Skocz do zawartości
Tegoniewiesz

Zmiana monitora z Full HD na 2k?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad zmianą monitora. Obecnie korzystam z BENQ Zowie XL2546K 24,5" (1920×1080, 240 Hz, 0,5 ms, matryca TN). Kiedyś grałem półzawodowo w CS-a, dlatego wybrałem ten model — zależało mi na możliwie najwyższym odświeżaniu i minimalnym czasie reakcji.

Dziś planuję ograniczyć rozgrywkę w FPS-y i chętnie przesiadłbym się na monitor 2K, aby wygodniej pograć w tytuły AAA. Mój obecny zestaw nie jest wybitny, ale powinien poradzić sobie z wieloma grami w 2K — dlatego rozważam 2K zamiast 4K.

Jeśli chodzi o matrycę, rozważam IPS i OLED (zainteresowała mnie świeża oferta monitorów OLED) — nie wykluczam też innych rozwiązań, jeśli będą miały sensowy kompromis między jakością obrazu a płynnością. Jestem jednak bardzo przywiązany do odświeżania ~240 Hz i nie chciałbym schodzić poniżej tej wartości, jeśli to 

Sprzęt widoczny poniżej. 

CPU: Intel i7 11700K

GPU: RTX 3080 Gigabyte

Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 240

Płyta główna: Z590M Gaming X

Ram: Crucial 32GB(4x8) 3600 MHz CL 16 BallistixBlack 

Zasilacz Corsair CX750M 750W 80 Plus Bronze

Wiatraki Front: 3x BeQuiet Pure Wings2 120mm

Wiatrak tył: 1x BeQuiet Pure Wing2 140mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wybierając OLEDA kieruj sie im młodszy tym będzie zawierał więcej poprawek , trzeba patrzeć na datę wprowadzania na rynek. 

na YT wpisz morele monitor , wyskoczy taki youtuber Stilgar zapoznaj sie z jego materiałami , np. jakie są różnice po miedzy podświetleniem OLED , WOLED , QD-OLED 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Tegoniewiesz napisał(a):

Gigabyte MO27Q28G o tym monitorze się mówi wiele pozytywów.

z jednej strony to nowość , z drugiej strony to Gigabyte i tutaj jak zawsze wczesne wersje wymagają poprawki ( o tak do takich monitorów wychodzą aktualizacje oprogramowania niczym bios do płyty głównej i raczej aktualizacja jest wskazana ) do tego to Gigabyte i loteria panelowa. do tego Gigabyte stosuje niskiej jakości matryce/panele efekt często pojawiają sie bad pixele czy te problem dotyczy tez tego modelu , trzeba dobrze poszperać w opiniach ale nie z perspektywy trzech dni tylko np. 6 miesięcy eksploatacji a takowych obecnie nie znajdziesz 

widzisz sklepy chcą sprzedawać i np. celowo nie zamieszczają informacji jakiej generacji jest dany monitor.

ja byłem nastawiony na :

AOC Agon Pro QD-OLED AG276QZD2

może w tym roku Gwiazdor pod choinkę przyniesie xD   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem z przymusu LG UltraGear 27GS95QE-B bo poprzedni Dell G2724D niestety się rozwalił. Czy widzę jakąś różnicę i czy warto? Szczerze to na pewno czerń robi robotę, te 240Hz nie widać różnicy, wkurzające są te "czyszczenia" pixeli wymuszane po wygaszeniu no i czcionki (jeżeli pracujesz, czytasz) są znacząco bardziej rozmazane i nawet jakieś tam opcje w menu monitora i pierdoły w windows nie pomagają, no i OLEDy są zdecydowanie ciemniejsze, więc jak masz okno przy monitorze to w dzień przeszkadza.

Więc dużego przeskoku między 2K IPS a 2K OLED nie ma, ale między FullHD a 2K jest spora, zauważalna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Tegoniewiesz napisał(a):

Polecasz ten model?

do grania tak , reszta czyli użytkowanie typu czytanie tekstu itd. , to tak jak napisał Bonusso3

OLED i im podobne to są tylko do grania , lub do przyzwyczajenia sie niedogodności podczas codziennego użytkowania , chcesz coś pośredniego zainwestuj w Nano IPS z podświetleniem MiniLed

np.

Philips Momentum 27M1F5500P/00    tylko nie wiem jak teraz jest z dostępnością bo tak coś podejrzewam że skoro za OLED i ich ceny są już poniżej 2tys. cebulonów to moze być problem z zakupem.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn ten LG to dokładnie WOLED czyli z białymi subpixelami, jest zazwyczaj tańszy i trwalszy (chociaż to się zmienia, co chwilę nowa generacja itd). Droższe są QD-OLED i mają mniejszy problem z czcionkami i są trochę jaśniejsze. Więc jak chcesz lepszy HDR albo pracujesz na monitorze to QD-OLED powinien być lepszy. Ale nie jestem jakimś tam znawcą, porównałem dwa najtańsze i wybrałem LG bo wydaje się lepszy i ma pilot w zestawie, a ja często zmieniam źródło obrazu. W Dell rozwaliłem matrycę podczas przeprowadzki, tak to bym nie szukał innego bo był świetny, szczególnie że teraz jego nowsza wersja jest za tysiaka.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie głównie bedę korzystał  z monitlra do grania. Do pracy mam laptopa. Oczywiscie sporadycznie bedzie używamy do przeglądania. 

W ips chyba nie bede się pchał jednak postawie na oleda. 

Czy możecie mi wyjaśnic czym sie różni ten woled od QD-oled? I czy QD-oled to najnowsza technologia w oledach? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi