Skocz do zawartości
Reggis

Ocena zestawu do 7000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Planuję złożyć coś takiego:
Procesor AMD Ryzen 9 7900X  - ewentualnie 9 9900x jak znajdę jakiś poniżej 1500 😉
Płyta główna MSI B850M GAMING PLUS WIFI6E  - mATX
RAM GOODRAM DDR5 IRDM 32GB(2*16GB)/6400 CL32 XMP/EXPO 
Dysk Samsung 990 EVO Plus 2TB 
Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W 
Obudowa Lian Li Lancool 207 ARGB 
Karta graf. ASUS PRIME RX9070 O16G EVO - Tę znalazłem za 2300, nie chcę dopłacać do XT bo i tak nie potrzebuje większej mocy
AIO Thermalright Aqua Elite 360 Argb V3 3x120mm  

I mam pare pytań

1. Czy takie części są kompatybilne?
Głownie chodzi mi o RAM, połączenie obudowy z chłodzeniem i zasilaczem i zasilacza z kartą graficzną.
Niby sprawdzałem ale nie wiem czy czegoś nie pomieszałem.

2. Tutaj mam wybraną płytę mATX czy warto dopłacić kilkadziesiąt złotych do ATX? Jedyne co planuję dołożyć do kolejny dysk m2.

3. Przyadłoby mi się więcej pamięci ale przy nie chcę wydawać ponad 1500 zł za 64GB znalazłem coś takiego
https://www.morele.net/pamiec-lexar-ares-rgb-gen2-ddr5-48-gb-7600mhz-cl38-ld5u24g76c38br-rgd-14461438/
Czy ten lexar nie będzie sprawiał problemów z tą płytą i procesorem? Jeżeli się nie mylę to z tym ryzenem i tak musiałby pracować z częstotliwością 6000Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

spiesz się , spiesz się bo pamięci ram cena tylko w górę , są prognozy że dyski i karty graficzne pójdą tą sama drogą.

w warunkach domowych jak nie nastawiasz sie na X3D to Ryzen 5 9600X sprawdzi się w większości scenariuszy   

pamięci ram 6400MT/s to już trochę loteria czy po włączeniu profilu AMD EXPO będą działać stabilnie , raczej postaw na sprawdzony zestaw 6000MT/s CL30 

dysk w tej cenie jest raczej ok 

zasilacz ok 

obudowa co sie komu podoba 

i płyta główna , tak patrzę na specyfikacje i  , i niby B850 a PCIe dla kart graficznej w standardzie 4.0 , hmmm 

obecnie to zysk PCIe 4.0 vs PCIe 5.0 raczej znikomy , ale RX 9070 domyślnie jest pod PCIe 5.0 

mógł byś rozważyć - MSI PRO B850-P WIFI  

co do kompatybilności to na liście QVL  jest pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

https://www.msi.com/Motherboard/B850M-GAMING-PLUS-WIFI6E/support#mem

MSI PRO B850-P WIFI  tez ma je na liście QVL  

https://pl.msi.com/Motherboard/PRO-B850-P-WIFI/support#mem

a z kolei tych pamięci z linku Lexar nie ma na liście QVL ,  ale to że ich nie ma to nie znaczy ze nie będą działać tylko że nie zostały przez MSI przetestowane na takiej płycie głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dzięki za odpowiedź.
W sobotę będę zamawiał, mam  nadzieję, że pamięci znowu nie wystrzelą 😉

Zostanę przy GoodRamie, jeżeli Lexar jest niepewny.
Z tego co czytałem to wersja PCIe 4.0 nie ma znaczenia dla 9070, niby PCIe 5.0 jest niezauważalnie szybsza. Ja jestem niedzielnym graczem więc jak dla mnie wystarczy, w sumie to gdybym nie znalazł tego RX na promocji to wziąłbym słabszą kartę 5060ti ewentualnie 9060XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi