dokładać z prime to tuf gaming, albo z eagle do aero 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti OC White 16GB GDDR7 DLSS4 (TUF-RTX5070TI-O16G-WHITE-GAMING)

można było by się przykleić , tylko zwróć uwagę że te karty przeważnie maja około 33cm lub więcej , co by potem nie trzeba było w obudowie szlifierką dziury wycinać xD   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zacząć od GPU, to poluj na 5080 na BF. Przed samym BF, w tych mniejszych promkach (wstępne promo "Black Week" na X-kom) był np. MSI Extreme OC, za 4499, więc jest szansa na lepszą cenę w sam piątek jeśli jeszcze raz rzucą, kwestia czy zdążysz kliknąć. 😉 Zasilacz uciągnie. Proca możesz potem polować na używkę X3D jeśli z tym co masz wyjdzie za słabo.

Zaraz pewnie ktoś napisze ze 5080 to przepłacanie, ale te kilka więcej klatek niż 5070ti robi w 4K robotę (bez odpalonych ulepszaczy 5070ti jest bliżej 50fps, a 5080 bliżej 60). No i masz czyste sumienie że to już nie jest kompromis tylko kawał mocnej karty (bo wyżej tylko 5090, za zupełnie inny pieniądz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi