Skocz do zawartości
RickSanchez

Upgrade PC, nowa karta graficzna w budżecie 2,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję wymienić swoją 6-letnią kartę graficzną na nową w budżecie ok. 2500zł
Celuję w RX 9070 XT lub RTX 5070Ti - zwykła wyraźnie słabsza od 9700, ale Ti ponad mój budżet obecnie.

Obecny zestaw:

CPU: AMD Ryzen 7 5700X3D, 3-4.1 GHz, 100MB

GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6

RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18

MOBO: MSI B550-A PRO

PSU: Seasonic FOCUS Plus Gold 650 (SSR-650FX) 80Plus Gold 650W

Tu pytanie, czy przy obecnej konfiguracji to dobry pomysł na upgrade? Czy zasilacz 650W da radę z nową kartą? Czy RX9070XT/RTX5070Ti to dobry pomysł w tym budżecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

fajnie że masz taki CPU , teraz aby takie coś kupić to trzeba sie naszukać i cena z kosmosu 

procesory z X3D dobrze sprawdzają sie w określonych grach wykorzystujących dodatkowa pamięć i grach sieciowych ale platforma AM4 już widać troszkę goni za AM5 z CPU nawet z niższego segmentu bez X3D , wymiana karty na nowsza to zawsze jakiś przyrost FPS   

poczytaj dobrze , czym jest typowy scenariusz poboru mocy dla GPU i CPU , a czym są kotko trwałe (kilka milisekund) skoki piki mocy generowane właśnie przez GPU i CPU , i tutaj taki RX 9070 XT w typowym scenariuszu pobiera +/- 300W , ale w losowym możliwym scenariuszu piku/skoku obciążenie dobija nawet do 1030W , i co na to zasilacz ? albo sobie z tym poradzi albo na monitorze zrobi sie czorny ekran , czy zasilacz 650W poradzi sobie z chwilowym skokiem obciążenia ponad 1000W czy zadziała już zabezpieczenie przeciążeniowe ?  

dla RX 9070XT zalecana moc zasilacza w zależności od producenta to 850-900W , a ja zawsze powtarzam ( zaraz zleca sie Hejterzy) i zdania nie zmienię , producent zaleca określona moc zasilacza dołóż 100W.    

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dokładnie tym zasilaczu jechałem z 13600K i 4070tis. I to bez undervoltu jakiś czas. Spokojnie da radę. Radka bym jednak do tego nie pakował, nawet biorąc pod uwagę fakt, że wymagania wobec zasilacza są zawsze zawyżone, żeby uwzględnić fakt kupowania przez ludzi dziadostwa.

O wydajność procesora martwić się nie musisz. Jeśli nie planujesz wykręcać jakichś astronomicznych fpsów w 1080p, jakiekolwiek zgrzyty będą co najwyżej w pojedynczych tytułach.  

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus TUF Gaming Radeon RX 9070 XT OC 16GB GDDR6 (TUF-RX9070XT-O16G-GAMING)

Gigabyte AORUS Radeon RX 9070 XT Elite 16GB GDDR6 (GV-R9070XTAORUS E-16GD)

3 tyś za 5070Ti ? to chyba w najbliższy piątek na blackfrajer i to najtańsze modele xD 

Asus TUF GeForce RTX 5070 Ti OC 16GB GDDR7 (TUF-RTX5070TI-O16G-GAMING)

Gigabyte AORUS GeForce RTX 5070 Ti Master 16GB GDDR7 (GV-N507TAORUS M-16GD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, RickSanchez napisał(a):

Ok, to może w takim razie 5060Ti? Wiem, że wydajnościowo będzie słabszy niż 5700XT ale cenowo da się złapać za ok. 2k.

Raczej RTX 5060Ti 16GB jest sporo wydajniejszy niż starszy produkt jakim jest RX 5700XT 8GB 

w cenie do 2tyś spokojnie da sie zakupić RTX 5060Ti ale patrz aby miał 16GB bo są tyż wersje 8GB  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T... Podałeś mu jedne z najdroższych i nieopłacalnych modeli kart

Jaką masz obudowę?

Z 5070 TI w aplikacji z kodem za ~3500 https://www.komputronik.pl/product/952026/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5070-ti-prime-oc-16gb-dlss-4.html

Z 9070 XT za 2939 Hellhound jedna z najlepszych modeli https://www.ceneo.pl/181517097

Z 5060TI za 1919 Windforce https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-5060-ti-windforce-oc-16gb-gddr7-dlss-4-gv-n506twf2oc-16gd-p8209848

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta karta jest warta rozważenia?
https://www.x-kom.pl/p/1331013-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5060-ti-python-iii-16gb-gddr7-dlss4.html#Opinie

Czy warto dołożyć trochę do zwykłe 5070, mimo, że ma ona 12GB pamięci?

Edytowane przez RickSanchez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na to pytanie musisz już sam sobie odpowiedzieć , w każdym scenariuszu RTX 5070 jest wydajniejszy od RTX 5060Ti tylko trzeba trochę dopłacić , oraz trzeba pamiętać że RTX 5060Ti wymaga tylko wtyczki zasilania 8pin , natomiast RTX 5070 wymaga już wtyczki 16 pin , a z tymi adapterami to czasami są problemy.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta z 12GB Vram jest już ryzykowna, a co dopiero za rok/dwa. Rubin ma mieć opóźnienie według zapowiedzi, więc kup kartę z minimum 16GB Vram. 5060ti 16GB Vram będzie jak znalazł do reszty seta. Do tego UV + OC i masz co najmniej wydajność RTX 4070 przy 150 Watach poboru mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia lubi sie powtarzać , popatrzaj za testami RTX 3060Ti 8GB vs RTX 3060 12GB , minęło juk trochę czasu jak karty są na runku i co czy karta z większą ilością Vram zapewnia większa wydajność ? , nie ma takiej możliwości aby Nvidia nie zadbała o to aby w jakimkolwiek scenariuszu RTX 5060TI 16GB wyprzedził RTX 5070.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, poczytałem masę testów i opinii, przejrzałem różne fora i tematy z promocjami w tym tygodniu. Wydaje mi się, że to czego potrzebuje to 5070. Faktycznie w wielu testach przebija 5060Ti, nie planuje gry w 4k, powinienem spokojnie zmieścić się w budżecie 2.5k i zostanie jeszcze coś na odłożenie na wymianę monitora na QHD (obecnie tylko FHD).

Podpowiecie jakieś 2-3 konkretne modele 5070 do obserwacji jutro?

No chyba, że stanie się cud i 5070Ti zbliży się do 3000 😄 (tak wiem, cudów nie ma, a na pewno nie w BF)

Edytowane przez RickSanchez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio dla kogoś kupowałem 

Gigabyte GeForce RTX 5070 Gaming OC 12GB GDDR7 (GV-N5070GAMING OC-12GD)

w zestawie są dwie listwy z stopką i elementem przykręcanym do tyłu karty graficznej , całkiem proste rozwiązanie a w znaczący sposób poprawia aby karta nie opadała.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi