jzs Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Cześć. Powoli kończę remont domu, teraz czas na uporządkowanie sieci. Opiszę, jak to u mnie wygląda: Dom jednorodzinny na wsi: Piwnica - doprowadzony kabel sieciowy kat. 5e. Parter - w pokojach, gdzie jest TV oraz PC, są doprowadzone po dwa kable sieciowe kat. 5e; w ścianach są dwa gniazdka RJ45. Piętro - doprowadzony kabel sieciowy kat. 5e. Lokalny dostawca Internetu dostarczył mi: Rozdzielacz sieciowy. Router EchoLife EG8145V5, kategoria Wi‑Fi 5 - niestety nie mam możliwości wymiany tego sprzętu. Sieć - 600 Mb/s // 50 Mb/s (z możliwością zwiększenia do 800 Mb/s // 800 Mb/s). Kable z całego domu schodzą się do jednej skrzynki, w której jest sprzęt od dostawcy sieci: rozdzielacz sieciowy (o ile dobrze to nazywam), router. Pytałem dostawcę o wymianę routera, ale nie dostałem zgody. Ze względu na to, że obecny sprzęt działa w standardzie Wi‑Fi 5, jedyne, co mi zostanie, to wyłączenie w routerze Wi‑Fi. Zależy mi na rozbudowie sieci Wi‑Fi na cały dom oraz na prostej konfiguracji. Z tej sieci, na chwilę obecną, będą korzystać dwa telefony, tablet oraz laptop. Sprzęty takie jak TV oraz PC będą podłączone do sieci po kablu. W przyszłości z urządzenia, które będzie w piwnicy, wyprowadzę kabel sieciowy kat. 5e na podwórko, by i tam była sieć. Przejdę do sedna - w co mam się uzbroić, żeby spełniło to moje oczekiwania? Trafiłem na produkty firmy Cudy - WR3000H, M3000 oraz M1800 - ale nie wiem, czy to jest dobry wybór. Na chwilę obecną potrzebuję trzech urządzeń i chciałbym się zamknąć w ich zakupie w kwocie 400, max 500 PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...